Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Το κυβερνητικό φιάσκο της επιχείρησης «ΕΙΡΗΝΗ» στη Λιβύη: Το μόνο πλοίο που σταμάτησαν ήταν για τον Χαφτάρ! - Ανέλαβε δράση η φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ», μόνη απέναντι σε 4 τουρκικές φρεγάτες

Το κυβερνητικό φιάσκο της επιχείρησης «ΕΙΡΗΝΗ» στη Λιβύη: Το μόνο πλοίο που σταμάτησαν ήταν για τον Χαφτάρ!
Γράφει: Άρης Δημητρακόπουλος
Σε ένα άνευ προηγουμένου φιάσκο εξελίσσεται η επιχείρηση ΕΙΡΗΝΗ, καθώς το μόνο πλοίο που έχει μπλοκάρει μέχρι στιγμής είναι ένα τάνκερ των ΗΑΕ το οποίο πήγαινε να παραλάβει πετρέλαιο από το... Τομπρούκ, το οποίο ελέγχεται από το Κοινοβούλιο της Λιβύης και τον Χ.Χαφτάρ.

Επιπλέον στην επιχείρηση υπάρχει πρόβλεψη να συμμετάσχει μόλις ένα πλοίο κάθε μήνα το οποίο θα εναλλάσσεται μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Γαλλίας, γι'αυτό και μετά τον βιαστικό κατάπλου της φρεγάτας «ΣΠΕΤΣΑΙ», αποσύρθηκε η γαλλική φρεγάτα Jean Bart.


Όπως γίνεται αντιληπτό ένα πλοίο(!) και 2-3 αεροπλάνα δεν φτάνουν για να καλύψουν την... μισή Μεσόγειο με αποτέλεσμα οι Τούρκοι, οι οποίοι έχουν πλέον την κάλυψη των ΗΠΑ να περνούν ανενόχλητοι μέχρι και αρματαγωγά στους ισλαμιστές της Τρίπολης.

Για άλλη μία φορά οι κυβερνητικές θριαμβολογίες διαψεύδονται και ο Χ.Χαφτάρ μένει εντελώς αβοήθητος απέναντι στον τουρκικό επεκτατισμό, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με ήττα, που θα φέρει την Ελλάδα σε δεινή στρατηγική θέση, αφού πλέον θα περικυκλωθεί τελείως από την Τουρκία.

Τελικά το μόνο που θα κερδίσει η Ελλάδα από την επιχείρηση, θα είναι οι χιλιάδες παράνομοι μετανάστες από την Λιβύη στην Κρήτη, αφού στο πλαίσιο της επιχείρησης, ανέλαβε εθελοντικά την «υποδοχή» τους

Η φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» κατέπλευσε την προηγούμενη εβδομάδα από το ιταλικό λιμάνι της Αυγούστας για να συμμετάσχει στην επιχείρηση «ΕΙΡΗΝΗ».

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, η «ΣΠΕΤΣΑΙ» ήταν να φύγει μία εβδομάδα αργότερα αλλά λόγω της βλάβης που έπαθε η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» σε συνδυασμό με την επικείμενη αποχώρηση της γαλλικής φρεγάτας «Jean Bart» από την επιχείρηση (αφού συμπλήρωσε ένα μήνα), αναγκάστηκε αν αποπλεύσει έστω και βιαστικά.

Πλέον η φρεγάτα βρίσκεται στα ανοιχτά της Λιβύης να περιπολεί... μόνης της, έχοντας απέναντί της 4 τουρκικές φρεγάτες. 


Μόνο από αυτό αντιλαμβανόμαστε πως επιχείρηση «ΕΙΡΗΝΗ» ουσιαστικά δεν υφίσταται. 

Όσον αφορά το φιάσκο με το «μπλοκ» στο δεξαμενόπλοιο των ΗΑΕ το Bloomberg αναφέρει πως η γαλλική φρεγάτα Jean-Bart στις 22 Μαΐου σταμάτησε το δεξαμενόπλοιο «Jal Laxmi» συμφερόντων ΗΑΕ, αφού έλαβε πληροφορίες ότι κατευθυνόταν προς το λιμάνι του Tobruk, για να παραλάβει κατεργασμένα προϊόντα πετρελαίου.

Το δεξαμενόπλοιο δεν συνέχισε το ταξίδι του, αλλά παραμένει στην περιοχή, ανέφεραν διπλωμάτες υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Οι ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Έθνη άσκησαν επίσης πίεση πίσω από τα παρασκήνια για να εμποδίσουν την αποστολή, ανέφεραν τρεις διπλωμάτες. Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ και η επιτροπή κυρώσεων προειδοποίησαν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ότι παραβίαζαν εμπάργκο, δήλωσε ένας από τους διπλωμάτες.

«Ο ΟΗΕ χαιρετίζει τις ενέργειες της Γαλλίας και όντως όλες τις προσπάθειες για τη διατήρηση του εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε την Παρασκευή η αποστολή υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη.

«Έχουν γίνει πολλές και συντονισμένες προσπάθειες εκ μέρους των κρατών μελών του ΟΗΕ και της ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ να επικοινωνήσουν με όλες τις εταιρείες και τις χώρες που εμπλέκονται σε αυτήν την τρέχουσα υπόθεση σχετικά με το Jal Laxmi για να προειδοποιήσουν όλες τις εμπλεκόμενες ενέργειες».

Παρόλο που οι δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος των πετρελαιοπηγών της Λιβύης τους απαγορεύεται να πουλήσουν το πετρέλαιο, καθώς ο ΟΗΕ και οι διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες αναγνωρίζουν ως μοναδικό εξουσιοδοτημένο «πωλητή», την πετρελαϊκή εταιρεία της Λιβύης (NOC) με έδρα την Τρίπολη, με την οποία έχουν υπογράψει «συμφέρουσες» συμφωνίες για τα κοιτάσματα.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις