Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

Το Χρηματιστήριο, οι... "προβλέψεις" και τα σενάρια

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

Ο γνωστός οικονομολόγος, Τζον Κέννεθ Γκάλμπρεϊθ, συνήθιζε να υποστηρίζει ότι "το μοναδικό αποτέλεσμα που έχουν οι οικονομικές προβλέψεις είναι να κάνουν την αστρολογία να δείχνει αξιοσέβαστη".


Την ώρα που οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων αλλά και οι προβλέψεις των αρμοδίων (οίκων, κεντρικών τραπεζιτών, ινστιτούτων, ΥΠΟΙΚ κ.λπ.) κάνουν λόγο για βαθιά ύφεση στο β’ τρίμηνο του έτους και όχι και τόσο δυναμική ανάκαμψη στα επόμενα, με τους αναλυτές ανά την Ευρώπη να βάζουν πλέον τον πήχη στα εταιρικά κέρδη στο… -50%, τα χρηματιστήρια βρήκαν τα πατήματά τους. Και όχι μόνο, καθώς έσπευσαν να καλύψουν και ένα διόλου ευκαταφρόνητο έδαφος σε σχέση με τις μέχρι πρότινος απώλειες.

Στο ΧΑ μάλιστα, επικράτησε σχεδόν… ενθουσιασμός. Η επανεκκίνηση της οικονομίας, η σωστή διαχείριση μέχρι στιγμής της πανδημίας, τα σχέδια των τραπεζών για τις τιτλοποιήσεις, που φαίνεται ότι προχωρούν ολοένα και περισσότερο καθώς δόθηκαν και οι πρώτες εγκρίσεις για τις κρατικές εγγυήσεις, το καλό διεθνές κλίμα, προκάλεσαν θετική αντίδραση στο ταμπλό. Και αυτό ήταν ευπρόσδεκτο και ιδιαίτερα ευχάριστο για το ΧΑ και το επενδυτικό κοινό.

Σαν κερασάκι στην τούρτα ήρθε και η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο αναμένεται, εφόσον εγκριθεί ως έχει και μέσα από πλήθος διεργασιών και δύσκολων διαπραγματεύσεων, να βοηθήσει σημαντικά την ελληνική οικονομία. Κατά συνέπεια, αν συνυπολογίσουμε και ότι οι τράπεζες (που ανακοίνωσαν και οικονομικά αποτελέσματα) είχαν δεχθεί σημαντικές πιέσεις νωρίτερα, είχαν μείνει πίσω σε σχέση με άλλα blue chips ενώ από τις ίδιες "έβγαινε", όπως είχαμε αφήσει να εννοηθεί προ εβδομάδας, μια "θετική αύρα", τα πονταρίσματα "αυγάτισαν", οι στροφές ανέβηκαν, οι τιμές "φούσκωσαν" κάπως, ενώ αυξήθηκαν αισθητά και οι συναλλαγές.



Σε αυτό το σημείο να προσθέσουμε ότι, πέρα από το κλίμα ευφορίας που δημιουργήθηκε στον απόηχο της άρσης του lockdown, των προσδοκιών για ανακάλυψη εμβολίου και στην προσπάθεια της Ευρώπης να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων μέσω ενός "μπαζούκα", στην Ελλάδα έχουμε και μια ακόμα παράμετρο. Τις ανακατατάξεις λόγω αλλαγών στον δείκτη MSCI, που ίσως τελικά να έπαιξαν τον ρόλο τους στην αφύπνιση των τραπεζικών μετοχών ως "μαξιλάρι" για απορρόφηση των όποιων εκροών. Αλλά αυτό θα φανεί...

Από κει και πέρα τίθεται το ερώτημα κατά πόσο αυτός ο ενθουσιασμός στο ταμπλό τις προηγούμενες ημέρες θα έχει και συνέχεια ή αν θα πρέπει να προκαλεί… άγχος και ανασφάλεια. Με την εικόνα των αγορών στα τέλη του μήνα, φαίνεται σαν οι επενδυτές να προεξοφλούν μια συμφωνία στην Ε.Ε. για την οικονομική ένεση, την περαιτέρω δράση της ΕΚΤ ή της Fed, την αναθέρμανση των οικονομιών, ίσως και εξελίξεις σε σχέση με την πανδημία (φάρμακο ή εμβόλιο).

Ποιοι λοιπόν, θα πέσουν μέσα στις… προβλέψεις τους; Οι οικονομολόγοι που "βλέπουν" σημαντικά απόνερα και μεγάλη ύφεση ή οι traders που "πόνταραν" long; Να σημειώσουμε ότι ο τραπεζικός κλάδος και κάποιες μετοχές του πρόλαβαν να δώσουν ένα σημαντικό σερί σχεδόν 30%, μια μεγάλη ανοδική διόρθωση σε λίγες μέρες, εξέλιξη που μπορεί να απελευθερώνει ρευστότητα και να ενεργοποιεί και βραχυπρόθεσμα κεφάλαια. Το κατά πόσο θα επιβεβαιωθούν όσοι θεωρούν ότι η τελευταία αυτή ανοδική αντίδραση είναι το προοίμιο ενός νέου ανοδικού κύκλου που θα βάλει σε βάθος χρόνου το "7άρι" μπροστά από τον γενικό δείκτη ή αυτοί που μιλούν για μικρά μόνο τυχόν τεχνικά περιθώρια αντίδρασης και περαιτέρω μεταβλητότητα, θα φανεί προσεχώς. Σε κάθε περίπτωση, το "παιχνίδι και τα πονταρίσματα" έδειξαν να "ανοίγουν", ενώ μαζί παρατηρήθηκαν και κάμποσα bids από το εξωτερικό. Να δούμε αν αυτά μας οδηγήσουν στο καλό ή στο δύσκολο σενάριο…

dimitris.papakonstantinou@capital.gr


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις