Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Προς οικονομικό κραχ η Τουρκία: Ο Ερντογάν ζήτησε εσπευσμένα χρήματα από μειονοτικά ιδρύματα - Αφήνει αβοήθητη την Κων/πολη


Δύσκολη η κατάσταση στην Τουρκία.
Σε δεινή κατάσταση έχει φτάσει ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Ν.Ερντογάν με την πανδημία και μετά το φιρμάνι του για κατάθεση από όλους έκτακτης οικονομικής βοήθειας για τους ασθενέστερους,
έστειλε επιστολή σε μεινοτικά θρησκευτικά ιδρύματα, ζητώντας τους χρήματα.

“Η κυβερνητική επιστολή καταθέσεως οικονομικής δωρεάς που έστειλε στα μειονοτικά ιδρύματα της χώρας ο Ερντογάν αποτελεί «καταπίεση», δήλωσε Κούρδος βουλευτής του HDP.

Ο βουλευτής HDP Garo Paylan, έκανε επερώτηση στην Βουλή ρωτώντας το γιατί η τουρκική κυβέρνηση έστειλε επιστολή σε θρησκευτικά μειονοτικά ιδρύματα της χώρας, ζητώντας οπωσδήποτε δωρεές από αυτά στο πλαίσιο της εκστρατείας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

"Η σχετική εκστρατεία δωρεάς, που ξεκίνησε με την ονομασία «αλληλεγγύη », έχει μετατραπεί σε εργαλείο καταπίεσης», δήλωσε ο Paylan.

Ο βουλευτής του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), δήλωσε ότι η επιστολή που έστειλε η τουρκική κυβέρνηση στα θρησκευτικά ιδρύματα των μειονοτήτων της χώρας ζητώντας οικονομικές δωρεές από αυτά εν μέσω της επιδημίας του κορονοϊού, αποτελεί σαφέστατα μέσο "καταπίεσης".

Ο Garo Paylan δήλωσε σε ερώτηση που υποβλήθηκε στο Κοινοβούλιο, ότι τα ίδια τα θρησκευτικά ιδρύματα αντιμετωπίζουν  οικονομικές δυσκολίες και αυτά είναι που πρέπει να υποστηριχθούν από την κυβέρνηση.

Η κοινοβουλευτική ερώτηση του Paylan είχε ως αφορμή την απόφαση του  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ξεκινήσει μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, για να βοηθήσει τις οικογένειες χαμηλού εισοδήματος που επλήγησαν από τις οικονομικές συνέπειες της επιδημίας του ιού.

Ο κ. Paylan δήλωσε ότι στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας «Είμαστε αρκετοί για την άλλη Τουρκία», εστάλη επιστολή σε όλα τα ιδρύματα (συμπεριλαμβανομένων των μειονοτικών θρησκευτικών ιδρυμάτων) από τη Γενική Διεύθυνση Ιδρύματος του Υπουργείου Πολιτισμού, ζητώντας οπωσδήποτε δωρεές από αυτά.



"Είναι προφανές ότι η επιστολή που υποβλήθηκε από τον επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ιδρύματος θα οδηγήσει σε πίεση προς τα μειονοτικά ιδρύματα να συμμετάσχουν στη σχετική εκστρατεία. Η σχετική εκστρατεία δωρεάς, που ξεκίνησε με την ονομασία «αλληλεγγύη», έχει μετατραπεί σε εργαλείο καταπίεσης », ανέφερε ο κ. Paylan στην κοινοβουλευτική ερώτηση.

"Θεωρήσατε ότι η υποστήριξη που ζητήσατε για την εκστρατεία« με την επωνυμία "είμαστε αρκετοί ο ένας για τον άλλον στην Τουρκία», θα θεωρηθεί από τα μειονοτικά ιδρύματα  ως εργαλείο καταπίεσης και ότι η ίδια η επιστολή θα αξιολογηθεί οπωσδήποτε ως εντολή», κατέληξε ο ίδιος.

Την ίδια περίοδο η πανδημία του κορονοϊού έχει αναζωπυρώσει την αντιπαλότητα στην Τουρκία μεταξύ του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του δημάρχου της  Κωνσταντινούπολης Ε.Ιμάμογλου, με την διαμάχη να εστιάζεται στην υφαρπαγή δημοτικών κεφαλαίων, θέτοντας σε κίνδυνο μια συντονισμένη προσπάθεια για την καταπολέμηση της επιδημίας.

Η κεντρική κυβέρνηση στην Άγκυρα ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε εκστρατεία μεταφοράς χρημάτων από τον δήμο Κωνσταντινούπολης, με τον Ιμάμογλου να την θεωρεί ως παράνομη απειλώντας μάλιστα ακόμα και με ρήξη  στις σχέσεις κυβέρνησης και δήμου.

Ο Ιμάμογλου,που θεωρείται ως μελλοντικός υποψήφιος για την προεδρία, ξεκίνησε παράλληλα εκστρατεία αυτή την εβδομάδα με το σύνθημα "Θα πετύχουμε μαζί", αναζητώντας μετρητά και άλλες δωρεές από τους πλουσιότερους Τούρκους προς όλους  όσους έχουν ανάγκη.

Ο Ερντογάν ξεκίνησε τότε και αυτός μια δική του εκστρατεία "Εθνικής Αλληλεγγύης" και υποσχέθηκε επτά μηνών μισθούς του στην υπόθεση αυτή, ενώ  καταδίκασε την κίνηση του δήμου Κων/πολης.

«Δεν έχει νόημα να έχουμε ένα κράτος μέσα στο κράτος μας», είπε στους αξιωματούχους του AKP σε τηλεοπτική συνδιάσκεψη, τονίζοντας  ότι κανείς δεν είχε το δικαίωμα να συγκεντρώνει κονδύλια πέρα ​​από την προεδρία.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η εκστρατεία του Ιμάμογλου παραβιάζει τον νόμο που αναφέρει ότι απαιτείται άδεια από τις αρχές πριν από τη συγκέντρωση χρημάτων για τους άπορους και απείλησε ότι θα ενεργούσε δικαστικά εναντίον των υπευθύνων.

Η ρήξη όμως των δύο ανδρών δεν σταματά εδώ, διότι ενώ ο Ιμάμογλου θέλει να απομονώσει την Κωνσταντινούπολη, την μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας με 16 εκατομμύρια κατοίκους, για να επιβραδύνει την εξάπλωση του κορονοϊού, ο Ερντογάν το αρνείται έχοντας υιοθετήσει άλλα μέτρα περιορισμού.

Ο αριθμός των θανάτων στην Τουρκία αυξάνεται συνεχώς ενώ τα κρούσματα αυξήθηκαν στα 15.679, κάτι που επιβεβαίωσε και ο υπουργός Υγείας Fahrettin Koca.

"Η Κωνσταντινούπολη είναι σαφώς το  κέντρο αυτής της νόσου", δήλωσε ο Ιμάμογλου στο FOX TV. "Εάν μόλις των 15% των ανθρώπων βγει στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, δηλαδή 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι, τότε θα θρηνήσουμε πολλά περισσότερα θύματα", κατέληξε ο ίδιος.

Ο Δήμαρχος της Κων/πολης επανέλαβε την έκκληση του για  παραμονή στο σπίτι σε όλους τους κατοίκους της πόλης.

Απαντώντας στην εκστρατεία συγκέντρωσης κεφαλαίων από τον Δήμος Κων/πολης και Άγκυρας (οι δύο Δήμαρχοι ανήκουν στο κεμαλικό κόμμα), οι τουρκικές κρατικές τράπεζες μπλοκάρουν τους λογαριασμούς που αφορούν δωρεές τόσο στην Κωνσταντινούπολη όσο και στον δήμο της Άγκυρας.

Η ουσία εδώ είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος ασκεί τρομοκρατία τόσο για να συγκεντρώσει χρήματα που δεν έχει κατά της πανδημίας, όσο και για να ελέγξει κάθε αντιπολιτευτική κίνηση από τον βασικό αντίπαλο του τον Ε.Ιμάμογλου.


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις