Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Eurogroup: Συμφωνία για εμπλοκή του ESM στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού

Συμφωνία υπάρχει στο Eurogroup για την πρόσβαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η μόνη προϋπόθεση για πρόσβαση στις πιστωτικές γραμμές του ESM θα είναι ότι τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ που ζητούν στήριξη θα δεσμευτούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη γραμμή πίστωσης για δαπάνες λυγειονομικής περίθαλψης, θεραπείας και πρόληψης του κορωνοϊού.
Σημειώνεται πως η τηλεδιάσκεψη ξεκίνησε ώρες μετά το αρχικό «ραντεβού» που είχε δωθεί αρχικά στις 19:00.
Τα πράγματα κινούνται προς μια θετική κατεύθυνση μεταξύ ενός υποσυνόλου χωρών του Eurogroup, συμπεριλαμβανομένης της Ολλανδίας και της Ιταλίας. Μόλις αποκρυσταλλωθεί το κοινό ανακοινωθέν, το σύνολο των χωρών θα είναι σε θέση να εκτιμήσουν εάν αυτό είναι κάτι που μπορούν να παρουσιάσουν στους ηγέτες της ΕΕ.
Τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης να αναζητούν κοινό έδαφος στη μάχη για την επούλωση των οικονομικών πληγών που θα αφήσει η πανδημία του κορωνοϊού.
Την αισιοδοξία πως το Eurogroup βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για ένα δίκτυ ασφαλείας που θα προστατέψει την ευρωζώνη από την κρίση του κορωνοϊού εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο σε δήλωση που έκανε πριν την έναρξη της τηλεδιάσκεψης της Ευρωομάδας.
«Είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία. Έχω εμπιστοσύνη –και  εξακολουθώ να πιστεύω - ότι αυτή τη φορά θα σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων και θα δείξουμε  το απαραίτητο πνεύμα συμβιβασμού, το οποίο είναι το θεμέλιο της Ένωσης μας», ανέφερε.

Η πλήρης δήλωση του προέδρου του Eurogroup έχει ως εξής:
«Καθώς ξεκινάμε ξανά τη συνεδρίαση του Eurogroup σήμερα το απόγευμα, πολλά είναι αυτά που διακυβεύονται. Καλώ όλους τους υπουργούς Οικονομικών να συμφωνήσουν σε ένα τολμηρό και φιλόδοξο σχέδιο για να προστατεύσουμε τις οικονομίες μας, αντιδρώντας σε αυτή την κοινή απειλή. Ένα δίχτυ ασφάλειας για την Ευρώπη για την προστασία των εργαζομένων μας, των επιχειρήσεων μας και της χρηματοδότησης των χωρών μας. Ένα σχέδιο που μας δίνει την ελπίδα ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση καθώς μπαίνουμε σε ύφεση. Σε αυτό είμαστε μαζί. Όλοι με περιορισμούς στις μετακινήσεις, με τα θύματα να αυξάνονται κάθε ώρα και χωρίς να είναι ορατό το τέλος. Κάθε ώρα μας υπενθυμίζεται ότι αυτός ο ιός είναι τυφλός. Τυφλός στις σημαίες μας, στο φύλο, στο χρώμα ή την κοινωνική τάξη. Δεν υπάρχουν ταξιδιώτες πρώτης θέσης. Είτε θα βουλιάξουμε είτε θα κολυμπήσουμε μαζί. Αυτή είναι μία αληθινή κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αφορά όλο τον κόσμο.
Τα καλά νέα είναι ότι είμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία. Πιστεύω - εξακολουθώ να πιστεύω - ότι αυτή τη φορά θα αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων. Και θα δείξουμε το αναγκαίο πνεύμα συμβιβασμού, το οποίο είναι το θεμέλιο της Ένωσης μας».
Αυτή η δήλωση διαφέρει αρκετά από ένα tweet που είχε αναρτήσει προ μιας ώρα ο Σεντένο και στο οποίο ανέφερε τα εξής: «Εντατικές επαφές με τους άλλους υπουργούς Οικονομικών πριν την επανέναρξη του Eurogroup σήμερα το απόγευμα. Η εμπιστοσύνη των πολιτών μας εξαρτάται από εμάς. Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία».

Αισιόδοξος και ο Σολτς 

Αλλά και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς δήλωσε σχεδόν παράλληλα ότι είναι πολύ κοντά η επίλυση της διαφωνίας σχετικά με το πακέτο διάσωσης των χωρών της ΕΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τον κορωνοϊό.
«Φαίνεται ότι μια συμφωνία είναι δυνατή και πιθανότερη από ποτέ», δήλωσε ο αντικαγκελάριος πριν από την έναρξη της νέας διαπραγμάτευσης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.
«Το διάλειμμα της μιας ημέρας συνέβαλε στο να δυναμώσει η θέληση όλων να βρούμε μια κοινή λύση. Υπήρξε μεγάλος αριθμός διμερών συνομιλιών την Τετάρτη και την Πέμπτη. Τώρα είναι σημαντικό να τα καταφέρουμε τελικά. Η κρίση του κορονοϊού αφορά εξίσου όλους τους πολίτες της Ευρώπης, γι αυτό και πρέπει να υπάρχει μια κοινή και αλληλέγγυα απάντηση», συμπλήρωσε.

Λεμέρ: Η συμφωνία είναι εφικτή, κάνουμε πρόοδο 

Μια συμφωνία μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για επιπλέον κοινά μέτρα στήριξης των οικονομιών τους για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού είναι κοντά να επιτευχθεί, δήλωσε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.
«Μια συμφωνία είναι αναγκαία, μια συμφωνία είναι εφικτή. Κάνουμε πρόοδο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup.

Δραματική έκκληση Κόντε

Νωρίτερα, τη σοβαρότητα της κατάσταση ανέδειξε ο δραματικός τόνος των δηλώσεων του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε στη γερμανική Bild. O κ. Κόντε αφού κάλεσε την ΕΕ να προχωρήσει στην έκδοση ευρωομολόγου κορωνοϊού, υπογράμμισε :
 «Στη Γερμανία μπορεί να έχετε όσα δημοσιονομικά περιθώρια θέλετε, αλλά δεν μπορείτε να πιστεύετε ότι θα αντιμετωπίσετε μια τόσο φοβερή κοινωνική, υγειονομική και οικονομική κρίση μόνο με τα δημοσιονομικά σας περιθώρια».
Ο Ιταλός πρωθυπουργός προσέθεσε ότι: «Είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον η Ευρώπη να δηλώσει παρούσα, να δείξει ότι αίρεται στο ύψος των περιστάσεων αυτής της πρόκλησης. Διαφορετικά, θα πρέπει να εγκαταλείψουμε το ευρωπαϊκό όραμα και ο καθένας να μεριμνήσει για τον εαυτό του. Όμως σε αυτή την περίπτωση «θα χρειαστούν τριπλάσια, τετραπλάσια, πενταπλάσια ποσά για να βγούμε από αυτή την κρίση και δεν έχουμε εγγύηση ότι θα τα καταφέρουμε με τον καλύτερο, αποτελεσματικότερο και ταχύτερο τρόπο».
Ενδεικτικά επίσης όσα γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt και αναμεταδίδει το ΑΠΕ:
«Εάν εδραιωθεί η εντύπωση ότι ο πλούσιος Βορράς εγκαταλείπει τον Νότο, ο οποίος έχει πληγεί σκληρά από την κρίση, αυτό θα είναι επικίνδυνο για το κοινό νόμισμα. Τότε θα μπορούσε να υπάρξει ένα κερδοσκοπικό κύμα επιθέσεων εναντίον της Ιταλίας και της Ισπανίας, το οποίο θα επισκιάσει όλα όσα έχουν συμβεί μέχρι τώρα και  θα φέρει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε δύσκολη θέση. Η απώλεια εμπιστοσύνης στο ίδιο το ευρώ θα μπορούσε να είναι η μοιραία συνέπεια».

Η υπαναχώρηση της Γαλλίας

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ εξέφρασε ότι το Eurogroup θα καταλήξει σε  συμφωνία. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι: «Είναι σημαντικό να λάβουμε αυτή την απόφαση σήμερα για τα 500 δισ. ευρώ που είναι υπό συζήτηση –είναι ένα απίστευτα μεγάλο ποσό που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για να βοηθήσουμε πολύ κόσμο, ειδικά στις πλέον πληγείσες χώρες, την Ισπανία και την Ιταλία. Έχω εμπιστοσύνη ότι (ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών) Όλαφ Σολτς, μαζί με τον συνάδελφό του, τον (Γάλλο υπουργό Οικονομικών) Μπρουνό Λεμέρ, μπορούν να το προωθήσουν αυτό σήμερα και όλοι εργαζόμαστε σε αυτό από κοινού».
Η αναφορά στον κ. Λεμέρ από τον κ. Αλτμάιερ δεν είναι τυχαία. Η Γαλλία φαίνεται να υπαναχωρεί από το μέτωπο των 9 χωρών που ζήτησαν ευρωομόλογο κορωνοϊού και να μπαίνει σε πλαίσιο συμφωνίας με τη Γερμανία. Την ίδια στιγμή, τους τόνους αρχίζει να ρίχνει και η Ισπανία.
Ωστόσο, η Ιταλία, προς το παρόν, εμφανίζεται ανυποχώρητη.
ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις