Σάββατο 27 Ιουνίου 2020

Η Ελέν των Ελλήνων! Έδειξε τον Ελληνικό άθλο σε όλον τον κόσμο

Μια ακόμα τολμηρή Ελληνίδα έμεινε στην ιστορία στα μέτωπα των μαχών.
Εκείνη δεν κρατούσε βέβαια όπλο αλλά μία φωτογραφική μηχανή,
απαθανατίζοντας σκηνές με φαντάρους και αξιωματικούς, κάνοντας γνωστό στην πλανήτη τον Ελληνικό άθλο στους Βαλκανικούς Πολέμους.

Η Ελέν Βιτιβίλια Λεν, Ελληνικής καταγωγής, ήταν πολεμική ανταποκρίτρια και νοσοκόμα του Ερυθρού Σταυρού. Το ψευδώνυμο της ήταν Lène Candilly. Η καταγωγή της ήταν από την Κωνσταντινούπολη.

Σπούδασε Ιστορία στην Σορβόνη, ενώ το 1911 παντρεύτηκε τον Ζαν Λεν.

Λαχταρούσε να πατήσει εδάφη Ελλήνων και έτσι αμέσως επισκέφθηκε την Κερασούντα στον Εύξεινο Πόντο, και στην συνέχεια την Αθήνα, όπου έδωσε διάλεξη στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός».

Ήθελε να κάνει γνωστή την Ελληνική λογοτεχνία στην Ευρώπη.



Τα σχέδιά της άλλαξαν, όταν άρχισαν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι. Πήγε και πάλι στην Αθήνα αλλά ως πολεμική ανταποκρίτρια της πασίγνωστης γαλλικής ημερήσιας εφημερίδας «Le Figaro».

Παρακολούθησε τον Ελληνικό Στρατό σε διάφορες μάχες του Ηπειρωτικού μετώπου και δημοσίευσε  πολλά άρθρα και φωτογραφίες τους, δείχνοντας την ανδρεία των Ελλήνων στρατιωτών, αλλά και τις κακουχίες του πολέμου, παράλληλα  προσέφερε τις υπηρεσίες της ως νοσοκόμα, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Η Ελέν Βιτιβίλια-Λεν υπηρέτησε ως νοσοκόμα του Ερυθρού Σταυρού και κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στις 3 Σεπτεμβρίου 1939 η Γαλλία κήρυξε τον πόλεμο στη Γερμανία, ως απάντηση της γερμανικής εισβολής στην Πολωνία, εισβάλλοντας στο δυτικό τμήμα της Γερμανίας, Σάαρλαντ. Η εισβολή αυτή είναι γνωστή ως Επίθεση του Σάαρ. Τον Σεπτέμβριο του 1939 η Ελέν ανέλαβε υπηρεσία σε ένα νοσοκομείο-τραίνο, στο οποίο εργάστηκε μέχρι τις 15 Μαΐου 1940, όταν μετατέθηκε στη νέα υπηρεσία της, στα χειρουργικά ασθενοφόρα στην πόλη Vitry-le-François, της γαλλικής επαρχίας Marne.

Στις 10 Μαΐου 1940 ξεκίνησε η Γερμανική εισβολή των Κάτω Χωρών και της Γαλλίας, που είναι γνωστή στην ιστορία ως Μάχη της Γαλλίας. Η Ελέν Βιτιβίλια-Λεν πέθανε στις 18 Μαΐου 1940, κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού της πόλης Βιτρύ-λε-Φρανσουά.

Για την παρουσία της στην Ελλάδα και το έργο της ως πολεμικής ανταποκρίτριας η εφημερίδα ΕΛΛΑΣ είχε γράψει:

«Όταν με την έναρξιν του πολέμου ενεφανίσθη πάλιν εις τας Αθήνας, γλυκειά και απλή με τον σκοπόν να παρακολουθήση την εκστρατείαν, όλοι εγελάσαμε με την τόλμην της. Πώς θα ήτο δυνατόν να ανθέξη εις τας τόσας κακουχίας της εκστρατείας. Αίφνης επανήλθον οι πρώτοι πολεμικοί ανταποκριταί από την Θεσσαλονίκην και μας είπον ότι η κυρία Λεν με τον άνδρα της υπερέβησαν όλους εις αντοχήν, καρτερίαν και αυταπάρνησιν. Η κυρία Λεν επείνασεν, εδίψασεν, εκοιμήθη εις την υγρασίαν, εταλαιπωρήθη όπως και ο στρατός μας, αλλά κατόρθωσε ν’ αποστείλη εις την Illustration των Παρισίων πρώτης τάξεως πολεμικάς περιγραφάς, αι οποίαι μετεφράσθησαν και από πολλά ελληνικάς εφημερίδας».

Ας δούμε μερικές από αυτές:







Η Ελένη στον εντοπισμό των πτωμάτων των προυχόντων των Σερρών τους οποίους εκτέλεσαν οι Βούλγαροι το 1913 …



Στα πεδία των μαχών με τους πεσόντες στο Κιλκίς …



Άγριες μάχες στο Μπιζάνι…



ΕΛ


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις