Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

Όλεθρος από τον κορωνοϊό - Goldman Sachs: "Έρχεται κατάρρευση της παγκόσμιας υγείας & οικονομίας"


Δυσοίωνα τα στοιχεία μετά τις ζημιές τρισεκατομμυρίων στη Wall Street - Παραλύει τον πλανήτη ο φονικός κορωνοϊός

Δυσοίωνα και καθόλου καθησυχαστικά είναι τα στοιχεία για την πορεία του ιού και τις επιπτώσεις του στην παγκόσμια οικονομία, εκτός της μεγάλης λίστας θυμάτων που αυξάνεται καθημερινά σε όλο τον πλανήτη.

Οι χρηματαγορές παρουσιάζουν εικόνα κατάρρευσης, ενώ οι Αμερικανοί ήδη αποσύρουν μεγάλους όγκους χρημάτων από τις τράπεζες, καθώς ο πανικός από τις ζημιές τρισεκατομμύριων στη Wall Street είναι διάχυτος ανάμεσα στους πολίτες.

“Τις επόμενες 6-8 εβδομάδες θα δούμε μία παγκόσμια κατάρρευση της υγείας και μια οικονομική κατάρρευση”. Αυτό είναι το συμπέρασμα τηλεφωνικής έρευνας της Goldman Sachs σε 1.500 εταιρείες. Με βάση το υλικό που συγκέντρωσε η Goldman Sachs, τα κύρια συμπεράσματα που προκύπτουν είναι:

Ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης εδώ και 30 χρόνια
Εκτιμάται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του παγκόσμιου ΑΕΠ θα είναι ο χαμηλότερος εδώ και 30 χρόνια και θα υποχωρήσει κάτω από το 2%. Παράλληλα, εκτιμάται ότι ο δείκτης S&P 500 θα μειωθεί από 15% έως 20%.

Οι χρηματαγορές θα καταρρεύσουν και στο καλό σενάριο θα αρχίσουν να ανακάμπτουν το δεύτερο μισό του 2020.

Ο μόνος τρόπος να ελεγχθεί η κατάσταση είναι η διατήρηση των κοινωνικών αποστάσεων ενώ για ένα μικρό διάστημα μπορεί να υπάρξει υποτροπή.

Εκατομμύρια Αμερικανοί και Γερμανοί θα πληγούν
Εξ αιτίας της κατάστασης, 50% των Αμερικανών (περίπου 150 εκατομμύρια άνθρωποι) και 70% των Γερμανών (58 εκατομμύρια άνθρωποι) θα πληγούν. Απ’ αυτούς που θα πληγούν, το 80% θα είναι σε πρώιμο στάδιο, το 15% σε μεσαίο στάδιο και το 5% σε κρίσιμο στάδιο. Επίσης, εκτιμάται ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους, με δεδομένα τα ποσοστά θνησιμότητας που κυμαίνονται στο 2% κατά μέσο όρο.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει πρόβλημα, όπως και οι ΗΠΑ, όπως επισημαίνεται στο economico. Και οι δύο πλευρές πρέπει να ελέγξουν αποτελεσματικά την πανδημία (όπως άλλες Ασιατικές χώρες, όπως η Ταϊβάν και η Σιγκαπούρη) για να διασφαλίσουν ότι η παγκόσμια οικονομία δεν θα καταρρεύσει περισσότερο. Ωστόσο, δεν φαίνεται ότι έχουν εξοπλιστεί σωστά.

Μεγάλο αντίκτυπο θα έχει ο κορωνοϊός και στην οικονομία της Κίνας, σε εισαγωγές και εξαγωγές, καθώς και στις πρώτες ύλες και την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Δραματική πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς
Με την δραματική πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς, λόγω του κορωνοιού, οι αμερικανοί πολίτες άρχισαν να αποσύρουν τα χρήματα τους από τις τράπεζες.

Στο επίκεντρο βρέθηκε η Midtown Manhattan Bank of America - αφαιρώντας μεγάλα χρηματικά ποσά σε δεκάδες χιλιάδες δολάρια κάθε φορά. Ήταν τόσο η μεγάλη η απόσυρση χρημάτων όπου ορισμένα καταστήματα της εν λόγω τράπεζας δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες.

Πολλοί πολίτες ζητούσαν να αποσύρουν 50.000 δολάρια και άνω. Το πρόβλημα περιοριζόταν σε μεγάλους λογαριασμούς τα ΑΤΜ της τράπεζας μπορούσαν να πραγματοποιήσουν συναλλαγές ρουτίνας σε μετρητά.

Στέλεχος της JPMorgan Chase δήλωσε ότι υπήρξε ένα "ασταμάτητο" ρεύμα πελατών που παίρνουν μετρητά τις τελευταίες δύο ημέρες από τις τράπεζες, αναφέρει το Banking News.

Δεν διατηρούμε μεγάλα ποσά μετρητών σε μεγάλους λογαριασμούς στα καταστήματα επειδή είναι επικίνδυνο για τους υπαλλήλους μας και υπάρχει χαμηλή ζήτηση, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Bank of America.

Όπως αναφέρουν οι Times, "φαίνεται ότι ο μεγάλος φόβο από το χάος στην Wall Street οι ζημίες τρισεκ. δολαρίων έχουν πανικοβάλλει τους αμερικανούς που πηγαίνουν στις τράπεζες και προβαίνουν σε αναλήψεις μεγάλων .

Συγκεκριμένα, η εταιρεία μεταφοράς μετρητών Brink's ανέφερε την περασμένη εβδομάδα μεγάλη ζήτηση χαρτονομισμάτων.
Το bank run που σημειώνεται στις ΗΠΑ συνδέεται κατά βάση με το χάος στην Wall Street.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις