Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Αναλαμβάνει η ΜΟΣΧΑ! Το μήνυμα που θα δώσει ο Πούτιν στον Ερντογάν για την Κύπρο

Ακολουθεί το Αιγαίο, που βρίσκεται τώρα το Barbaros...
Η Τουρκία, αδυνατώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα και γκρίζες ζώνες στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Καστελόριζου, λόγω της
αποφασιστικότητας του Ελληνικού Στρατού επιχειρεί να «ρεφάρει», με νέα εισβολή του ερευνητικού σκάφους Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ και μάλιστα σε περιοχή που έχει κάνει έρευνες και στο παρελθόν.

Η κίνηση αυτή στοχεύει στην εσωτερική κοινή γνώμη της Τουρκίας, καθώς λόγω της άμεσης και πειστικής αντίδρασης της Ελλάδας, η οποία προκάλεσε την αντίδραση των Μεγάλων Δυνάμεων λόγω φόβου για ξέσπασμα ανεξέλεγκτου πολέμου, το Oruc Reis αναγκάστηκε να ανακρούσει πρύμναν, όπως και τα τουρκικά σκάφη του πολεμικού ναυτικού, που επέστρεψαν στις βάσεις τους, χωρίς να υλοποιήσουν τις απειλές τους.


Το Barbaros που βρισκόταν στο λιμάνι Τασουτσού απέπλευσε και χθες εισήλθε στη κυπριακή ΑΟΖ από τα βορειοανατολικά. Ήδη βρίσκεται στα ανοικτά της κατεχόμενης Αμμοχώστου και συνοδεύεται από βοηθητικό σκάφος.


Σύμφωνα με την παράνομη Navtex που έχει εκδοθεί, το Barbaros θα κάνει σεισμογραφικές έρευνες στα θαλάσσια τεμάχια 2,3 και 13 της κυπριακής ΑΟΖ, μέχρι και τις 18 Σεπτεμβρίου. Στην κίνηση της Τουρκίας αντέδρασε η Λευκωσία με έκδοση Antinavtex δεσμεύοντας την ίδια περιοχή και ενημερώνοντας τα διαπλέοντα πλοία για την παρουσία του Barbaros κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Επιπλέον, χθες με πρωτοβουλία του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, με στόχο να ζητηθεί η παρέμβαση του προς την Άγκυρα, ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση με απόσυρση των ερευνητικών της πλοίων από την κυπριακή ΑΟΖ.

Πέραν των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν και για το ζήτημα του επαπειλούμενοι εποικισμού της Αμμοχώστου με άνοιγμα της περίκλειστης πόλης, υπό τουρκική διοίκηση κατά παράβαση των αποφάσεων και ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο Κυριάκο Κούσιο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποσχέθηκε πως θα μεσολαβήσει προς τον Ερντογάν για εκτόνωση της κρίσης, αλλά και για εμπλοκή σε έναν δημιουργικό διάλογο για επίλυση του κυπριακού.

Οι Ρώσοι αφήνουν λίγα πράγματα να διαρρεύσουν από την συνομιλία, η οποία πάντως έγινε σε καλό κλίμα. Όλα δείχνουν πως διαμορφώνεται ένα σκηνικό παρέμβασης του Πούτιν προς τον Ερντογάν, καθώς απειλείται κλιμάκωση στην περιοχή, κάτι που δεν συμφέρει ούτε την Ρωσία.

Το μήνυμα που έδωσε ο Αναστασιάδης στον Πούτιν για να μεταφέρει στον Ερντογάν είναι πως οι τουρκόφρονες κάτοικοι στα Κατεχόμενα θα συμπεριληφθούν στα όποια κέρδη προκύψουν από υδρογονάνθρακες της Κυπριακής ΑΟΖ.

Είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία παρουσιάζεται ως διαμεσολαβητής και στην Κύπρο, μετά την Συρία και την Λιβύη, με τον Πούτιν να παίζει το παιχνίδι καλύτερα από όλους και εν απουσία των ΗΠΑ φαίνεται ως το απόλυτο αφεντικό στην Μεσόγειο.

Μην ξεχνάμε πως ο Ρώσος Πρόεδρος έχει συνομιλήσει και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη λίγο πριν την απόφαση της Τουρκίας να υποχωρήσει, έστω προσωρινά, από το Καστελόριζο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις