Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

“Διαβάζοντας λάθος την Τουρκία”! Ο Δημ. Σταθακόπουλος μας επισημαίνει τα 5 τελευταία σφάλματα μας

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΑΘΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Δρα Παντείου – Οθωμανολόγου , Δικηγόρου
Είπα να ηρεμήσω λίγες μέρες με τα τρέχοντα θέματα Τουρκίας/ Erdoğan παρατηρώντας απλά με
υπομονή τις εξελίξεις . Δεν με αφήνουν όμως οι περί των πάντων σχολιαστές. Από sars cov2 , ιολόγοι, σεισμολόγοι, νομικοί, οικονομολόγοι, θεολόγοι, εσχατολόγοι, συνωμοσιολόγοι, μέχρι Τουρκολόγοι κλπ.

Βιάζονται πολύ. Έκριναν και κρίνουν τη γείτονα με “λογικά κριτήρια μεν”, που δεν ισχύουν στην περίπτωσή της δε. Πίστευαν και πιστεύουν πως τα όσα κάνει ( εσωτερικά – εξωτερικά ) ήταν και είναι απρόβλεπτα. Απέδειξα με σειρά άρθρων, ένα βιβλίο και παρουσίες στα ΜΜΕ, ότι δεν υπάρχει απρόβλεπτο και όσοι το επικαλούνται είτε δεν ξέρουν ιστορία και κοινωνιολογία , είτε το χρησιμοποιούν ως άλλοθι της μη προετοιμασίας τους, ειδικά δε , δεν γνωρίζουν τον Τούρκο Πρόεδρο, με συνέπεια τα σχόλιά τους να αποσυντονίζουν την κοινή γνώμη.

Επειδή με το ξέσπασμα του sars cov2 η Τουρκία ακολούθησε το λάθος μοντέλο αντιμετώπισης ( αναμενόμενο για όσους γνωρίζουμε τον αξιακό της Κώδικα και το ψυχολογικοκοινωνικό της υπόβαθρο ) δημιουργήθηκε η “ψευδής εικόνα ” κατάρρευσής της και υπαναχώρησης από τα μέσα πίεσης και διεκδικήσεις που ασκεί. Δεν είναι έτσι.

Η Τουρκία , κατεξοχήν και διαχρονικά χώρα ” Επιτήδειος Ουδέτερος “ ( βλ.Frank Weber, εκδ. ΓΕΣ 1985 ) και του δόγματος ” σύμμαχός μου, ο χρόνος και η υπομονή “ ( βλ. σχετ. Λέων Τολστόι война и мир/ Πόλεμος & Ειρήνη) δεν αντιδρά όπως αναμένουν οι δυτικοτραφείς αναλυτές. Τουναντίον , ως sui generis / ιδιότυπη, έχει αντιδράσεις, – που φαίνονται ” παράλογες” για τους πολλούς – , πλήν όμως πλήρως αναμενόμενες για τους γνώστες.

Πρώτο δείγμα λάθους εκτίμησης είναι πως τάχα απέσυρε το ” όπλο” πρόσφυγες/ μετανάστες. Θα επανέλθει .

Δεύτερο λάθος, πως σταμάτησε τις προκλήσεις στα Κυπριακά θαλάσσια οικόπεδα και Αιγαίο συν Λιβύη, Συρία. Θέμα χρόνου ή επανάκαμψη.

Πως είναι οριστικά εκτός προγράμματος Patriot & F35. Λάθος. Η μη ενεργοποίηση των S400 και η μη επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με το ότι τα συμβόλαια με την Lockheed Martin λήγουν 31.12.2020, αφήνουν παράθυρο τυχόν επιστροφής της. Κάτι που δήλωσε και ο εκπρόσωπος της Lockheed τον Φεβρουάριο στην Φλώριδα όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Τέταρτο λάθος, η μη γνώση της οικονομίας της Τουρκίας που είναι στους G20. Έχει διπλή οικονομία. Την οικιακή των πολιτών της, που πάντα είχε πρόβλημα, και τη δημόσια ( φανερή & κρυφή/ μαύρη ) που στηρίζεται από ξένους επενδυτές ( δυτικούς και ανατολικούς συν Ισλαμική Αναπτυξιακή Τράπεζα, Κατάρ κ.ά ) , μη διατεθειμένους να την αφανίσουν , στην παρούσα. Εξάλλου η γείτονα πάντα ασκούσε το black market που την στήριζε και στηρίζει. Αν τυχόν προστρέξει σε φανερή οικονομική βοήθεια, αυτό θα γίνει για εσωτερική κατανάλωση , δηλ.για να δικαιολογήσει περαιτέρω λιτότητα στο λαό της, όχι όμως πως θα σταματήσει τις άλλες πηγές της οικονομίας της.

Τελευταίο επιπόλαιο λάθος των Κεμαλιστών/ Κιλιτσάρογλου και των ΜΜΕ ήταν η γρήγορη αναμετάδοση της παραίτησης του Υπ. Εσ . Σοϊλού, η οποία πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις, δεν έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο Erdoğan και συνεχίζει κανονικά αυτή τη στιγμή στο κυβερνητικό συμβούλιο . Εξάλλου είναι “δεξί του χέρι ” οι δε “εκκαθαρίσεις” των Οθωμανών και του νεο-Οθωμανού γινόντουσαν και γίνονται αλλιώς .

Κλείνοντας υπενθυμίζω πως η χώρα μας έχει δεινοπαθήσει από το 1922, 1955, 1964, 1974 , 1996, με τις δράσεις των demek/ τάχα Ρεπουμπλικάνων / Δημοκρατικών Κεμαλιστών.

Μεταξύ δύο κακών, στην παρούσα προτιμώ απέναντι τον Erdoğan, που ασχέτως τι λένε οι “απροβλεπτο-λάγνοι” για μένα είναι πλήρως προβλέψιμος και αντιμετωπίσημος , αν μελετάς τον αξιακό του κώδικα και αντιδράς σωστά και όχι με υπεροψία/ απαξία, διότι τότε θα χάσεις.

Οι δικηγόροι μελετάμε τα όσα λέει ο αντίδικος, τα κατανοούμε , χωρίς αυτό να σημαίνει πως τα ενστερνιζόμαστε. Αντιθέτως αναζητούμε τη ρωγμή στη σκέψη/ αιτιάσεις του αντιδίκου για την αντίκρουση που θα οδηγήσει στη νίκη μας . Έτσι πρέπει να δρα η χώρα μας έναντι της Τουρκίας.
Τα όσα λέω- γράφω, εγώ και άλλοι , δεν είναι καταδεικτικά του τάχα άτρωτου μεγαλείου της γείτονος. Είναι ρεαλιστικά και αφυπνιστικά για να μην μας “πιάνει” απροετοίμαστους , αφού με λίγες στρατηγικές και αυτοπεποίθησης κινήσεις μπορούμε να την αποτρέπουμε μονίμως, μέχρι – ελπίζω – να επιλέξει το δρόμο της μη τριβής μαζί μας . Η πλήρης ηρεμία , μάλλον είναι μακρινό όνειρο .”


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις