Κυριακή 26 Απριλίου 2020

Οι κρατούμενοι διαψεύδουν τους κρατούντες - (video) Νέα ντοκουμέντα από τις φυλακές «Αγίου Στεφάνου»

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος
Χθες το zougla.gr, με πρωτοσέλιδη ανάρτηση, ανέδειξε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κρατούμενοι στις φυλακές «Αγίου Στεφάνου» της Πάτρας εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι εικόνες από τα video που προβλήθηκαν προκάλεσαν αίσθηση για τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων, όπως αυτές αποτυπώνονται, με τους ανθρώπους να καταγγέλλουν την Πολιτεία για τα ανεπαρκή, όπως λένε, μέτρα που έχουν ληφθεί εντός του σωφρονιστικού καταστήματος για την αποτροπή μετάδοσης του Covid-19 και να ζητούν να γίνει άμεσα αποσυμφόρηση των φυλακών ώστε να διασφαλιστεί η υγεία τους.
Το ρεπορτάζ προκάλεσε την αντίδραση της γενικής γραμματείας αντεγκληματικής πολιτικής, κύκλοι της οποίας ανωνύμως και ανεπισήμως επικοινώνησαν με το zougla.gr και έκαναν λόγο για στημένο video από μεριάς των κρατουμένων προκειμένου να ασκηθεί πίεση για την αποσυμφόρηση του σωφρονιστικού καταστήματος.
Ειδικότερα, ισχυρίστηκαν πως υπάρχει video στο οποίο φαίνονται κρατούμενοι να αναποδογυρίζουν τους κάδους σκουπιδιών προκειμένου να τραβήξουν πλάνα και στη συνέχεια να μαζεύουν τα σκουπίδια, ενώ, πρόσθεσαν, κάποιοι από τους κρατούμενους που εμφανίζονται στο video που πρόβαλε το zougla.gr έχουν ήδη νοσηλευτεί.
Σήμερα το zougla.gr επανέρχεται στο θέμα δημοσιοποιώντας νέα video με την κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές «Αγίου Στεφάνου». Όπως θα δείτε και στις αποκλειστικές εικόνες της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας, το μεγαλύτερο μέρος του προαυλίου των φυλακών έχει καταληφθεί από σκουπίδια με αποτέλεσμα η υγεία των κρατουμένων να τίθενται σε κίνδυνο.
Παράλληλα, ενδεικτικές της κατάστασης είναι και οι εικόνες από το εσωτερικό των κελιών –η τουλάχιστον του συγκεκριμένου που φαίνεται στο video. Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε κοιτώντας τις εικόνες, σε κάποια σημεία από το ταβάνι στάζουν νερά στα κεφάλια των ανθρώπων με την μούχλα να «δηλώνει»... παρών.
Το αποκαλυπτικό video

Τι προηγήθηκε
Χθες το zougla.gr δημοσίευσε, όπως προαναφέρθηκε, ένα video μέσω του οποίου οι κρατούμενοι εκφράζουν την ανησυχία και τον φόβο τους για τα μέτρα που έχουν ληφθεί κατά του Covid-19.
Κρατούμενοι μεγάλης ηλικίας με σοβαρές ασθένειες έβγαλαν την δική τους κραυγή αγωνίας για τις συνθήκες διαβίωσης και ζήτησαν να ληφθούν μέτρα άμεσα.

Προχωρούν σε απεργία
Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε και χθες, με επιστολή τους προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, η οποία βρίσκεται στη διάθεση του zougla.gr, οι κρατούμενοι ανακοινώνουν πως πρόκειται να προβούν σε απεργία με τη μορφή αποχής από τις εργασίες μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους και να διασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλειά τους.
«Διεκδικούμε εν μέσω της θανατηφόρας πανδημίας του Covid-19 ορισμένα ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία έπρεπε η Πολιτεία και το κράτος από μόνο του να τα είχε κάνει πράξη. Η απεργία θα είναι ειρηνική, δεν απευθύνεται στο προσωπικό καταστήματος παρά μόνον σε όσους παίρνουν αποφάσεις για τις ζωές» τονίζουν μεταξύ άλλων.
Όσον αφορά δε στα αιτήματά τους που ζητούν να ικανοποιηθούν άμεσα, αυτά είναι:
- Άμεση αποφυλάκιση όλων των κρατουμένων που έχουν εκτίσει το 1/3 έκαστο ή τα 2/5 μεικτά ή όσων έχουν υπόλοιπο ποινής ένα χρόνο.
- Άμεση αποφυλάκιση κρατουμένων με ποινή έως 5 έτη (κάθειρξη ή φυλάκιση)
- Αποφυλάκιση όλων των ευπαθών ομάδων. Όσοι είναι άνω των 65 ετών να τους δίνεται η δυνατότητα έστω και με τον όρο της ηλεκτρονικής παρακολούθησης
- Επανεξέταση του χώρου κράτησης κρατουμένων που έχουν κορωνοϊό από κλιμάκιο ειδικών γιατρών.
- Απολύμανση σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
- Πρόσβαση σε μάσκες, γάντια, αντισηπτικά και άλλα μέτρα προστασίας
- Άμεση και αναλυτική ενημέρωση των κρατουμένων από εξειδικευμένους γιατρούς για τα μέτρα που ελήφθησαν και για αυτά που πρόκειται να ληφθούν
- Να δοθεί προτεραιότητα σε ότι αφορά στην εξέταση για τον φονικό ιό
- Να γίνονται τα δικαστήρια κανονικά (όλα χωρίς εξαιρέσεις) και να λαμβάνει το κράτος όλα τα μέτρα προφύλαξης τόσο για τους δικαστές, όσο και για τους κατηγορουμένους. Με δεδομένο ότι πολλοί κρατούμενοι πηγαίνοντας στο εφετείο σχεδόν θα έχουν συμπληρώσει τον χρόνο της ποινής τους. Ζητείται από τους δικαστές να ασκήσουν το λειτούργημά τους.
Παράλληλα, ζητούν όσοι ισοβίτες έχουν εκτίσει 12 χρόνια πραγματικής ποινής να αποφυλακίζονται καθότι για το αδίκημα των ναρκωτικών στην Ευρώπη  η μέγιστη ποινή είναι τα 12 χρόνια.
Επιπλέον αναφέρουν πως η Ελλάδα ως ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ε.Ε. οφείλει να εξορθολογήσει τις ποινές για τα ναρκωτικά και να είναι παρόμοιες με αυτές στην Ε.Ε. (η μέγιστη ποινή να είναι τα 15 έτη και να καταργηθούν τα ισόβια).  
ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις