Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

Η Αυστρία κλείνει τουρκικά τζαμιά και διώχνει ιμάμηδες

Ο καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κούρτς, δήλωσε την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση κλείνει ένα σκληρότατο τουρκικό εθνικιστικό τζαμί στη Βιέννη και διαλύει μια ομάδα που ονομάζεται Αραβική θρησκευτική κοινότητα που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία έξι ακόμα τζαμιών

Ο συντηρητικός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα του θα απελάσει πολλούς ιμάμηδες που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό και θα κλείσει επτά τεμένη προκειμένου να καταπολεμηθεί το «πολιτικό ισλάμ».


Τα σχέδια της αυστριακής κυβέρνησης παρουσιάστηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην οποία εκτός από τον Κουρτς παρόντες ήταν και ο ακροδεξιός αντικαγκελάριος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και ο υπουργός Εσωτερικών Κικλ.Έως και 60 ιμάμηδες που συνδέονται με την Τουρκία και οι οικογένειές τους, δηλαδή 150 άτομα συνολικά, ενδέχεται να απελαθούν από την Αυστρία, εξήγησε από την πλευρά του ο Κικλ.

«Οι παράλληλες κοινωνίες του πολιτικού ισλάμ και οι τάσεις ριζοσπαστικοποίησης δεν έχουν θέση στη χώρα μας», τόνισε ο Κουρτς, ενώ ο Στράχε υπογράμμισε ότι «αυτή είναι μόνο η αρχή».
Η
απόφαση, διευκρίνισε ο Αυστριακός καγκελάριος, συνδέεται με την ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη αναπαράσταση από παιδιά ντυμένα με στρατιωτικές στολές μιας μάχης της οθωμανικής ιστορίας σε ένα από τα μεγαλύτερα τεμένη της Βιένης, που συνδέεται με την τουρκική κοινότητα.

Φωτογραφίες από την αναπαράσταση της μάχης της Καλλίπολης, στην οποία συμμετείχαν παιδιά σε ένα τέμενος, δημοσιοποιήθηκαν στις αρχές του μήνα από το κεντροαριστερό περιοδικό Falter και προκάλεσαν αντιδράσεις από τους Αυστριακούς πολιτικούς.

Στις φωτογραφίες φαίνονται νεαρά αγόρια ντυμένα με στολή παραλλαγής να περπατούν σε παράταξη, να χαιρετούν στρατιωτικά και να κρατούν τουρκικές σημαίες μπροστά από ένα πλήθος άλλων παιδιών.

Σε μια άλλη φωτογραφία κάποια παιδιά φαίνονται να κείτονται στο έδαφος προσποιούμενα τα θύματα της μάχης, με τα σώματά τους καλυμμένα από την τουρκική σημαία.

Το εν λόγω τέμενος διαχειρίζεται η Ισλαμική, Τουρκική Ένωση της Αυστρίας (Atib), που συνδέεται άμεσα με την Τουρκική Διεύθυνση Θρησκευτικών Θεμάτων (Diyanet).

H Atib είχε χαρακτηρίσει την αναπαράσταση «ιδιαίτερα λυπηρή».

Η Αυστρία, μια χώρα 8,8 εκατομμυρίων κατοίκων, μετρά περίπου 600.000 μουσουλμάνους, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι Τούρκοι ή τουρκικής καταγωγής.

Όταν ήταν υπουργός αρμόδιος για την ενσωμάτωση ο Κούρτς επέβλεψε το 2015 την υιοθέτηση ενός αυστηρού «νόμου για το Ισλάμ», ο οποίος απαγορεύει τη χρηματοδότηση από το εξωτερικών θρησκευτικών ομάδων και απαιτεί από τις μουσουλμανικές ενώσεις «να έχουν μια θεμελιωδών θετική άποψη απέναντι στο αυστριακό κράτος και την κοινωνία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις