Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

Αυτό συνέβη στην τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο! Ξεκινά ή όχι διάλογος με την Τουρκία; (ΒΙΝΤΕΟ)

Γιατί ο Τσαβούσογλου είπε αυτά που είπε…
Διπλωματική πρωτοβουλία ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα ανέλαβε το
Βερολίνο, με σκοπό να αποκλιμακωθεί η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να μην οδηγηθεί η περιοχή σε πόλεμο, κάτι που θα αποτελούσε πλήγμα για την νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ.


Μετά την απόφαση του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί και την ξεκάθαρη προειδοποίηση της Ελλάδας πως σε περίπτωση που θα υπάρξει παραβίαση του Ελληνικού Ζωτικού Χώρου η Ελλάδα θα απαντήσει, η γερμανική διπλωματία ανέλαβε δράση επιδιώκοντας να μεσολαβήσει για να δημιουργηθεί αξιόπιστος δίαυλος επικοινωνίας της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν.

Ως εκ τούτου έλαβε χώρα τριμερής συνάντηση στο Βερολίνο, η οποία έγινε γνωστή χθες.

Στην συνάντηση συμμετείχαν:

Από την πλευρά της Ελλάδας, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή.
Από την πλευρά της Τουρκίας, ο εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.
Από την πλευρά της Γερμανίας, ο Γιαν Χέκερ σύμβουλος Εξωτερικής πολιτικής της Καγκελαρίου Μέρκελ.
(Περισσότερες λεπτομέρειες ΕΔΩ και ΕΔΩ)

Η αντιπολίτευση με επικεφαλής τον ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία.

Τι λένε οι πληροφορίες και τι δείχνουν οι χθεσινές κινήσεις-δηλώσεις;

Η τριμερής συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Γερμανίας και δεν πήγε καλά.

Γιατί δεν πήγε καλά;

Ζητήθηκε από την Τουρκία να σταματήσουν οι γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι μεταναστευτικές ροές, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας. Η Άγκυρα δεν το δέχθηκε.

Ποιός και γιατί έκανε λόγο για διάλογο που ξεκίνησε ανάμεσα στις δύο χώρες;

Αν είχε συμφωνηθεί κάτι, σχολιάζουν διπλωματικές πηγές, τότε η Τουρκία προφανώς και θα σιωπούσε, προκειμένου να ξεκινήσει η εφαρμογή της όποιας «μυστικής» συμφωνίας. Από την στιγμή που δεν συνέβη κάτι τέτοιο, ο ενοχλημένος Τσαβούσογλου έκανε λόγο για έναρξη διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, προκειμένου να προκαλέσει εσωτερικό πρόβλημα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, με την Άγκυρα να γνωρίζει πως θα υπάρξουν αντιπολιτευτικές και δημοσιογραφικές αντιδράσεις. Άλλωστε οι Τούρκοι ψεύδονται πριν καν ανοίξουν το στόμα τους.



Πως αντέδρασε ο πρωθυπουργός;

Γνωρίζοντας προφανώς το αποτέλεσμα της τριμερούς συναντήσης που έγινε την Δευτέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την χθεσινή επίσκεψη του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα απέναντι στην Τουρκία, μιλώντας για «μικρόψυχη και πρωτοφανή απόφαση Ερντογάν για την Αγία Σοφία», ενώ αποκάλεσε την Τουρκία «ταραχοποιό».



Γιατί δεν διαφημίστηκε η τριμερής συνάντηση;

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως δεν υπήρξε τίποτα ουσιαστικό, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση.

Γιατί έγινε η τριμερής συνάντηση;

Προκειμένου να υπάρχει ένα «κόκκινο τηλέφωνο» σε περίπτωση που τα πράγματα φτάσουν στα άκρα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Το ΝΑΤΟ δεν επιθυμεί πόλεμο στο Αιγαίο, μεταξύ δύο κρατών-μελών του, αλλά ειρηνική επίλυση των διαφορών.

Η κυβέρνηση πράττει σωστά;

Από την στιγμή που ΔΕΝ προχωρήσουμε σε μονομερείς παραχωρήσεις στην Τουρκία και την ώρα που ο διεθνής παράγοντας ζητά να μην υπάρξει σύρραξη, η Αθήνα οφείλει να αποδέχεται την όποια διεθνή πρόσκληση (αυτή την φορά μέσω Γερμανίας), σε συζητήσεις και διευρηνητικές επαφές. Το ίδιο πράττει και η Τουρκία. Η Αθήνα πρέπει να αποδείξει, μέσω των συμμαχιών στις οποίες ανήκει, πως η Τουρκία δρα ενάντια στα διεθνή συμφέροντα.


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις