Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Μέρκελ σε Ερντογάν: “Με εκθέτεις”… Υπονομεύει τη γερμανική θέση η Άγκυρα

Στον δρόμο των εµπροσθοβαρών και εξωστρεφών κινήσεων για την ενδυνάµωση των ευρωπαϊκών, πολιτικών και διπλωµατικών, συµµαχιών στην Ευρώπη αλλά και
διεθνώς βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση µετά και τις νέες απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν µε το «Ορούτς Ρέις» και τη µετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαµί.
ΤΗΣ ΦΩΦΗΣ ΓΙΩΤΑΚΗ
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η ενεργοποίηση των κορυφαίων αντανακλαστικών της Ευρώπης, τη στιγµή που η Τουρκία άρχισε να κλιµακώνει τις επιθετικές κινήσεις, ήταν µονόδροµος και τα βήµατα πάνω σε αυτόν αναγκαία, ίσως, όσο ποτέ άλλοτε. Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού που έχουν πλήρη εικόνα των πρωτοβουλιών, των δράσεων και των επαφών που τροχοδρόµησε όλο το τελευταίο διάστηµα, αναφέρουν – και όχι τυχαία – τις λέξεις «ψυχραιµία, αποφασιστικότητα και ετοιµότητα» και τις συνοδεύουν µε την πεποίθηση ότι η αφύπνιση της Ευρώπης είναι ταχεία απέναντι στα σχέδια Ερντογάν για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Κορυφαίοι ηγέτες, όπως η Γερµανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Εµανουέλ Μακρόν, έδειξαν να κατανοούν πως ό,τι απειλεί την Ελλάδα απειλεί και την Ευρώπη – κάτι που εξηγεί τις µετατοπίσεις της γερµανικής πολιτικής και την αµέριστη συµπαράσταση του Γάλλου προέδρου στη χώρα µας. Πολιτικοί αναλυτές παρατηρούν µε ενδιαφέρον ότι η Άγγελα Μέρκελ έλαβε εγκαίρως πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αποκλιµάκωσης της έντασης, στηρίζοντας εν πολλοίς τη στάση της ελληνικής πλευράς.
Με αφορµή το τηλεφώνηµά της στον κ. Μητσοτάκη για να τον συγχαρεί για τη συµβολή του στο να βρεθεί δυναµική λύση για την οικονοµία της Ευρώπης στη Σύνοδο Κορυφής, έκανε ξεκάθαρο το µήνυµα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και την Κύπρο. «Αυτός θα είναι και ο ρόλος µας στο πλαίσιο της γερµανικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης» είπε λίγο νωρίτερα στον κ. Μητσοτάκη ο Γερµανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ο οποίος τον επισκέφτηκε στο Μέγαρο Μαξίµου. Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης αξιολογεί ως πολύ θετική την παρέµβαση της Γερµανίδας καγκελαρίου, η οποία µετά την επικοινωνία που είχε µαζί του τηλεφώνησε στον Ταγίπ Ερντογάν.
«Είναι στο χέρι σου»
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυρία Μέρκελ υπογράµµισε µε απλά λόγια στον Τούρκο πρόεδρο ότι τη στιγµή που όλοι τη «δείχνουν» ως ηγέτιδα που τον στηρίζει, εκείνος κλιµακώνει την επιθετικότητα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. «Με εκθέτεις» λένε και στοιχηµατίζουν κάποιοι ότι συµπλήρωσε απευθυνόµενη στον Τούρκο πρόεδρο η κυρία Μέρκελ.
Μάλιστα οι πληροφορίες καταλήγουν µε τη βεβαιότητα ότι η Ανγκελα Μέρκελ κατέστησε σαφές στον Ερντογάν ότι είναι στο χέρι του, εφόσον δώσει τέλος σε αυτή την προκλητική στάση απέναντι στην Ελλάδα, να µπορέσει η Τουρκία να ενσωµατωθεί σε έναν διάλογο µε την Ευρώπη. Στην αντίθετη περίπτωση -φαίνεται ότι του διεµήνυσε- κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο και η… µόνη συζήτηση που θα ξεκινούσε στο πλαίσιο της ΕΕ και της γερµανικής προεδρίας θα αφορούσε τις κυρώσεις εναντίον της Αγκυρας.
Είναι πασιφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης ναι µεν αναγνωρίζει τη «στράτευση» Μέρκελ προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά δεν παραγνωρίζει ή, πολύ περισσότερο, δεν αγνοεί πιθανές µικρές αποκλιµακώσεις της Τουρκίας που διατηρεί – όπως τόνισε προχθές µε δήλωσή τουτον ρόλο του ταραχοποιού, απειλώντας την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο και αµφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώµατα της Ελλάδας και της Κύπρου. Γι’ αυτό και θα συνεχίσει στον δρόµο των «διαρκών» επαφών µε ξένους ηγέτες, κρατώντας σε εγρήγορση την Ε.Ε. για παν ενδεχόµενο.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις