Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2020

Ο Τσίπρας επίτιμος διδάκτορας Πολιτικής Οικονομίας σε Τουρκικό Πανεπιστήμιο

«Είναι κάπως παράξενο και παράδοξο να απονέμεται σε έναν αριστερό αυτός ο τίτλος», είπε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός

Η αδημονία των φοιτητών ήταν μεγάλη. Και παρότι ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Σμύρνης με τρεις ώρες καθυστέρηση, το αμφιθέατρο όπου θα μιλούσε με αφορμή την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα, ήταν ασφυκτικά γεμάτο. Η βραδιά ήταν γεμάτη αντιφάσεις και παράδοξα, το καταλάβαιναν όλοι αυτό. Ακόμα και ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι παρότι είναι αριστερός και Ευρωπαίος τον ανακηρύσσει το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο διδάκτορα. Κάποιοι θα προσέθεταν και το εξής: ότι παρά το γεγονός πως είναι πολέμιος των ιδιωτικών πανεπιστημίων δέχθηκε τον τιμητικό τίτλο από ένα τέτοιο πανεπιστήμιο.  Το «İzmir Ekonomi Üniversitesi», το οποίο είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και ανήκει στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Σμύρνης.

Ένα άλλο παράδοξο της βραδιάς ήταν το ότι ανακηρύχθηκε σε επίτιμο διδάκτορα Πολιτικής Οικονομίας, καίτοι δεν έχει σπουδάσει το αντικείμενο, παρά μόνο η εμπειρία και οι γνώςεις του προέρχονται από την θητεία του στην πολιτική.

Παρά ταύτα ο κ. Τσίπρας ήταν ιδιαίτερα εύχαρος και ενθουσιώδης με το όλο σκηνικό. Όχι μόνο γιατί οι διοργανωτές τα είχαν ετοιμάσει όλα στην εντέλεια - έως και ένα εντυπωσιακό άλμπουμ με σοφιστικέ φωτογραφίες του πρωθυπουργού ειχαν τυπώσει - αλλά και γιατί ο κ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία να μιλήσει εκτενώς για τον μαρξισμό και την οπτική του πάνω στην οικονομία.
Είχε επίσης την ευκαιρία να επιτεθεί για μία ακόμη φορά στο ΔΝΤ - μέρος που ειναι χρειάζεται μάλλον στην ελληνική κυβέρνηση ένα τέτοιο μέτωπο.

«Θεωρούμε αναποτελεσματική, οικονομικά και κοινωνικά επιζήμια την αρχιτεκτονική της οικονομίας του χρέους», είπε, τονίζοντας πως το βασικό πρόβλημα της εποχής μας, «είναι η αρχιτεκτονική ενός συστήματος που είναι δομημένο με τέτοιο τρόπο όχι απλώς για να σπεκουλάρουν κάποιοι αλλά για να πειθαρχούν οικονομίες και κοινωνίες ολόκληρες στην πιο σκληρή νεοφιλελεύθερη γραμμή και στις κυρίαρχες συνταγές των τεχνοκρατών οικονομολόγων».

«Μιλώ φυσικά για την αρχιτεκτονική του συστήματος που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε οικονομία του χρέους», είπε και σημείωσε: «Αυτό που φαίνεται με την πρώτη ματιά είναι ότι η χρηματοπιστωτική σφαίρα προσπαθεί να προβλέψει το μέλλον στην πραγματικότητα αυτό που κάνει είναι να πειθαρχεί το παρόν, υπογράμμισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του και αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση που αντιμετώπισε η χώρα μας».


«Αυτό συνέβη στη χώρα μου. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα η εμπιστοσύνη της αγοράς κατέρρευσε, τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων εκτινάχτηκαν στα ύψη και η ελληνική οικονομία βρέθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης», ανέφερε, τονίζοντας πως «και αυτή την αποτυχία της αγοράς ή για άλλους την επιτυχία της ανέλαβε να καλύψει ένας άλλος μηχανισμός κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του νεοφιλελευθερισμού».«Με ένα πρόγραμμα που έγινε αποδεκτό από το ελληνικό πολιτικό σύστημα ανέλαβε να τακτοποιήσει δήθεν την ελληνική οικονομία με την παλιά καλή και δοκιμασμένη συνταγή του ΔΝΤ», συνέχισε και πρόσθεσε: «κληρή δημοσιονομική προσαρμογή, περικοπές συντάξεων και μισθών, περικοπές στις δαπάνες για το κοινωνικό κράτος, νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις παντού».

«Και ποια ήταν η διαρκής απειλή;», αναρωτήθηκε. «Είτε προσαρμόζεστε είτε χρεοκοπείτε. Δεν υπάρχει μέση οδός δεν υπάρχει άλλος δρόμος». «Και όταν μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση είπε το αυτονόητο ότι δηλαδή αυτή η πολιτική ούτε τακτοποιεί ούτε διορθώνει αλλά παράγει μόνο ύφεση και κοινωνική παρακμή το υπερόπλο της χρεοκοπίας ξαναήρθε στο προσκήνιο, ανέφερε ο πρωθυπουργός.


«Και ποια ήταν η διαρκής απειλή;», αναρωτήθηκε. «Είτε προσαρμόζεστε είτε χρεοκοπείτε. Δεν υπάρχει μέση οδός δεν υπάρχει άλλος δρόμος». «Και όταν μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση είπε το αυτονόητο ότι δηλαδή αυτή η πολιτική ούτε τακτοποιεί ούτε διορθώνει αλλά παράγει μόνο ύφεση και κοινωνική παρακμή το υπερόπλο της χρεοκοπίας ξαναήρθε στο προσκήνιο, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

"Τι μας απάντησαν τότε; Δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε ορθολογική συζήτηση. Είμαστε εδώ για να εφαρμόσουμε μια συμφωνία. Take it or leave it. Αυτή ακριβώς την αρχιτεκτονική προσπαθήσαμε να αμφισβητήσουμε και αυτή ακριβώς την αρχιτεκτονική της οικονομίας του χρέους συνεχίζουμε να θεωρούμε αναποτελεσματική, οικονομικά και κοινωνικά επιζήμια. Διότι δεν βοηθά ούτε την οικονομία αλλά ούτε και τους ανθρώπους που τη στηρίζουν. Η αμφισβήτησή μας αυτή όμως δεν σημαίνει ότι είμαστε διατεθειμένοι να ρίξουμε γροθιά στο μαχαίρι ή να παίξουμε το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης στα ζάρια» υπογράμμισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο πρωθυπουργός..

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις