Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Από «μπόμπες»… στην υπηρεσία της δημόσιας υγείας - ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ... ΣΕ ΤΖΕΛ! ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ!

Άννη Καρολίδου

Από «μπόμπες», στην υπηρεσία της δημόσιας υγείας στη ….χρονιά του κορωνοϊού, 125 τόνοι αιθυλικής αλκοόλης, που είναι κατασχεμένοι, ως προϊόν λαθρεμπορίας, σε διάφορα Τελωνεία της χώρας και στα Α’ και Γ΄ Τελωνεία της Θεσσαλονίκης.

Με την Π.Ν.Π. που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ και με Οδηγίες του διοικητή της ΑΑΔΕ, απελευθερώνονται  αυτές οι πολύ μεγάλες ποσότητες, προκειμένου να παραχθούν αντισηπτικά τζελ και προϊόντα ώστε να ικανοποιηθεί η πολύ μεγάλη ζήτηση που εκδηλώθηκε μαζί με το ξέσπασμα του Covid 19. Aυτή η ποσότητα, που κατασχέθηκε στο παρελθόν και σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, προοριζόταν για τις λεγόμενες «μπόμπες»,  από εκείνους που επιχειρούσαν να «ποτίσουν» την αγορά, με παράνομα παρασκευασμένα αλκοολούχα.

Η αιθυλική αλκοόλη είναι η πρώτη ύλη για την παραγωγή αντισηπτικών ειδών (τζελ, μαντηλάκια), είδη για τα οποία η ζήτηση έχει εκτιναχθεί με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη στα φαρμακεία αλλά και δυσκολία κάλυψης των αναγκών στις μονάδες υγείας.
«Η ζήτηση για αντισηπτικό τζελ στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης είναι τεράστια. Από τα 1-2 μπουκάλια των 500 ml που χρειαζόταν το κάθε φαρμακείο, η ζήτηση έφτασε ως και τις 40 φιάλες. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη και οπωσδήποτε η διάθεση αυτών των κατασχεμένων ποσοτήτων, θα βοηθήσει στην κάλυψη των αναγκών του Συστήματος Υγείας», είπε στο GRTimes.gr ο κ. Διονύσης Ευγενίδης, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
ευγενιδης-διονυσης-φαρμακοποιος
Τα αντισηπτικά αυτά είδη (τζελ) μπορούν να παραχθούν από βιοτεχνίες που υπάρχουν και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και από τους φαρμακοποιούς.
«Στοκάρισμα» φαρμάκων, σαν πρόληψη….
Ο Covid 19 έχει σαν αποτέλεσμα, εδώ και μέρες, να εξαφανιστούν από τα φαρμακεία οι μάσκες προσώπου μίας χρήσης, οι λεγόμενες χειρουργικές. Τα αντισηπτικά τζελ είναι σε έλλειψη, ενώ ακόμη υπάρχουν διαθέσιμα προστατευτικά γάντια.
Ωστόσο η εμφάνιση του κορωνοϊού, η διάδοσή του και το αίσθημα ανασφάλειας που δημιούργησε σε μεγάλη μερίδα του κόσμου, σε συνδυασμό με την πολυφαρμακία του Έλληνα, έχουν οδηγήσει στην αύξηση της ζήτησης για συγκεκριμένες ομάδες μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων όπως αντιπυρετικά, αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη.
«Ο κόσμος, όπως στοκάρει μακαρόνια, στοκάρει και κάποια φάρμακα καθώς πολλοί θέλουν να είναι «καλυμμένοι» σε περίπτωση μελλοντικών αναγκών, εάν και εφ’ όσον, όπως σκέπτονται, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να τα προμηθευτούν», είπε ο κ. Ευγενίδης.
Στην πρώτη γραμμή του Συστήματος Υγείας
Σε συνθήκες πρωτόγνωρες, που οδήγησαν πολλά, μα πάρα πολλά επαγγέλματα και επιχειρήσεις, στο ναδίρ της δραστηριότητάς τους, τα φαρμακεία ανήκουν στον περιορισμένο αριθμό εκείνων των επιχειρήεων που έχουν αύξηση εργασιών.
«Δεν θα έλεγα ότι τα φαρμακεία έχουν αύξηση τζίρου. Θα έλεγα ότι δεν έχουν μείωση και θα πρόσθετα ότι εάν οι φαρμακοποιοί δεν σκέπτονταν την ευθύνη που έχουν απέναντι στο κοινωνικό σύνολο που πρέπει να υπηρετούν, αν σκέπτονταν οι φαρμακοποιοί την δική τους υγεία και των οικογενειών τους, τότε τα μισά φαρμακεία θα είχαν κλείσει» τόνισε ο κ. Ευγενίδης απαντώντας στα σχόλια που γίνονται από ορισμένους μάλλον κακεντρεχείς.
Αιτήματα προς το Υπουργείο Υγείας
Ο κ. Ευγενίδης υπογράμμισε ότι για τον φαρμακοποιό προέχει η εξυπηρέτηση των συμπολιτών του, αλλά είναι πολύ λογικό το αίτημα για την εξυπηρέτηση του κοινού πίσω από το φινιστρίνι , όπως γίνεται κατά τις διανυκτερεύσεις, καθώς θα πρέπει να προστατευθούν κατά το μέγιστο βαθμό και οι πάροχοι υγείας. Το αίτημα αυτό έχει ήδη υποβληθεί στο Υπουργείο Υγείας, όπως επίσης και η εξαίρεση από τις εφημερίες, φαρμακοποιών άνω των 60 ετών αλλά και όσων αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως αυτά περιγράφονται σε σχέση με τον Covid 19.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις