Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Η Αθήνα σφίγγει τον διπλωματικό κλοιό στην Άγκυρα

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν σηκώσει αυλαία η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Αθήνα αλλάζει ταχύτητα στη διπλωματική
σκακιέρα, σφίγγοντας συνεχώς τον κλοιό γύρω από την κυβέρνηση Ερντογάν. Η κυβέρνηση ζήτησε στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυρώσεις, οι οποίες θα…πονέσουν ουσιαστικά την Άγκυρα, σε περίπτωση που πραγματοποιήσει τις απειλές της για γεωτρήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Στο πλευρό της Ελλάδας βρέθηκαν ισχυρές χώρες, όπως για παράδειγμα, η Γαλλία, η Αυστρία, το Λουξεμβούργο, η Εσθονία, η Σλοβακία και η Σουηδία τη στιγμή που ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγει τη βεντάλια των διεθνών επαφών του, με το βλέμμα στραμμένο στο…ραντεβού της Παρασκευής και του Σαββάτου στις Βρυξέλλες.


Ο κ. Μητσοτάκης αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για συγκεκριμένες επαφές κορυφής, φέρνοντας στην πρώτη γραμμή την αυξανόμενη παραβατικότητα της Τουρκίας. Η αρχή έγινε νωρίς χθες το απόγευμα. Ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Στη διάρκειά της συζητήθηκαν τα θέματα που θα απασχολήσουν την προσεχή Σύνοδο Κορυφής και η προκλητική ενέργεια της γείτονος να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Οι επόμενοι σταθμοί των διεθνών επαφών Μητσοτάκη θα είναι εξίσου ηχηροί, χωρίς να αποκλείονται, σύμφωνα με πληροφορίες, τηλεφωνικές επικοινωνίες τόσο με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ, όσο και με τον πρόεδρο της Ρωσικής Δημοκρατίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο πρωθυπουργός θα συνομιλήσει και με έτερους κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως για παράδειγμα, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ενώ αναμένεται να έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν και την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, με τους οποίους, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει και τετ α τετ στο περιθώριο των διήμερων εργασιών της Συνόδου Κορυφής.



Κυρώσεις που θα θέσουν καίρια αναχώματα στην προκλητικότητα
Από την αίθουσα της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, περιέγραψε τα κομβικά "θέλω" της Αθήνας, προκειμένου να σταλεί στην Άγκυρα και την κυβέρνηση Ερντογάν ισχυρό μήνυμα ότι κανένας δε μπορεί να  παραβιάζει ατιμώρητα τη διεθνή νομιμότητα και πως ενέργειες, κατάφωρα αντίθετες στις διεθνείς υποχρεώσεις και το Διεθνές Δίκαιο, θα έχουν συγκεκριμένες συνέπειες. "Η Ελλάδα ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.  Και η Ευρώπη οφείλει να καταλάβει ότι έχει υποχρέωση να πάρει αποφάσεις για να βάλει φρένο στην τουρκική προκλητικότητα", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Πέτσα. "Εμείς εργαζόμαστε, αυτή τη στιγμή, όχι σε επίπεδο αντιποίνων, αλλά σε επίπεδο οικουμενικής καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.



Ο κατάλογος των πιθανών μέτρων απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, μπορεί να περιλαμβάνει διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις. Η κυβέρνηση αναμένει να εξειδικευθούν, μετά από πρόταση την οποία θα πρέπει να υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα αρμόδια όργανά της, τις επόμενες ημέρες. Τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει ο κατάλογος των κυρώσεων προς την Άγκυρα; Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ανάμεσα στα μέτρα θα μπορούσε να είναι:

-Η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

-Η διακοπή της προενταξιακής χρηματοδότησης, με όλα τις παραμέτρους που αυτό μπορεί να σημαίνει για την τουρκική οικονομία, η οποία ταλανίζεται.


-Ο τερματισμός της χρηματοδότησης έργων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

-Η ανάκληση της τελωνειακής ένωσης.

Την ίδια στιγμή, το αίτημα της Ελλάδας στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών έτυχε διευρυμένης αποδοχής. "Αναφέρθηκα στις σοβαρές επιπτώσεις της τουρκικής παραβατικότητας στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Είμαι ικανοποιημένος, διότι οι εταίροι εξέφρασαν αλληλεγγύη έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Υπήρξε ευρύτατη συναίνεση να εκπονηθεί, κατόπιν αιτήματός μας, κατάλογος κατάλληλων περαιτέρω μέτρων, δηλαδή κυρώσεων, που θα επιτρέψουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση να απαντήσει αποτελεσματικά, εάν η Τουρκία προχωρήσει στην παραβατική συμπεριφορά της. Συμφωνήσαμε όπως ο κ. Μπορέλ διερευνήσει τρόπους για τη μείωση των εντάσεων με την Τουρκία, αυστηρά, όμως, στη βάση των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου. Η τουρκική παραβατικότητα θα συζητηθεί, κατόπιν επιθυμίας της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς, εκ νέου στο άτυπο συμβούλιο του Αυγούστου στο Βερολίνο και όχι στο τακτικό Συμβούλιο το Σεπτέμβριο, όπως ήταν η αρχική τοποθέτηση", τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Παράλληλα, σημείωσε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του πως θα ζητήσει τη σύγκληση εκτάκτου Συμβουλίου, εάν η Άγκυρα, μέχρι το άτυπο συμβούλιο, κλιμακώσει την παραβατική συμπεριφορά της.

Ο κ. Μπορέλ, από την πλευρά του, κάλεσε από τις Βρυξέλλες την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες της. "Τονίσαμε ότι οι μονομερείς ενέργειες της Άγκυρας, ιδίως στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες είναι αντίθετες με τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το διεθνές δίκαιο πρέπει να σταματήσουν", είπε.

Τετ α τετ Μητσοτάκη-Αναστασιάδη
Στο…παρά πέντε της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα έχουν σήμερα το πρωί συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο τετ α τετ αναμένεται ότι θα συζητηθούν τα αποτελέσματα του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών και οι τουρκικές προκλήσεις, με στόχο να υπάρξει συντονισμός, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις