Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

Τα πανάκριβα στη συντήρηση γαλλικά συστήματα των Ενόπλων Δυνάμεων - Ποιο είναι το κόστος

Του Χρήστου Μαζανίτη

Με την διαπραγμάτευση για τις γαλλικές φρεγάτες Belharra να συνεχίζονται και την υπογραφή ενδεχόμενης συμφωνίας να έχει πολύ δρόμο ακόμα, στους
κόλπους των Ενόπλων Δυνάμεων επικρατεί προβληματισμός για το κόστος χρήσης των γαλλικής προέλευσης οπλικών συστημάτων.

Δεν είναι η αποτελεσματικότητά τους, που θεωρείται δεδομένη, ούτε η υπεροχή στα σημεία που προσφέρει η διαφορετικότητα σε σχέση με τα συστήματα που χρησιμοποιεί η Τουρκία. Κανείς δεν αμφισβητεί για παράδειγμα τις εξαιρετικές ικανότητες σε κλειστές αερομαχίες με χαμηλές ταχύτητες των Mirage.

Ωστόσο, ο προβληματισμός έχει να κάνει με την συμπεριφορά των Γάλλων, που δείχνουν συμπεριφορά που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί με όρους αγοράς ως «φιλική προς τον πελάτη».


Για παράδειγμα, ένα ελικόπτερο Super Puma, που χρησιμοποιεί η Πολεμική Αεροπορία αλλά και η Πυροσβεστική, θα πρέπει υποχρεωτικά βάσει των οδηγιών του κατασκευαστή κάθε 10 χρόνια να προχωρά σε αντικατάσταση όλων των ζωνών ασφαλείας τριών σημείων που διαθέτει. Το τιμολόγιο αντικατάστασης κάθε ζώνης είναι 7.500€! Το Super Puma διαθέτει 19 ζώνες, με το συνολικό κόστος να εκτινάσσεται στα 142.500€! Μόνο για ζώνες ασφαλείας! Όσο εξωφρενικό κι αν ακούγεται, σε μια πρόχειρη αναζήτηση που κάναμε στην διεθνή αγορά η τιμή – σε πολύ ακριβές περιπτώσεις δεν ξεπερνά τα 1.200€.

Δεν είναι, όμως, η μόνη περίπτωση. Ακόμη και στα ελικόπτερα ΝΗ-90 που χρησιμοποιεί η Αεροπορία Στρατού, επίσης γαλλικής προέλευσης, το κόστος συντήρησης είναι ιδιαίτερα τσουχτερό. Διότι όταν η εταιρεία κοστολογεί με 550€ την αντικατάσταση βαλβίδας σαμπρέλας έναντι μόλις 55€ που κοστολογείται για την ίδια ακριβώς βαλβίδα σε ένα Chinook, η διαφορά είναι μεγάλη.Κι όταν στα 20 χρόνιας λειτουργίας ενός όπλου φτάνει να το έχεις πληρώσει… άλλη μία φορά, τότε όσα πλεονεκτήματα κι αν έχουν, φέρνουν δεύτερες σκέψεις η προμήθεια νέων, όσα θετικά κι αν έχουν. «Η φτώχεια φέρνει γκρίνια» λέει η γνωστή λαϊκή ρήση και φαίνεται ότι στην ελληνική πλευρά τα παράπονα περισσεύουν. «Ίσως η αλλαγή στάσης από γαλλικής πλευράς σε πιο φιλικές προς τον χρήστη και καταναλωτή πρακτικές να είναι περισσότερο επικτακτική αυτή τη στιγμή από ποτέ» επισημαίνει στρατιωτική πηγή προς το enikos.gr.

Τα παραδείγματα είναι πολλά. Ωστόσο το ζητούμενο είναι να βρεθεί η καλύτερα συμφέρουσα λύση για τις Ένοπλες Δυνάμεις, που θα οδηγήσει σε συμπίεση του κόστους, όχι όμως και της αποτελεσματικότητας.


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις