Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Πισία με τυρί (Ποντιακά τηγανόψωμα)

Τα πισία είναι τα πιο αφράτα τηγανόψωμα με καταγωγή από τον Πόντο, φτιάχνονται με ζύμη από το ψωμί, συνήθως χωρίς γέμιση αλλά αξίζει να δοκιμάσεις τα ποντιακά πισία με τυρί!


Σε αυτή την εκδοχή διάλεξα να τα συνδυάσω με φέτα και με τυροσαλάτα, σήμα κατατεθέν του Βορρά!

Πραγματικά τα πισία είναι συγκλονιστικά αλλά κυρίως φτιάχνονται σε χρόνο dt, η πολύ αφράτη ζύμη “δουλεύεται” πανεύκολα.

Ακόμη και αν δεν ασχολείσαι με ζύμες θα ενθουσιαστείς με την εύπλαστη ζύμη!

Φυσικά μπορείς να γεμίσεις τα ποντιακά τηγανόψωμα όπως άλλα πιτάκια ή τα πιροσκί με πατάτα, κιμά, κασέρι ή απλά να τα απολαύσεις με ζάχαρη, κανέλα ή μέλι!

Συνταγή για πισία-ποντιακά τηγανόψωμα
Κατηγορία Συνταγής: Γρήγορες και εύκολες συνταγές, Παραδοσιακές συνταγές, Τοπική Κουζίνα, Κεράσματα-Party, Πρωινό-Brunch-Σνακ, Ethnic food, Καθημερινό τραπέζι
Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 15 λεπτά
Ποσότητα: 5-6 άτομα

Υλικά
Για τη ζύμη
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 γρ. ξηρή μαγιά
20 ml. ελαιόλαδο
180 ml. νερό
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι


Για τη γέμιση
200 γρ φέτα
2 κ.σ. τυροσαλάτα
2-3 κ.σ. φρέσκα μυρωδικά (δυόσμο, άνηθο, ρίγανη)

Επιπλέον χρειαζόμαστε
Ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση Συνταγής
1. Σε ένα μπωλ διαλύουμε καλά τη μαγιά και τη ζάχαρη στο νερό, προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι και αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό σημείο για 10΄.

2. ροσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο, ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη και ξεκουράζουμε για 30’.

3. Κόβουμε τη ζύμη σε ζυμαράκια περίπου 50 γρ. και ανοίγουμε πιτάκια, με τη βοήθεια του πλάστη σε αλεύρωμένο πάγκο.

4. Σε ένα μπωλ θρυμματίζουμε τη φέτα και την αναμειγνύουμε την τυροσαλάτα και τα μυρωδικά.

5. Γεμίζουμε τα ζυμαράκια με τη γέμιση και τα κλείνουμε, καλά, σαν μικρά φρατζολάκια και τα αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 15’, σκεπασμένα με πετσέτα.

6. Τηγανίζουμε τα πισία σε άφθονο καυτό ελαιόλαδο ή σπορέλαιο, 2-3 κάθε φορά μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα.

Σημειώσεις για τη συνταγή:
Tips:
– Μπορούμε να γεμίσουμε τα πισία με οποιοδήποτε τυρί μας αρέσει
– Μπορούμε να ψήσουμε τα πισία και στον φούρνο

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Η συνταγή δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στη στήλη μου “Καθημερινό Τραπέζι” για την ελληνική έκδοση του περιοδικού Olive που κυκλοφορεί με το Πρώτο Θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις