Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Αυτοψία Ερντογάν στις δικές του “Πυραμίδες”…

Τίποτε δεν αντανακλά τη μεγαλομανία Ερντογάν όσο ο κυλινδρόσχημος πύργος στον πιο ψηλό λόφο της Κωνσταντινούπολης, ορατός από όλο το Βόσπορο


Ο καταπράσινος λόφος Τσαμλίκα στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης είναι ο ψηλότερος λόφος της πόλης – και μέχρι πρόσφατα καταπράσινος, ένας από τους τελευταίους ανοιχτούς πνεύμονες του τεράστιου πολεοδομικού συγκροτήματος.

Δεσπόζει πάνω από την πόλη των 14 εκατομμυρίων κατοίκων και ότι είναι χτισμένο πάνω του φαίνεται από όπου κι άν σηκώσεις το κεφάλι στην ευρωπαική ή την ασιατική πλευρά της μεγαλούπολης.

Ήταν ο λόφος που ο Ταγίπ Ερντογάν διάλεξε να αφήσει το αποτύπωμά του στην αιωνιότητα.

Κόντρα στις διαμαρτυρίες περιβαλλοντικά ευαίσθητων πολιτών αλλά και τις αντιδράσεις του επιμελητηρίου των τούρκων αρχιτεκτόνων, ο λόφος αυτός σήμερα έχει χάσει αρκετή από την βλάστηση αλλά πλέον φιλοξενεί ένα σύμπλεγμα γύρω από το μεγαλύτερο τζαμί της Κωνσταντινούπολης και τον ψηλότερο πύργο τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας.

Τα ρεκόρ αρέσουν στον Τούρκο πρόεδρο που ξέρει ότι τα κτίσματα είναι αυτά που μένουν και χτίζουν προφίλ εθνάρχη. Δεν τσιγγουνεύτηκε ούτε σε προδιαγραφές ούτε σε χρήμα.



Με ύψος 369, μετά την εγκατάσταση των κεραιών στην κορυφή του, ξεπερνά με άνεση τον Πύργο του Άιφελ. Η στατική του επάρκεια για να αντιμετωπίσει τη σεισμογενή περιοχή που είναι κτισμένος απορρόφησε σημαντικά ποσά από τον – αδιαφανή – προϋπολογισμό. Το τουρκικό καθεστώς δεν φείδεται χρημάτων όταν πρόκειται για τα αγαπημένα πρότζεκτ του Ταγίπ Ερντογάν. Όλα για το μύθο.

Η αυτοψία
Το Σάββατο ο Ταγίπ Ερντογάν έφυγε από το ανάκτορο του και αφού έκανε μια τηλεδιάσκεψη για άλλα μεγάλα έργα κατέληξε για αυτοψία στον πύργο Τσαμλίκα ο οποίος κοντεύει στην αποπεράτωση του. Στην κορυφή του οι τεχνικοί διευθυντές του έργου ενημέρωσαν τον σουλτάνο για την πρόοδο των εργασιών.

Ο ψηλότερος πύργος, το μεγαλύτερο τζαμί είναι οι πιο συμβολικές παρεμβάσεις στα φαραωνικού τύπου έργα που ξεκίνησαν επί ηγεσίας του. Οι πιο εμβληματικές προσπάθειες να αφήσει το αποτύπωμά του στην πόλη. Η παράκαμψη του Βοσπόρου με μια νέα διώρυγα, το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ανήκουν επίσης στην κληρονομιά Ερντογάν την οποία προσπαθεί να σφυρηλατήσει.



Ο πύργος και το τζαμί της Τσαμλίκα όμως είναι πιο κοντά στην καρδιά του Τούρκου ηγέτη. Το τζαμί είναι ένα σύμπλεγμα κτηρίων πολλαπλών χρήσεων, κάτι που προσπαθεί να συμβολίσει το σύγχρονο ρόλο του Ισλάμ. Ο δε ρυθμός του, κάτι θυμίζει…

Ο πύργος τηλεπικοινωνιών, θα είναι το πιο ορατό λόγω ύψους και αναγνωρίσιμο κτίσμα στον ορίζοντα της πόλης, από όπου κι αν τον δει κανείς. Είναι ο μιναρές του Ερντογάν στην αιωνιότητα. Ταυτόχρονα, το ανάθεμα των αρχιτεκτόνων.



Η κληρονομιά εθνάρχη φυσικά πέρα από τα φαραωνικά πρότζεκτ απαιτεί και ταπεινό πρόσωπο προς το λαό. Έτσι, όπως ενημερώνει η τουρκική Προεδρία, μετά την αυτοψία στον Πύργο, δέχθηκε αυθόρμητες εκδηλώσεις αγάπης από τον κόσμο, τις οποίες δεν αρνήθηκε, αλλά σταμάτησε και ήπιε τσάι συζητώντας με τους πολίτες.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις