Σάββατο 25 Ιουλίου 2020

Ανάλυση: Ανησυχητική ηρεμία στο Αιγαίο και ο πόλεμος νεύρων με το Oruc Reis

«Ανήσυχη ηρεμία» επικρατεί στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, χωρίς -επί του παρόντος- έξοδο από την Αττάλεια του υδρογραφικού-ερευνητικού πλοίου «Oruc Reis» προς το
χώρο της NAVTEX που δέσμευσαν οι Τούρκοι για έρευνες μέχρι τις 2 Αυγούστου, ενώ την ίδια στιγμή δεν έχουμε κάποιες επιμέρους κινήσεις των δύο στόλων στη διευρυμένη γεωγραφικά περιοχή από τη Μούγκλα και τα Δωδεκάνησα μέχρι το σύμπλεγμα της Μεγίστης/Καστελλόριζου.
Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Λόγω της εκ μέρους του Ερντογάν θρασύτατης ενέργειας και πρόκλησης με την επίσημη χθες πρώτη ημέρα τεμενοποίησης του ιστορικού ναού της Αγίας Σοφίας, το θέμα της τουρκικής απειλής για έρευνες μέσα στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας πέρασε σε δεύτερη θέση, αν και -συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες- το σύνολο του τουρκικού Τύπου καλύπτει το θέμα με δηλώσεις ορισμένων υπευθύνων (π.χ. Καλίν), με χάρτες, αλλά και με την παρουσία ειδικών και ναυτικών αναλυτών στα ΜΜΕ, με υποτιμητικές αναφορές για τη χώρα μας.
Πρωτοστατεί στα σχετικά σχόλια ο εκ των γνωστών θεωρητικών του δόγματος της MAVI VATAN/Γαλάζια Πατρίδα, ο ναύαρχος ε.α. και συγγραφέας Τζεμ Γκουρντενίζ, που γραπτώς υποστηρίζει σε άρθρα του ότι «η Ελλάδα έχει τρεις επιλογές» αναφορικά με την τρέχουσα κρίση στην περιοχή του Καστελλόριζου.
Η πρώτη είναι να αποδεχθεί τις τουρκικές θέσεις (που στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο!!), η δεύτερη είναι να κάνει πόλεμο με την Τουρκία και η τρίτη είναι να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ενώ εκτίμησε ότι «δεν πρόκειται ποτέ η Γερμανία και οι ΗΠΑ να αποδεχθούν τις θέσεις και τα αιτήματα της Αθήνας». Από τη δική του οπτική γωνία ο Τούρκος αναλυτής στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο στη Βραζιλία και αρθρογράφος Καρανέκ Ακουνλού εκτιμά ότι «οι δύο χώρες είναι σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, με το φάντασμα του πολέμου να πλανάται από πάνω τους».
Στα στρατηγεία της Ατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, στη Μονς (SHΑPE) στο Νόρθγουντ (Μ. Βρετανία-Ναυτικών Δυνάμεων), στο Ραμστάιν (Γερμανία-Αεροπορικών Δυνάμεων), στη Σμύρνη (Χερσαίων Δυνάμεων) ως και στη Νάπολη «αποφεύγονται» συζητήσεις σχετικά με τα Ελληνοτουρκικά, όπως μου μετέφεραν στελέχη των μόνιμων αντιπροσωπειών της Ολλανδίας και της Πολωνίας στη Στρατιωτική Επιτροπή και στο Διεθνές Επιτελείο. Στο ΝΑΤΟ επικεντρώνονται στη μεγάλη άσκηση/ανάπτυξη δυνάμεων της Atlantic Resolve καθώς και σε στρατιωτικές δραστηριότητες στον Αρκτικό Κύκλο.
Λιβύη: Εξοπλίζονται όλοι
Στο μέτωπο της Λιβύης ενισχύονται από τρίτες χώρες και οι δύο εμπόλεμες πλευρές, ενώ οι δυνάμεις του Σάρατζ με Τούρκους συμβούλους βρίσκονται στην περιοχή της Ταβέργκα (νότια της Μισράτα) και οι δυνάμεις του LNA του πολέμαρχου Χαφτάρ βρίσκονται στις παρυφές της Σύρτης. Πάντως οι Ρώσοι μισθοφόροι της Wagner αποσύρθηκαν από την εξωτερική περίμετρο της πόλης και κινούνται περισσότερο στο εσωτερικό της.
Κανονικά επαναλειτουργεί η βάση της Αλ Ουατίγια που είχε βομβαρδιστεί τα χαράματα της 5ης Ιουλίου, αφού τις τελευταίες 3 ημέρες προσγειώνονται τουρκικά μεταγωγικά αεροσκάφη και μεταφέρουν πολεμικό υλικό, μεταξύ των οποίων πυροβόλα Τ-155 firtina ως και συστήματα αεράμυνας kurkut, τουρκικής κατασκευής.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις