Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Πέτσας: Είμαστε κοντά στο να λάβουμε ακόμα πιο αυστηρά μέτρα

Ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι στο υπουργικό συμβούλιο θα γίνει ενημέρωση από το οικονομικό επιτελείο για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, που έχουν αποφασιστεί και μπαίνουν σε λειτουργία από σήμερα.


Οι αποφάσεις του Ecofin Θα συζητηθούν, επίσης, οι αποφάσεις που πήρε χθες το Ecofin και ιδίως η γενική ρήτρα εξαίρεσης από τους δημοσιονομικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

«Πάνω σε αυτό το πλέγμα θα έχουμε και τις εισηγήσεις άλλων υπουργών, όπως για παράδειγμα του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου για τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Θυμίζω ότι χθες κάναμε ακόμη ένα βήμα για απαγόρευση των πτήσεων από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία, προκειμένου να περιορίσουμε το ενδεχόμενο διασποράς και από αυτές τις χώρες» τόνισε ο κ. Πέτσας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ακόμη πως αναμένεται σήμερα να ληφθούν κάποιες επιπλέον αποφάσεις, όσον αφορά την επέκταση των μέτρων ενίσχυσης και σε άλλες κατηγορίες επιχειρηματικής δραστηριότητας και επιτηδευματιών. «Κάθε φορά που αξιολογούμε ότι ένας κλάδος πλήττεται πολύ από τη μείωση του τζίρου, θα επεκτείνουμε τα μέτρα στήριξης και σε αυτό, αλλά με προσοχή και με σύνεση. Βγήκαμε μετά από δέκα χρόνια κρίσης, σε ένα ξέφωτο και δεν πρέπει να ξαναγυρίσουμε πίσω. Υπάρχει δημοσιονομικός χώρος που θα χρησιμοποιηθεί με σύνεση, αλλά δεν είναι απεριόριστος» επισήμανε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν κατηγορηματικός ως προς το ότι «υπάρχει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία είναι ξεκάθαρο ότι από τις 18 Μαρτίου δεν γίνονται απολύσεις. Έχει θεσπιστεί η απαγόρευση των απολύσεων και δεν υπάρχει κανένα ζήτημα». Και υπογράμμισε: «Πρέπει να ξέρουν όλοι ότι για να πάρει μία επιχείρηση την έκτακτη ενίσχυση δεν μπορεί να μειώσει το προσωπικό της. Είναι και αυτό μια δικλείδα ασφαλείας».

“Παγκόσμιος πόλεμος για τα υλικά πρώτης ανάγκης”
Αναφορικά με τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας επανέλαβε πως «διεξάγεται ένας παγκόσμιος πόλεμος για την προμήθεια υλικών από συγκεκριμένες πηγές, δυσεύρετων λοιπών υλικών, που όλοι διεκδικούν να πάρουν ένα μερίδιο» και εξήγησε: «Εμείς είχαμε μία μεγάλη προμήθεια ενός εκατομμυρίου μασκών τις προηγούμενες ημέρες και άλλων υλικών και έχουμε ακόμη προγραμματισμένες δύο αποστολές προς το τέλος του μήνα και αρχές του επόμενου.

Με αυτές τις δύο αποστολές θα έχει καλυφθεί οποιοδήποτε κενό σε υλικό προστασίας, όπως είναι οι μάσκες, ενώ έχουμε κάνει και σημαντικές ενέργειες, με τη βοήθεια και ιδιωτών, για την προμήθεια αναπνευστήρων. Όσον αφορά το προσωπικό, έχουν ήδη γίνει 909 προσλήψεις από τις οποίες οι 733 νοσηλευτές και οι υπόλοιποι γιατροί. Θα συνεχίσουμε τη στελέχωση του συστήματος το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς έχουν εγκριθεί 2.145 προσλήψεις.

“Έχει αυξηθεί η δυναμικότητα των ΜΕΘ”
Επίσης, έχει αυξηθεί περίπου κατά 22% η δυναμικότητα των ΜΕΘ το τελευταίο διάστημα. Και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έχουμε περισσότερες έτοιμες ΜΕΘ. Αλλά, επαναλαμβάνω, ένα σύστημα υγείας δυτικού τύπου, όπως είναι το ελληνικό, έχει συγκεκριμένες δυνατότητες για να αντιμετωπίσει συνθήκες μιας πανδημίας. Αν χρειαστεί θα πάμε και σε έκτακτα μέτρα, τα οποία υπάρχουν στο σχέδιό μας και θα χρησιμοποιηθούν μόνο αν η κατάσταση αρχίσει να επεκτείνεται πολύ πιο δυσάρεστα».


Ο κ. Πέτσας επεσήμανε επίσης πως βρισκόμαστε «πολύ κοντά στη μέγιστη δυνατή αυστηροποίηση των μέτρων για την ανάσχεση της διασποράς του ιού. Οι επιλογές που υπάρχουν, μας δίνουν την απαραίτητη ευελιξία ώστε να μην παραλύσει η κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα στη χώρα, αλλά ταυτόχρονα να προστατευτεί η δημόσια υγεία. Εκεί θα μείνουμε αυτήν τη στιγμή. Το ενδεχόμενο απαγόρευσης και άλλων πτήσεων είναι και αυτό περιορισμένο.

‘Αρα από εδώ και πέρα μιλάμε για πολύ μικρές κινήσεις, αν χρειαστεί να γίνουν. Αυτό που έχει σημασία είναι να σεβόμαστε το πλαίσιο, το οποίο έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα και να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών μένοντας στο σπίτι»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις