Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

“Γεωτρύπανα σε Αιγαίο και Μεσόγειο πριν το φθινόπωρο”, ανησυχούν την Αθήνα

Τι αναφέρουν οι πληροφορίες, τα δυο σενάρια για την αποστολή του γεωτρύπανου, οι δηλώσεις Διακόπουλου για τυχόν συμφωνία με την Αίγυπτο,
η συνάντηση Μητσοτάκη- Μακρόν για “στρατηγική συμφωνία” και το ευρωπαϊκό γήπεδο.

Ο Βασίλης Σκουρής γράφει στο ieidiseis.gr :
Πληροφορίες ότι η Άγκυρα θα βγάλει τα γεωτρύπανα στο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο νωρίτερα από το φθινόπωρο διαθέτει εδώ και μερικές ημέρες η Αθήνα, με το καθεστώς Ερντογάν να έχει διαμηνύσει στις Βρυξέλλες πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω στους στρατηγικούς σχεδιασμούς του στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis, η Τουρκία σχεδιάζει να προχωρήσει στις κινήσεις της πολύ πριν τις 27 Αυγούστου, οπότε και ολοκληρώνεται το τρίμηνο για να λάβει άδεια αδειοδότησης η κρατική εταιρεία TRAO, που προγραμματίζεται να κάνει τις γεωτρήσεις στην περιοχή που καλύπτει το μνημόνιο που έχει υπογράψει με την κυβέρνηση της Λιβύης. Οι κινήσεις της Άγκυρας, δηλαδή, εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες της Αθήνας, ετοιμάζονται να γίνουν όχι απλώς εντός του Αυγούστου, αλλά ακόμα-ακόμα και στα τέλη Ιουλίου.

Το γεγονός των ασκήσεων του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας νοτίως της Κρήτης, καθιστά ακόμα πιο αξιόπιστες τις πληροφορίες για ένα θερμό καλοκαίρι στην περιοχή, όσο και αν η έξοδος του στόλου τα Δαρδανέλια μπορεί να συνδέεται και με κινήσεις της Άγκυρας για την επερχόμενη «μάχη των μαχών» στη Λιβύη, για τον έλεγχο της Σύρτης. Χαρακτηριστικό της ετοιμότητας στην οποία βρίσκεται η Αθήνα είναι και το ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, όπως έγραψε ο Πάρις Καρβουνόπουλος στη Reainews της Κυριακής, δεν μετέβη την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο των αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα σημεία στα οποία «απειλεί» να αποστείλει τα τουρκικά γεωτρύπανα ο Σουλτάνος, είναι δυο: Πρώτο και ισχυρότερο σενάριο, όπως καιρό τώρα υποστηρίζει και ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος, είναι το γεωτρύπανο να σταλεί στην περιοχή του Καστελόριζου, που και μακριά από την Ελλάδα βρίσκεται και η διεθνής κοινότητα, λόγω της εγγύτητας με την Τουρκία, αδυνατεί να κατανοήσει τα ελληνικά επιχειρήματα. Άλλωστε, η αποστολή του γεωτρυπάνου στην περιοχή του Καστελόριζου θα μετρήσει και τις αντιδράσεις της Αθήνας και δεν αποκλείεται να αποτελεί το πρώτο βήμα για την αποστολή αργότερα και σε άλλη περιοχή της χώρας: Δεύτερο σενάριο είναι το τουρκικό γεωτρύπανο, συνοδευόμενο πάντα από πολεμικές φρεγάτες, να αποσταλεί νοτίως της Κρήτης, έστω και όχι εντός, αλλά πλησίον των 12 μιλίων.

Εβδομάδα …Βρυξελλών!

Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας μεταφέρεται από σήμερα στο ευρωπαϊκό γήπεδο.

Ο Νίκος Δένδιας θα εκπροσωπήσει τη χώρα στο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών, με την Αθήνα να θέτει πλέον στο τραπέζι, έστω και έπειτα από μεγάλη καθυστέρηση, το θέμα των ευρωπαϊκών κυρώσεων. Πέραν των επαφών που θα έχει ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών με ομολόγους του και πέραν της εισήγησης του Ζοζέφ Μπορέλ, ένα από τα θέματα είναι εάν το Συμβούλιο Εξωτερικών θα εξουσιοδοτήσει τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική να αναλάβει τον ευρωτουρκικό διάλογο. Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία ο Ζοζέφ Μπορέλ, έφτασε στο σημείο να αναφέρει ως ελληνοτουρκική διαφορά τα …χωρικά ύδατα, γεγονός που πέραν του iEidiseis, ουδείς άλλος επισήμανε στη ώρα, ενώ η κυβέρνηση δεν αντέδρασε, τουλάχιστον δημοσίως!

Η συνάντηση Μητσοτάκη με Μακρόν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής

Το ευρωτουρκικό, πάντως, είναι θέμα συζήτησης και στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, την προσεχή Παρασκευή και Σάββατο (ίσως συνεχιστεί και την Κυριακή), με κύριο θέμα της Συνόδου να είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης.


Στο περιθώριο της Συνόδου, μάλιστα, θα πραγματοποιηθεί κατ΄ιδίαν συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, με το Μέγαρο Μαξίμου να διαρρέει ότι θα επιτευχθεί μια σημαντικότατη στρατηγική συμφωνία των δυο χωρών. Είναι πολύ πιθανόν στη συνάντηση να επισφραγιστεί η αγορά των δυο γαλλικών φρεγατών από την Ελλάδα, αλλά και να συμφωνηθεί συνέργεια της Γαλλίας σε τυχόν επίθεση κατά της χώρας μας από την Άγκυρα, χωρίς πάντως να είναι ακόμα κατανοητό πώς θα συμβεί αυτό.

Την Τρίτη με Αναστασιάδη

Την Τρίτη επισκέπτεται την Αθήνα ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης για σημαντικές συζητήσεις με τον έλληνα πρωθυπουργό ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Παρασκευή και Σάββατο. Στόχος είναι η Αθήνα και η Λευκωσία να κρατήσουν κοινή στάση στις Βρυξέλλες, καθώς θα γνωρίζουν και τις αποφάσεις του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Δευτέρας, ενώ θα επιχειρηθεί να υπάρξει κοινός τόπος των δυο ηγετών για θέματα όπως οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, όπου μέχρι τώρα υπήρξαν διαφορετικές εισηγήσεις.

Προς Συμφωνία με την Αίγυπτο, έστω και με μειωμένη επήρεια;

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ των δυο χωρών, με τις συζητήσεις να γνωρίζουμε ότι θα συνεχιστούν και τον Αύγουστο.

Ωστόσο ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού Αλέξης Διακόπουλος, με συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», «βγάζει ειδήσεις» (;) για το θέμα.

«Η επιτυχία της όποιας συμφωνίας, εφόσον επιτευχθεί, θα κριθεί κυρίως από το κατά πόσον θα ακυρώσει στην πράξη το τουρκολιβυκό μνημόνιο μέσω μιας διεθνούς διαφοράς, όπου η μια πλευρά θα έχει εφαρμόσει ευλαβικά το Διεθνές Δίκαιο και η άλλη στην ίδια επικαλυπτόμενη περιοχή έχει λειτουργήσει αυθαίρετα και παράνομα! Οποιαδήποτε άλλη συζήτηση κοιτάει το δένδρο και χάνει το δάσος… αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αλέξης Διακόπουλος, που έχει πολύ σοβαρή παρουσία, ενώ αποκλείει την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο με την Αίγυπτο, όπως προτείνει ο Άγγελος Συρίγος.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και «βαθύ κράτος» των ΗΠΑ πίσω από την επίθεση;

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται τα ερωτηματικά για το ποιος ήταν πίσω από την επίθεση των αεροσκαφών στην τουρκική βάση Αλ Ουατίγια στη Λιβύη.

Τα ερωτηματικά αφορούν ποια άλλη χώρα βρίσκεται πίσω από την επίθεση, πέραν βεβαίως του πανίσχυρου και μεγαλύτερου εχθρού της Άγκυρας στην περιοχή, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι πληροφορίες των «Παιχνιδιών Εξουσίας» αναφέρουν πως μαζί με τα Εμιράτα ήταν και το «βαθύ κράτος» των Ηνωμένων Πολιτειών-για αυτό και η ασθενής αντίδραση της Τουρκίας.

Το μήνυμα ούτως ή άλλως ήταν σαφές: Η Τουρκία δεν παίζει μόνη της στη Λιβύη και θα πρέπει η Άγκυρα, που προετοιμάζεται για την τελική επίθεση για την Σύρτη, να το κατανοήσει., διαφορετικά…


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις