Κυριακή 12 Ιουλίου 2020

40 € πήγαινε-έλα, χωρίς πλοίο: Η πόλη σε «συσκευασία» νησιού για αξέχαστες, low budget διακοπές

Είναι έτσι κι αλλιώς ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της δυτικής Ελλάδας, μια υπέροχη παραλιακή πόλη σε «συσκευασία» νησιού.
Φέτος όμως υπάρχει ένας λόγος παραπάνω να τον εξερευνήσεις, καθότι δεν χρειάζεται να αναμειχθείς με καράβια και συνωστισμό.

Δύσκολα θα βρεις περιοχή που να συνδυάζει με τέτοια αρμονία γραφικότητα και νησιώτικο feeling, παρέχοντας την ευχέρεια μετάβασης αποκλειστικά με το αυτοκίνητο (2,5 ώρες απόσταση από την Αθήνα). Η Ναύπακτος και η παραλιακή προέκταση της προς τα ανατολικά (μπαίνοντας πια από την Αιτωλοακαρνανία στη Φωκίδα) προσφέρουν σε μικρή απόσταση όλα όσα μπορεί να αναζητήσει κανείς στις διακοπές του, είτε ταξιδεύει με οικογένεια, είτε με παρέα (οποιουδήποτε γένους…).

Ούτε καράβι, ούτε συνωστισμός: Η πόλη σε «συσκευασία» νησιού που αξίζει να προτιμήσεις φέτος
Που αλλού θα βρεις ένα τόσο γραφικό λιμάνι και δύο παραλίες ιδανικές για απόλυτη χαλάρωση εντός του οικιστικού ιστού; Τα ενετικά τείχη του λιμανιού και τα καλαίσθητα, παραδοσιακά κτίρια που το περιβάλλουν έχοντας μετατραπεί σε καφετέριες, εστιατόρια και μπαράκια, συνθέτουν μια από τις πιο αναγνωρίσιμες «βενετσιάνικες» εικόνες της Ελλάδας. Μια μεγάλη, πέτρινη αγκαλιά που σε καλοδέχεται φιλόξενα και σε καλεί να γίνεις μέρος της καρτ-ποστάλ υπόστασής της, που υπό τη δύση του ήλιου, ή τη λάμψη του φεγγαριού εκτοξεύει τη ρομαντική διάθεση.


Όλοι οι δρόμοι μιας πόλης που έχει αποκλειστικά στραμμένο το «μέτωπό» της προς τη θάλασσα οδηγούν εκεί, καθώς και στις παραλίες Γρίμποβο και Ψανή, που βρίσκονται ανατολικά και δυτικά του λιμανιού. Το Γρίμποβο, με τα εντυπωσιακά πλατάνια σε πεζόδρομο δίπλα στη θάλασσα, είναι η χαρά του ματιού, αλλά και του… οισοφάγου, καθώς πέρα από καφετέριες, η περιοχή βρίθει από ουζερί και ταβέρνες.
Ούτε καράβι, ούτε συνωστισμός: Η πόλη σε «συσκευασία» νησιού που αξίζει να προτιμήσεις φέτος
Σε ένα κομμάτι της θυμίζει επιπλέον ένα φυσικό παιδότοπο, χάρη στην παιδική χαρά και μια μικρή λιμνούλα που φιλοξενεί πάπιες και κύκνους. Μαγαζιά εστίασης με τραπέζια πάνω στο ψιλό βότσαλο υπάρχουν και στην Ψανή, που προσφέρεται περισσότερο για βουτιά, ουζάκι και ξανά βουτιά.
Απαραίτητη είναι η επίσκεψη και στο περίφημο Ενέτικο Κάστρο, που είναι χτισμένο στο λόφο που σκιάζει την πόλη και αποτελεί ουσιαστικά προέκταση της άρτιας οχύρωσης της Ναυπάκτου κατά την ενετική – μεσαιωνική περίοδο. Η οχύρωση ξεκινάει από το λιμάνι και συνεχίζεται με τρία αλλεπάλληλα τείχη που καταλήγουν στην πευκόφυτη περιοχή που βρίσκεται το Κάστρο – ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα φρουριακής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Η θέα από εκεί είναι μοναδική, με τον Κορινθιακό κόλπο «στο πιάτο» και την φωτισμένη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου. Από το Κάστρο ξεκινούν τα πλακόστρωτα καλντερίμια που προσφέρονται για μια βόλτα κάτω από το μεσαιωνικό «πέπλο» της παλιάς πόλης.
Μία από τις καλύτερες παραλίες της περιοχής και ιδανικό ορμητήριο για διαμονή είναι η Χιλιαδού στον ομώνυμο οικισμό, που απέχει ένα 10λεπτο από τη Ναύπακτο και «κόβει» σχεδόν στη μέση την απόσταση από άλλες δύο δημοφιλείς παραλίες, το Σκάλωμα και τη Σεργούλα.
Ούτε καράβι, ούτε συνωστισμός: Η πόλη σε «συσκευασία» νησιού που αξίζει να προτιμήσεις φέτος
Η Χιλιαδού είναι οργανωμένη, με ατελείωτη αμμουδιά και πεντακάθαρα νερά (και τεκμήριο τη γαλάζια σημαία), ενώ σε πολύ κοντινή απόσταση υπάρχει η εντυπωσιακή γαλάζια λίμνη στο παραθαλάσσιο χωριό Μοναστηράκι. Μια στενή λωρίδα γης είναι η παραλία με βότσαλα που χωρίζει τη λίμνη με τα νερά του κορινθιακού κόλπου, σε ένα σκηνικό που όσο κι αν σου φαίνεται περίεργο προσφέρει… εξωτική αίσθηση στη Στερεά Ελλάδα. Εκεί βρίσκεται μάλλον το πιο «κεφάτο» beach bar όλου του νομού, το «Blue Lake», που στα ντουζένια του φέρνει κάτι από κοσμοπολίτικο Κυκλαδονήσι.
Ούτε καράβι, ούτε συνωστισμός: Η πόλη σε «συσκευασία» νησιού που αξίζει να προτιμήσεις φέτος
Στο δρόμο προς Ιτέα και πριν από τα Χάνια, υπάρχουν άλλες τρεις όμορφες ακρογιαλιές με βότσαλο και κρυστάλλινα νερά, το Σκάλωμα ο Μαριαθάς και η Σεργούλα. Όλα αυτά μπορούν άνετα να συνδυαστούν με την επίσκεψη στα πανέμορφα Τριζόνια, το νησάκι απέναντι από τα Χάνια (5 λεπτά με καϊκάκι), που θα απογειώσει την αίσθηση μιας γνήσιας καλοκαιρινής εμπειρίας.
ΔΙΑΜΟΝΗ
Στη Χιλιαδού, σε απόσταση μόλις 50 μέτρων από τη θάλασσα, δεσπόζει το καλαίσθητο Ammos Boutique Hotel, που ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του και τον άκρως αναζωογονητικό περιβάλλοντα χώρο, με τραπεζάκια πάνω σε πλακόστρωτο υπό τη σκιά κυπαρισσίων και μουριών.
Ούτε καράβι, ούτε συνωστισμός: Η πόλη σε «συσκευασία» νησιού που αξίζει να προτιμήσεις φέτος
Το ξενοδοχείο αποτελείται από δύο συγκροτήματα τεσσάρων ευρύχωρων και ευάερων δωματίων, εξοπλισμένα για να προσφέρουν όλες τις ανέσεις και χτισμένα για να «βλέπουν» τα μπαλκόνια τους τη θάλασσα. Οι εσωτερικοί χώροι διακρίνονται από vintage διακόσμηση και… ρουστίκ γοητεία, ενώ κερασάκι στην τούρτα αποτελεί το πλούσιο, παραδοσιακό πρωινό με τις χειροποίητες λιχουδιές της κυρίας Βαγγελιώς.
Ούτε καράβι, ούτε συνωστισμός: Η πόλη σε «συσκευασία» νησιού που αξίζει να προτιμήσεις φέτος
Πέρα από κέικ και παραδοσιακές πίτες, προσφέρονται home made μπουγατσάκια (απ’ αυτά που είναι αδύνατο να φας μόνο ένα…), καθώς και η πρωτόγνωρη αίσθηση ότι, ναι, η σπιτική πίτσα με τη λεπτή, τραγανή ζύμη κάνει και για πρωϊνό!
Ούτε καράβι, ούτε συνωστισμός: Η πόλη σε «συσκευασία» νησιού που αξίζει να προτιμήσεις φέτος
Το συγκρότημα παρέχει επίσης άνετο πάρκινγκ (για το οποίο δεν φημίζεται η πόλη της Ναυπάκτου) και λόγω της εξαιρετικής αισθητικής του και της τόσο κοντινής απόστασης με τη θάλασσα, σε εμπνέει για εκείνο το είδος των διακοπών που όταν παρκάρεις ξεχνάς να… ξεπαρκάρεις.
ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις