Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

Εκεί που δεν θέλει η Τουρκία να πας διακοπές, το νησί που μαγεύει και συγκινεί (ΒΙΝΤΕΟ)

Προσφέρει αξέχαστες στιγμές
Καστελόριζο! Τα νησί που οι Τούρκοι θέλουν να σβήσουν από τον χάρτη προσφέρει έναν εναλλακτικό προορισμό για τις καλοκαιρινές σας διακοπές.
Οι διακοπές στο Καστελόριζο ενισχύουν την οικονομία του τόσο σημαντικού αυτού ακριτικού νησιού.


ΠΩΣ ΠΑΜΕ ΕΚΕΙ

Οι επιλογές δεν είναι πολλές. Από τη στιγμή που αναφερόμαστε σε νησί, είναι δεδομένο πως τρένο και αυτοκίνητο δεν μπορούν να σε οδηγήσουν στον τελικό προορισμό σου. Μπορείς να πραγματοποιήσεις τη μεταφορά σου είτε με αεροπλάνο είτε με πλοίο. Αν επιλέξεις να ταξιδέψεις με πλοίο, να έχεις στην άκρη του μυαλού σου ότι θα χάσεις αρκετές ώρες. Για να πας στο Καστελόριζο από τον Πειραιά θα χρειαστείς σχεδόν 22 ώρες. Το εισιτήριο (με επιστροφή) ανέρχεται στα 60,00 ευρώ περίπου. Εάν όμως επιλέξεις να μεταβείς με αεροπλάνο από την Αθήνα, τότε θα πρέπει να γνωρίζεις ότι θα χρειαστεί να πάρεις ανταπόκριση από τη Ρόδο για να φτάσεις στο Καστελόριζο. Η αναμονή στο νησί των ιπποτών, όπως είναι ευρέως γνωστή η Ρόδος, συνήθως έχει διάρκεια δέκα ωρών. Σκέψου όμως ότι θα έχεις την ευκαιρία να κάνεις μια μικρή περιήγηση στην πόλη της Ρόδου, και γιατί όχι, μια γρήγορη βουτιά στα καθαρά νερά της. Η τιμή του εισιτηρίου ανέρχεται περίπου στα 150 ευρώ. Αν ψάξεις νωρίτερα, τότε σίγουρα θα μπορέσεις να βρεις πιο οικονομικά εισιτήρια. Αξίζει να γνωρίζεις πως ο μοναδικός δρόμος με άσφαλτο είναι αυτός που συνδέει τη Μεγίστη με το αεροδρόμιο. Όλοι οι υπόλοιποι δρόμοι είναι με χώμα και χαλίκια, καθώς υπάρχουν πολλά μονοπάτια που χρονολογούνται αρκετά πίσω στο χρόνο.

ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ

Μπορεί να πρόκειται για ένα μικρό νησί, ένα «ησυχαστήριο» όπως το ονομάζουν πολλοί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν επιλογές για διαμονή. Με μια αναζήτηση στο διαδίκτυο, σίγουρα θα μπορέσετε να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα τόσο αρχιτεκτονικά όσο και οικονομικά.

ΖΩΗ

Δεν πρόκειται για νησί που σφύζει από ζωή. Νυχτερινή ζωή και διασκέδαση δεν θα απολαύσεις στο Καστελόριζο, όμως αυτό που «κερδίζει» όσους επιλέγουν για τις διακοπές τους το Καστελόριζο είναι η ηρεμία και η γαλήνη που διέπει την ατμόσφαιρα. Το Καστελόριζο είναι καλυμμένο με ένα διακριτικό πέπλο ομορφιάς και μυστηρίου. Μπορεί φαινομενικά να είναι ένα αρκετά μικρό σε μέγεθος νησί, αφού οι κάτοικοί του υπολογίζονται σε 492, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ακόμη, πως δεν κατοικείται ολόκληρη η επιφάνεια του νησιού. Κατοικήσιμο είναι μόνο το βόρειοανατολικό τμήμα του νησιού. Έχει έκταση μόλις 12 χιλιόμετρα.

Αν και μικρό νησί το Καστελόριζο γνώρισε διεθνή αναγνωρισιμότητα. Ο σκηνοθέτης Gabriele Salvatores γοητεύτηκε από την απαράμιλλη ομορφιά του τόπου. Τα μπλε καθαρά νερά και οι βραχονησίδες που μαζί συνθέτουν αρμονικά τα δύο τόσο αντιθετικά θαύματα της φύσης είχαν διεθνή απήχηση μέσα από τη βραβευμένη με όσκαρ ταινία, Mediterraneo.

ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΣ ΕΚΕΙ

Άγιος Γεώργιος/Αρχαία Ρώγη/Ρόπη: Ένα μέρος με τρεις διαφορετικές ονομασίες. Σε απόσταση μικρότερη των 4 ν.μ στα δυτικά του Καστελόριζου βρίσκεται αυτό το ξεχωριστό μέρος. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια βραχονησίδα που έχει την Ελληνική σημαία υπερυψωμένη με μερικά σπίτια που πλέον δεν κατοικούνται να θυμίζουν τις κακουχίες και τον ξεριζωμό που βίωσαν οι κάτοικοι του τόπου πριν από πολλά χρόνια.

Η Κυρά της Ρώ, όπως είναι γνωστή σε πολλούς, ήταν κάτοικος της Αρχαίας Ρώγης. Το πραγματικό της όνομα ήταν Δέσποινα Αχλαδιώτη. Για σαράντα ολόκληρα χρόνια, κάθε πρωί ύψωνε περήφανα την Ελληνική σημαία. Αποτέλεσε πρόσωπο – σύμβολο για το νησί, καθώς το εθνοτικό στοιχείο που ήταν ολοφάνερο την κατέστησε ξεχωριστή προσωπικότητα σε τοπικό, περιφερειακό και στη συνέχεια εθνικό επίπεδο. Στις 13 Μαϊου 1982 άφησε την τελευταία της πνοή, ενώ η επιθυμία της ήταν να θαφτεί με την Ελληνική σημαία. Ο τάφος της βρίσκεται ακριβώς στο σημείο όπου για όλη της τη ζωή η Κυρά της Ρώ ύψωνε τη σημαία της χώρας μας.

Αρχαιολογικό Μουσείο Καστελόριζου: Το Αρχαιολογικό Μουσείο Καστελόριζου εδρεύει στην περιοχή Κάβος. Αν βρεθείτε στο Καστελόριζο, η επίσκεψή σας στο μουσείο είναι κάτι που δεν θα πρέπει να παραλείψετε. Θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε γλυπτά παλαιοχριστιανικής περιόδου, λίθινες άγκυρες και αμφορείς που μάζεψαν οι κάτοικοι του νησιού από τη θάλασσα.

Αϊ-Γιώργης του βουνού: Θα πρέπει να ανεβείτε έναν λόφο, με σκαλοπάτια που χρονολογούνται αρκετά πίσω στο χρόνο. Καθώς τα ανεβαίνετε, αναμφίβολα θα εντυπωσιαστείτε από την πανοραμική θέα που θα έχετε. Ολόκληρο το Αιγαίο στα πόδια σας! Το μοναστήρι λειτουργούσε ως φρούριο επί Τουρκοκρατίας. Η θέση που έχει δεν είναι τυχαία, καθώς από εκείνο το σημείο μπορούσαν να βλέπουν εάν έρχεται κάποιος αλλά και να κρύβονται με ασφάλεια.

Η απαράμιλλη ομορφιά του νησιού θα σας «μαγνητίσει» πριν προλάβετε να αποβιβαστείτε. Θα αντικρίσετε μικρά παραδοσιακά σπιτάκια βαμμένα με έντονα χρώματα (όχι μόνο μπλε -άσπρο) χτισμένα αμφιθεατρικά. Οι ντόπιοι το ονομάζουν ως «το αμφιθέατρο του Καστελόριζου».

ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

Υπάρχει μόνο ένας δρόμος με κανονική άσφαλτο που συνδέει τη Μεγίστη με το αεροδρόμιο. Από το αεροδρόμιο θα χρησιμοποιήσετε ταξί για τη μετακίνησή σας. Οι υπόλοιπες διαδρομές πραγματοποιούνται περιπατητικά. Αν χρειαστείτε να μεταβείτε σε κάποια από τις βραχονησίδες που βρίσκονται γύρω από το Καστελόριζο, θα ανεβείτε σε ένα από τα πολλά καραβάκια των φιλόξενων κατοίκων του νησιού.




ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις