Κυριακή 12 Ιουλίου 2020

Αγιος Παΐσιος: Οδοιπορικό στο σπίτι του γέροντα Παϊσίου στην Κόνιτσα (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)


Αγιος Παΐσιος: Από την Καππαδοκία στην Κόνιτσα κι από εκεί στο Αγιο Ορος. Η διαδρομή του Αγίου Παϊσίου, του οποίου η μνήμη τιμάται σήμερα (12 Ιουλίου), είναι γεμάτη μοναδικές στιγμές και εμπειρίες.

Αγιος Παΐσιος: Ο Θεός πολύ συχνά δίνει στον κόσμο την ευλογία να έρθουν σε επαφή με ξεχωριστές προσωπικότητες που μέσα από τα λόγια και τις πράξεις τους δυναμώνουν ακόμη περισσότερο την πίστη και παράλληλα δοξάζουν το όνομά Του.

Είναι άνθρωποι που πλησίασαν τον ίδιο τον Θεό, που άγγιξαν την αγιότητα και τα ξεχωριστά τους χαρίσματα τα δωρίζουν σε όλους τους πιστούς με τους οποίους έρχονται σε επαφή. Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα υπήρχαν τέτοιες φωτισμένες προσωπικότητες που κατόρθωσαν να φέρουν δίπλα τους πολύ κόσμο, με τα φήμη τους να εξαπλώνεται και εν τέλει η κοίμησή τους να κλείνει τον κύκλο της ζωής που ήταν αφιερωμένος στον Υψιστο.



Ο γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης ήταν ένας από αυτούς τους αγιασμένους ανθρώπους που προσέλκυσαν γύρω τους πολλούς, και που όσοι δεν είχαν τη δυνατότητα να τον γνωρίσουν και να του μιλήσουν δια ζώσης, μπορούν μέσα από τα βιβλία που έχουν γραφτεί και τις ιστορίες που αφηγούνται όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί του, να αντιληφθούν το μεγαλείο του.

Ο κατά κόσμος Αρσένιος Εζνεπίδης γεννήθηκε στις 25 Ιουλίου 1924 στα Φάρασα της Καππαδοκίας. Λίγους μήνες ήρθε η ανταλλαγή των πληθυσμών η οικογένειά του, μετά τον Πειραιά και την Κέρκυρα, έφτασε στην Κόνιτσα. Εκεί έμελλε να γίνει έγινε το σπίτι τους. Ο Αρσένιος άρχισε αρχικά να εργάζεται ως ξυλουργός, πριν πάει φαντάρος και τελικώς πάρει την απόφαση να αφήσει τα εγκόσμια και να γίνει μοναχός (1949).


Η Κόνιτσα ήταν πάντοτε το σπίτι του. Εκεί συνέχισε να μένει η οικογένειά του, και μπορεί να μην την επισκεπτόταν αλλά στο σπιτικό τους τα πάντα θύμιζαν τον Αρσένιο. Το σπίτι αυτό στην Κόνιτσα φροντίζουν τα μέλη της οικογένειας Εζνεπίδη που έχουν μείνει εκεί, καθώς και οι γείτονες.

Το οίκημα είναι πόλος έλξης για όσους επισκέπτονται την περιοχή και η επίσκεψη είναι ένα προσκύνημα στον γέροντα Παΐσιο, του οποίου η αγιοκατάταξη αποφασίστηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στις 13 Ιανουαρίου 2015.



Οι απόγονοί του έχουν φροντίσει ώστε η μνήμη του Αγίου να είναι ζωντανή δείχνοντας το δέοντα σεβασμό και ταπεινότητα, όπως θα ήθελε και ο ίδιος.
Οι επισκέπτες μπορούν να μπουν στο μικρό σπίτι. Οι προθήκες είναι γεμάτες αντικείμενα του γέροντα, όπως ξύλινες κατασκευές που ο ίδιος είχε κάνει ως νεαρός ξυλουργός, οικογενειακά κειμήλια και αντικείμενα.
Πολλές φωτογραφίες και βιβλία είναι ακουμπισμένα στο τραπέζι, ενώ μια φανέλα του Αγίου είναι τοποθετημένη σε κορνίζα στον τοίχο. Τα χειρόγραφά του έχουν επίσης ξεχωριστή θέση στην οικία, αφού αν και χωρίς μόρφωση, ο γέροντας κατόρθωνε μέσα από αυτά να φωτίζει τις ψυχές όσων τα διάβαζαν.
Ένα σπίτι-μουσείο που αναβλύζει αγιότητα και είναι αφιερωμένο σε μια προσωπικότητα που άφησε το στίγμα της στην Ορθοδοξία και το όνομά του τιμάτε σε όλο τον κόσμο.
Αγιος Παΐσιος
Αγιος Παΐσιος
Αγιος Παΐσιος
Αγιος Παΐσιος
Αγιος Παΐσιος

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.