Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Η πανδημία αργά ή γρήγορα θα φύγει. ΜΕΤΑ; ΜΕΤΑ θα φιληθούμε μεταξύ μας καθώς θα ζήσουμε ένα νέο μεγαλύτερο δράμα.

Η πανδημία αργά ή γρήγορα θα φύγει. Στην επόμενη φάση, οι γιατροί θα δώσουν την θέση τους στους οικονομολόγους και εκεί θα φιληθούμε μεταξύ μας καθώς θα ζήσουμε ένα νέο μεγαλύτερο δράμα.


Γιατί ενώ όλοι οι γιατροί λένε περίπου τα ίδια, οι οικονομολόγοι λένε ο καθένας τα δικά του.

Καλό είναι να θυμόσαστε τα παρακάτω:

– Τα Οικονομικά δεν είναι «επιστήμη», με την έννοια των απαράβατων νόμων αλλά ανήκουν στις λεγόμενες «κοινωνικές επιστήμες», όπου όλα έχουν μια πιο ελεύθερη ανάγνωση.

– Τα Οικονομικά δεν ανήκουν στις φυσικές επιστήμες, δεν έχουν αυστηρούς Νόμους, όπως έχει πχ. η Φυσική, τα Μαθηματικά ή η Χημεία.

– Οι Οικονομικές υποθέσεις δεν μπορούν να επαληθευτούν με την επιστημονική μεθοδολογία – με πείραμα, δηλαδή, και αναπαραγωγή αποτελέσματος και επανάληψη αυτού

– Κανείς οικονομολόγος δεν μπορεί να προβλέψει την επόμενη μέρα, όπως ισχύει σε όλες τις θετικές επιστήμες. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, ο καθένας μπορεί πρακτικά να λέει ό,τι θέλει.

Ενώ σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους υπάρχουν αυθεντίες καθολικής αποδοχής, ενώ στα Οικονομικά όχι.

Ο όρος New Deal αναφέρεται σε μια σειρά οικονομικών μέτρων που θεσπίστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ 1933 κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Φραγκλίνου Ρούσβελτ, ως απάντηση στην Μεγάλη Ύφεση του 1929. Τα προγράμματα αυτά στόχευαν στην επίτευξη της ανακούφισης των φτωχότερων και των ανέργων, την ανάκαμψη της οικονομίας και την αναμόρφωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας ώστε να μην επαναληφθεί παρόμοια κατάσταση. Νέα μεγάλα δημόσια έργα πραγματοποιήθηκαν για την καταπολέμηση της ανεργίας, όπως νοσοκομεία, σχολεία και μεγάλες οδικές αρτηρίες, στα οποία απασχολήθηκαν εκατομμύρια εργάτες.

Τα τελικά αποτελέσματα του προγράμματος εξακολουθούν να θεωρούνται αμφιλεγόμενα καθώς η ύφεση επανήλθε δυναμικά το 1937. Η ανεργία αυξήθηκε και το κλίμα στην Αμερική υπήρξε ιδιαίτερα πολωμένο. Τελικά, η Ύφεση τερματίστηκε οριστικά με την είσοδο των Ηνωμένων Πολιτειών στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς υπό τις νέες έκτακτες συνθήκες οι δαπάνες για τον πόλεμο διπλασίασαν το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της χώρας. Οι επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να προσλαμβάνουν περισσότερους εργάτες ακόμα και χωρίς τις κατάλληλες εργασιακές δεξιότητες, καθώς νέο εργατικό δυναμικό από πρώην αγρότες, νοικοκυρές ή μαθητές μπήκε στην αγορά εργασίας, με την κυβέρνηση να πληρώνει όλα τα έξοδα. Το boom στην οικονομία αλλά και τις γεννήσεις κράτησε για αρκετές δεκαετίες μετά την λήξη του πολέμου.

Τέλος το μάθημα οικονομικών για σήμερα, εξάλλου τα υπονοούμενα τα πιάσατε.Αν δεν κοπεί πολύ χρήμα και να πέσει γρήγορα στην αγορά η ιστορία θα επαναληφθεί. Για την ώρα ο Γερμανός για άλλη μια φορά είναι έτοιμος να ισοπεδώσει την Ευρώπη, λέει nein σε κάθε τέτοια σκέψη. Μήπως ήρθε η ώρα οι νοτιοΕυρωπαίοι να δώσουμε την απάντηση του Μεταξά στο τότε τελεσίγραφο των Δυνάμεων του Άξονα alors c'est la guerre;

Αθηναίος Πολίτης
ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις