Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Le Monde: «Η Τουρκία μετά τον κορωνοϊό θέλει να διαδραματίσει ηγετικό γεωπολιτικό ρόλο στην παγκόσμια κοινότητα»

Γράφει: Άρης Δημητρακόπουλος
η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τον κορωνοϊό για να προωθήσει τις γεωπολιτικές τις επιδιώξεις, οι οποίες εν πολλοίς στρέφονται εναντίον της Ελλάδας. Βασικό περιεχόμενο της ανάλυσης είναι ότι θα επιδιώξει να λάβει «μερίδιο» από την παγκόσμια ανακατανομή βιομηχανικού έργου που θα προκύψει λόγω εγκατάλειψης της Κίνας από μεγάλες δυτικές βιομηχανίες.

Βάσει της στρατηγικής του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν η μάχη του κορωνοϊού διεξάγεται επίσης σε γεωπολιτικό επίπεδο. Και η νέα τάξη πραγμάτων, που θα εμφανιστεί μετά την πανδημία, θα ευνοήσει ιδιαίτερα την Τουρκία, η οποία θα κληθεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο.
«Ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται την πανδημία για τις περιφερειακές του φιλοδοξίες» είναι ο τίτλος άρθρου της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, επισημαίνοντας πως μεγάλη ποσότητα ιατρικής βοήθειας έχει διανεμηθεί το τελευταίο διάστημα από την Τουρκία σε περισσότερες από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο.

«Για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, γινόμαστε μάρτυρες μιας παγκόσμιας κρίσης. Η Τουρκία έχει την ευκαιρία να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της διαδικασίας» δήλωσε πρόσφατα ο Ταγίπ Ερντογάν, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του, αναφέρει η γαλλική εφημερίδα.

Σύμφωνα με το άρθρο η Τουρκία προσπαθεί μέσω της αποστολής ιατρικής βοήθειας σε δεκάδες χώρες του εξωτερικού, να σχηματιστεί διεθνώς η εικόνα ενός μεγάλου κράτους που βοηθά την παγκόσμια κοινότητα

Στόχος αυτής της «ανθρωπιστικής διπλωματίας», είναι να τονισθεί ο κεντρικός ρόλος του Ερντογάν, ο οποίος από την άλλη πλευρά συνεχίζει την ισχύ του εξαναγκασμού, με την αποστολή στρατιωτικής δύναμης στο Ιντλίμπ και στη Λιβύη.


Κατά την άποψη της αρθρογράφου «η αναβίωση του μύθου μιας κατακτήτριας Τουρκίας, είναι η σανίδα σωτηρίας της παρακμής της ισλάμο-συντηρητικής εξουσίας - όπως το απέδειξε η αποτυχία της στις δημοτικές εκλογές, την άνοιξη του 2019 - και αυτή η ρητορική είναι ακόμη πιο απαραίτητη, λόγω του προβλεπόμενου οικονομικού σοκ».

«Ο Τούρκος πρόεδρος δεν είναι απολύτως λάθος, καθώς σε μια εποχή, που η πολιτική βιομηχανικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αμφισβητείται, η χώρα του θα μπορούσε να επωφεληθεί από τη μετεγκατάσταση ορισμένων προϊόντων από την Κίνα, στην Ευρώπη και στην περίμετρό της», αναφέρει η Le Monde..

Ενώ φιλοξενεί την άποψη του οικονομολόγου Αχμέτ Ινσέλ που υποστηρίζει ότι «χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, το Μαρόκο, η Τυνησία και επίσης η Τουρκία, θα μπορούσαν να γίνουν αποδέκτες αυτής της μετεγκατάστασης» σημειώνει το άρθρο της Le Monde.


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις