Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2020

Έτσι απαντά η Ελλάδα στην Τουρκία – Τα λόγια στον Τραμπ που ξεχάστηκαν

Τι θα γίνει σε περίπτωση πολέμου…
Το 1996 στην κρίση των Ιμίων, το λεγόμενο θερμό επεισόδιο εξελίχθηκε αποκλειστικά γύρω από τις βραχονησίδες των Ιμίων με κατάληψη της μίας εκ
των δύο από Τούρκους καταδρομείς και την πτώση του ελικοπτέρου με το θάνατο των 3 ηρώων του Πολεμικού Ναυτικού.


Τα γεγονότα εκείνης της βραδιάς έχουν γίνει λίγο πολύ γνωστά μετά από μία 20ετία, παρότι κάποια σημεία παραμένουν μελανά όπως για παράδειγμα το πως ακριβώς έπεσε το ελικόπτερο του Ναυτικού. Ενδεικτική είναι παλαιότερη στην ελληνική τηλεόραση ότι αν εκείνο το βράδυ η  Ελλάδα είχε βυθίσει την φρεγάτα Γιαβούζ, ίσως να πληττόταν η φρεγάτα Ναυαρίνον και κάπου εκεί θα έκλεινε και η κρίση.

Εκ των υστέρων, η δήλωση αυτή μοιάζει λογική αφού αμέσως ακολούθησαν τα γνωστά τηλέφωνα από τις Η.Π.Α., τα οποία… κατεύνασαν τα πνεύματα.

Η κρίση των Ιμίων ήταν μία σημειακή κρίση! Δεν εξαπλώθηκε. Αφορούσε μόνο τις βραχονησίδες, εξυπηρετώντας τον τουρκικό σχεδιασμό ο οποίος άρχισε να μιλά για τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο.

ΣΗΜΕΡΑ

Ο Α/ΓΕΕΘΑ στις 19/6/2020 είχε κάνει την εξής δήλωση όσον αφορά πιθανές τουρκικές προσπάθειες εκβιασμού της ελληνικής πλευράς:

” Δεν υπάρχει σημειακή κρίση”

Η δήλωση αυτή του Στρατηγού είχε δώσει σαφές μήνυμα εκτός αλλά και εντός συνόρων, ότι μία τουρκική προσπάθεια έρευνας ή και γεώτρησης εντός της ελληνικής υφαλοκρυπίδας και της, μη οριοθετημένης ακόμα, ελληνικής ΑΟΖ, θα λάβει στρατιωτική απάντηση. Αυτή, ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΙΜΙΑ, δεν θα περιοριστεί στο σημείο που θα γίνει το όποιο επεισόδιο, δηλαδή στην περιοχή που θα πλέουν τα τουρκικά σεισμογραφικά σκάφη ή γεωτρύπανα αλλά, αλλά θα επικρατήσει πολεμική κατάσταση σε όλο το μήκος των συνόρων.

Οι Τούρκοι εξέδωσαν τη NAVTEX σε σημείο το οποίο έχουν σκεφτεί πάρα πολύ καλά. Η περιοχή που φαίνεται στην εικόνα εφάπτεται στην Αιγυπτιακή ΑΟΖ, και είναι ακριβώς στο μέσο όπου συναντώνται θεωρητικά οι ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου και απέχει εξίσου από την Κύπρο και την Ελλάδα.


Με αυτό τον τρόπο οι Τούρκοι επιχειρούν να τραβήξουν την ελληνική πλευρά μακριά από την αντιαεροπορική κάλυψη των νησιών του νοτιοανατολικού Αιγαίου.

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Αν η κρίση περιοριστεί στο σημείο που θέλουν οι Τούρκοι, τότε οι γείτονες θα έχουν μερικά βασικά πλεονεκτήματα. Η Ελλάδα, δια στόματος του Α/ΓΕΕΘΑ της όμως ελίχθηκε και προειδοποίησε το διεθνή παράγοντα ότι αν οι Τούρκοι το επιχειρήσουν, η απάντηση θα αφορούσε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων, χερσαίων και θαλάσσιων.

Αν οι Τούρκοι στείλουν σχεδόν όλο το στόλο τους στην ανοιχτή θάλασσα εκτός του Αιγαίου, ο Ελληνικός στόλος μπορεί να πετύχει πλήγματα στις μικρασιατικές ακτές με μοναδικό αντίπαλο την Τουρκική Αεροπορία, ενώ τα Τ-214 θα μπορέσουν να προκαλέσουν πλήγματα στον στόλο τους στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι φρεγάτες των Τούρκων στην Λιβύη είναι εκτός μάχης λόγο απόστασης και θα κινδυνεύουν στο Νότιο Κρητικό πέλαγος θανάσιμα, αφού η Πολεμική Αεροπορία θα μπορεί να τις πλήξει ευκολότερα.

Αποκλεισμός του τουρκικού Ναυτικού εκτός του Αιγαίου και τυχόν βαριές απώλειες της Τουρκικής Αεροπορίας σε αεροσκάφη σημαίνει ότι όλη η Μικρασιατική ακτή θα γίνει έρμαιο των  Ελληνικών Ενόπλων δυνάμεων. Για να επιστρέψει ο στόλος των Τούρκων εντός Αιγαίου, θα πρέπει να εισέλθει μαζικά από ένα σημείο, πράγμα που σημαίνει ότι θα συγκεντρώσει όλων των ειδών τα πυρά από το Πολεμικό Ναυτικό, την Αεροπορία και τις επάκτιες συστοιχίες αντιπλοίϊκών βλημάτων. Αν ο στόλος τους επιχειρήσει να εισέλθει στο Αιγαίο σπασμένος σε μικρότερες ομάδες, τότε η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει αν εξοντώσει πλήρως μία από αυτές και έτσι θα γύρει την πλάστιγγα δραματικά υπέρ των ελληνικών όπλων.

Οι Τούρκοι ως επιτιθέμενοι, έχουν την πρωτοβουλία να διαλέξουν το μέρος και τις συνθήκες που θα επιχειρήσουν. Ωστόσο, η απειλή της Ελλάδας να απαντήσει σε όλο το μήκος των συνόρων και όχι αποκλειστικά και μόνο στο χώρο που έχουν επιλέξει οι Τούρκοι, είναι και η κίνηση που ουσιαστικά αφαιρεί την πρωτοβουλία από την Τουρκία, δίνοντας το πλεονέκτημα στην Ελληνική πλευρά να επιλέξει τους στόχους της και το μέγεθος της απάντησής της. Βασικός στόχος: η απομείωση των αριθμών της Τουρκικής Αεροπορίας και ο εντοπισμός των υποβρυχίων του Τουρκικού Ναυτικού.

Οι Τούρκοι, λοιπόν, θέλουν να είναι σίγουροι αν η Ελληνική πλευρά κάνει πράξη την απειλή της ή αν θα υποχωρήσει για μία ακόμη φορά λόγο πιέσεων του διεθνούς παράγοντα, όπως συνέβη στο παρελθόν διαδοχικά σε Κύπρο και Ίμια.

Ωστόσο, Ελληνική Κυβέρνηση έχει δώσει σαφές μήνυμα για το τί είναι διατεθειμένη να πράξει όχι τώρα αλλά, από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις Η.Π.Α. των περασμένο Ιανουάριο και την συνομιλία που είχαν μετά την αποχώρηση των καμερών και έγινε γνωστή από δημοσιεύματα:

Trump: – Και τί θα γίνει αν χάσετε;

Κ. Μητσοτάκης: – Δε θα χάσουμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις