Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

“Θερμό επεισόδιο ή πόλεμος με την Τουρκία”;

Γράφει ο

Υποναύαρχος εα Συμεών Κωνσταντινίδης ΠΝ,
Ωκεανογράφος MSC USA


Το τελευταίο χρονικό διάστημα διαφαίνεται καθαρά η πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία να είναι περισσότερο κοντά από ποτέ.  Ο Πρόεδρος Ερντογάν ότι λέει συνήθως το κάνει άρα είναι προβλέψιμος. Εμείς συνήθως νομίζουμε ότι μπλοφάρει. Λάθος. Την Τουρκία ναι μεν δεν πρέπει να την φοβόμαστε αλλά ποτέ δεν πρέπει να την υποτιμάμε.

Μετά τις απειλές του Ερντογάν για έρευνα υδρογονανθράκων τους επόμενους μήνες εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθότι η Τουρκία την θεωρεί Τουρκική ή Λιβυκή πάντως όχι Ελληνική και κατά την άποψη του Ερντογάν τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα (αν είναι δυνατόν η Κρήτη – το 5ο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου –  να μην δικαιούται υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ). η Ελλάδα έχει αρχίσει μια έντονη διπλωματία με τις γειτονικές χώρες όπως Ιταλία, Αίγυπτο και Ισραήλ. Ήδη καθορίσαμε ΑΟΖ με Ιταλία (το θεωρώ μεγάλη επιτυχία αν και έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια) και τώρα συζητάμε με Αίγυπτο. Καλό θα είναι να καθορίσομε σύντομα ΑΟΖ και με Αίγυπτο διότι αυτό θα ακυρώσει την συμφωνία που αφορά την ΑΟΖ Τουρκίας –  Λιβύης έστω και αν χάσουμε κάποια δικαιώματα από την συμφωνία με την Αίγυπτο. Οι Αιγύπτιοι το γνωρίζουν αυτό και το εκμεταλλεύονται υπέρ τους αλλά και πάλι είναι καλύτερη μια όχι και τόσο καλή συμφωνία από την μη συμφωνία διότι αυτό δίνει δικαιώματα στην Τουρκία . Να ληφθεί υπόψη ότι οι Αιγύπτιοι θα έχουν μεγαλύτερο κέρδος στην ΑΟΖ αν συνάψουν συμφωνία με Τουρκία παρά με Ελλάδα.

  Αν η διπλωματία αποτύχει τότε θα αναγκαστούμε να στηριχθούμε στις Ένοπλες δυνάμεις της χώρας και είναι σίγουρο ότι θα είμαστε μόνοι μας.  Στα λόγια ναι είναι μαζί μας  η ΕΕ και το ΝΑΤΟ (για το ΝΑΤΟ αμφιβάλω) καθώς επίσης είναι μαζί μας και το διεθνές Δίκαιο. Όμως την κρίσιμη στιγμή κανείς δεν θα εμπλακεί με την Τουρκία για χάρη μας. Αυτό είναι σίγουρο 100%.

`.  Το γεγονός ότι τις τελευταίες δεκαετίες για να μη πω αιώνες  η Τουρκία (παλιότερα ήταν Οθωμανική Αυτοκρατορία) είναι πολύ πιο πολύ εξοπλισμένη από εμάς είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο. Όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών το γνώριζαν αλλά δυστυχώς δεν έδειξαν το ανάλογο ενδιαφέρον για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία. Δεν είναι η κατάλληλη ώρα για απόδοση ευθυνών (αυτό θα γίνει μαζί με απόδοση ευθυνών σε περίπτωση Εθνικής τραγωδίας  μετά το θερμό επεισόδιο – πόλεμο), Γενικώς μετά την προμήθεια του ένδοξου Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ (που με τις θαλάσσιες επιτυχίες του μεγάλωσε η Ελλάδα στα σημερινά σύνορα)  υπήρξε σχετική αδιαφορία για την άμυνα μας, για την ανανέωση των οπλικών μας συστημάτων, για την σωστή λειτουργία της Πολεμικής μας βιομηχανίας, και για την σωστή επάνδρωση των ΕΔ

Αν και διαθέτουμε λιγότερες μονάδες από τους Τούρκους , ο Στόλος μας και η Αεροπορία μας έχουν ακόμη την δυνατότητα να δώσουν συντριπτικά κτυπήματα στον εχθρό. Αυτό θα πρέπει να γίνει με αιφνιδιασμό , δυναμικά και σε πολλά μέτωπα ξηράς , θάλασσας και αέρος. Αν προηγηθούν διπλωματικές προσπάθειες θα χάσουμε και το χρόνο και τον αιφνιδιασμό. Η στρατηγική του πολέμου λέει ότι νικητής βγαίνει όχι πάντα ο ισχυρότερος αλλά  αυτός που επιφέρει το πρώτο χτύπημα αρκεί να είναι ισχυρό , αποτρεπτικό και αιφνιδιαστικό.

Οι Τούρκοι απέδειξαν στο πρόσφατο παρελθόν (το 1974)  στην Κύπρο ότι ναι μεν διαθέτουν αποφασιστικότητα και αιφνιδιασμό (με ή χωρίς διπλωματία ) παρά τα λάθη που έκαναν κατά την απόβαση αλλά και από την άλλη ότι είναι ύπουλοι διότι  δεν διστάζουν να επιτεθούν  κυρίως όταν ο αντίπαλος τους είναι όχι μόνο μικρός (Κύπρος) αλλά και  είναι <<ασθενής>>  δηλαδή έχει ξεσπάσει πραξικόπημα ή λοιμός ή χρεωκοπία ή εμφύλιος πόλεμος κλπ. Το ίδιο έκαναν και με Συρία, Ιράκ και Κουρδιστάν. Μην ξεχνάμε ότι ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αρκετή πολεμική εμπειρία.

Είναι σίγουρο κατά την προσωπική άποψη μου ότι μαζί  με τις επικείμενες έρευνες που έχουν ανακοινώσει ότι θα κάνουν ετοιμάζετε και ένα πολλαπλό χτύπημα κατά της Ελλάδος από τους γείτονες μας διότι δείχνουν ότι  μας θεωρούν σχετικά αδύναμους αυτή την περίοδο(όχι και πολύ αδύναμους διότι αν ίσχυε αυτό,  το χτύπημα τους οι Τούρκοι θα το είχαν κάνει εδώ και καιρό). Είναι λάθος πιστεύω να περιμένουμε ένα μεμονωμένο θερμό επεισόδιο από τους Τούρκους κάπου  στο Αιγαίο σε άσκηση ή κατά την διάρκεια σεισμολογικών ερευνών στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα. Για αυτό θα πρέπει να τους προλάβουμε έγκαιρα και σε περίπτωση εισόδου και έναρξης ερευνών εντός Ελληνικής υφαλοκρηπίδας ( η υφαλοκρηπίδα των νησιών είναι δική μας και δεν χρειάζεται ανακήρυξη και συμφωνία με το παρακείμενο κράτος όπως η ΑΟΖ) να απαντήσουμε χωρίς καθυστέρηση δυναμικά  με πολλαπλές προσβολές, καίρια χτυπήματα και κυρίως με αιφνιδιασμό χωρίς περιττές καθυστερήσεις.

Για να επιτευχτεί Η ΤΑΧΕΊΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΉ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΜΑΣ και να είναι έτοιμα τα Εθνικά σχέδια δράσης για κάθε πιθανό σενάριο  και λόγω του ότι δεν υπάρχει χρόνος και χρήμα για εξοπλισμούς θα πρέπει  να συσταθεί άμεσα ένα Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας αποτελούμενο από έμπειρους τεχνοκράτες από όλους τους πολιτικούς χώρους που να ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας,  την Κυβέρνηση αλλά και την Βουλή και τους Πολιτικούς αρχηγούς για την απειλή και το  τι πρέπει να γίνει.

Δυστυχώς παρότι βρισκόμαστε στο ωραιότερο μέρος του κόσμου έχουμε τους χειρότερους γείτονες του κόσμου για αυτό δεν πρέπει να κοιμόμαστε ήσυχοι αν θέλουμε να μην απολέσουμε Εθνική κυριαρχία . να εκτεθούμε  διεθνώς και να γράψουμε άλλες μαύρες σελίδες στην Ιστορία για τις οποίες δεν θα είναι υπερήφανες οι επόμενες γενιές ενώ θα μπορούσαμε να γράψουμε κάλλιστα νέες χρυσές σελίδες στην ένδοξη ιστορία μας..


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις