Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

Περιπολικά κλάσης «Island»: Τα χαρακτηριστικά και οι επιδόσεις των σκαφών που ενδιαφέρουν το ΠΝ

Ευθύμιος Λάζος
Όπως αναφέραμε στο χθεσινό μας άρθρο «ΠΝ: Η εξοπλιστική ατζέντα από το ταξίδι του ΥΕΘΑ στις ΗΠΑ» το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) επικεντρώνεται στην
απόκτηση μεταχειρισμένων περιπολικών πλοίων κλάσης «Island» της Αμερικανικής Ακτοφυλακής, για την αντικατάσταση των έξι (6) περιπολικών πλοίων Nasty (κλάσης «Δίοπος Αντωνίου» και Esterel (κλάσης «Ανδρομέδα»). Τα περιπολικά κλάσης «Island» ναυπηγήθηκαν την περίοδο 1985-1992, είναι δηλαδή πλοία 28-35 ετών, ενώ τα πλοία Nasty και Esterel είναι πλοία 50 ετών.


Εκτός των ΗΠΑ, τα περιπολικά κλάσης «Island» έχουν παραχωρηθεί στη Γεωργία (δύο πλοία, μέσω EDA, το 2016), στο Πακιστάν (δύο πλοία, μέσω EDA, το 2016), στην Κόστα Ρίκα (δύο πλοία, μέσω EDA, το 2017), στην Ουκρανία (δύο πλοία) και πρόσφατα στο Καμερούν, το οποίο θα παραλάβει, εντός του 2020, δύο (2) πλοία. Συνολικά, ναυπηγήθηκαν 49 «Island», αλλά πλέον η Αμερικανική Ακτοφυλακή διατηρεί σε υπηρεσία 12. Πρόκειται για πλοία εκτοπίσματος 168 τόνων, μήκους 34 μέτρων, πλάτους, 6,4 μέτρων και βυθίσματος 2,2 μέτρων.


Ενσωματώνουν δύο (2) πετρελαιοκινητήρες και επιτυγχάνουν μέγιστη ταχύτητα 29,5 κόμβων (περίπου 55 χιλιόμετρα την ώρα). Η εμβέλεια τους είναι 5.000 χιλιόμετρα περίπου, ενώ μπορούν να παραμείνουν στη θάλασσα για πέντε (5) συνεχόμενες ημέρες χωρίς την ανάγκη ανεφοδιασμού. Είναι εφοδιασμένα και με φουσκωτό. Οι απαιτήσεις επάνδρωσης είναι 16 άτομα και ενσωματώνουν ραντάρ έρευνας επιφανείας και πλοήγησης AN/SPS-73, δύο διαστάσεων. Ο εξοπλισμός μάχης του αποτελείται από ένα πυροβόλο Mk.38 των 25 χιλιοστών και δύο (2) πολυβόλα των M2 των 12,7 χιλιοστών.


Το 2002 εφαρμόστηκε ένα πρόγραμμα μεγέθυνση σε οκτώ (8) πλοία. Συγκεκριμένα προστέθηκε ένα τμήμα τεσσάρων (4) μέτρων, έτσι ώστε να ενσωματωθεί στα πλοία ράμπα ταχείας ανάπτυξης. Η τροποποίηση αύξησε το ολικό βάρος των σκαφών κατά 15 τόνους και μείωσε τη μέγιστη ταχύτητα κατά έναν (1) κόμβο. Το 2005 το πρόγραμμα ακυρώθηκε λόγω σοβαρών τεχνικών προβλημάτων, ενώ το Νοέμβριο του 2006 τα οκτώ (8) πλοία που στο μεταξύ είχαν αναβαθμιστεί αποσύρθηκαν από την ενεργό υπηρεσία.


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις