Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

Ο Ν.Δένδιας «αδειάζει» την Κύπρο: «Συνεχίζουμε κανονικά τις συζητήσεις με Άγκυρα - Δεν θα ανακηρύξουμε μόνοι μας ΑΟΖ»

Δεν επηρεάζει το Barbaros τον ελληνοτουρκικό «διάλογο»
Ο Ν.Δένδιας «αδειάζει» την Κύπρο: «Συνεχίζουμε κανονικά τις συζητήσεις με Άγκυρα - Δεν θα ανακηρύξουμε μόνοι μας ΑΟΖ»
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τις δηλώσεις του «έσβησε» για άλλη μία φορά σήμερα οποιαδήποτε ελπίδα είχε η Κυπριακή Δημοκρατία για μια πιο
ουσιαστική στήριξη από την Ελλάδα, καθώς φαίνεται πως η κυβέρνηση δεν θέλει οι επιθετικές κινήσεις της Άγκυρας στην Κυπριακή ΑΟΖ να «χαλάσουν» τις συζητήσεις με τους Τούρκους για το μοίρασμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ταυτόχρονα απέρριψε κατηγορηματικά την μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ από την Ελλάδα.


«Η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας», αρκέστηκε να δηλώσει σήμερα στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ο Νίκος Δένδιας, συμπληρώνοντας πως είχε επικοινωνία με τον ΥΠΕΞ της Κύπρου.

Παρόλα αυτά στη συνέχεια πρόσθεσε πως «βρισκόμαστε σε φάση συζητήσεων και επαφών με την Τουρκία, αλλά επίσημα δεν έχει γίνει έναρξη διαλόγου (σσ. οι συζητήσεις και οι επαφές άραγε δεν είναι διάλογος;). Άλλωστε διάλογος υπό όρους εκβιασμών η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει» και συμπλήρωσε πως «αν πετύχουν αυτές οι επαφές, θα προχωρήσουμε σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

«Η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή στον διάλογο. Ελπίζουμε ότι οι επαφές θα έχουν μια κατάληξη» δήλωσε.

Διευκρίνισε πάντως, πως «εμείς έχουμε πει ότι επιθυμούμε τον διάλογο, αλλά όχι τον διάλογο επί παντός επιστητού». «Η διαφορά είναι η υφαλοκρηπίδα και οι υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες, δηλαδή η ΑΟΖ» συνέχισε, χαρακτηριστικά.

Και επεσήμανε: «Μπορούμε να συζητήσουμε κι αν δεν καταλήξουμε, θα δεχόμασταν να πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης. Αλλά μέχρι εκεί. Δεν υπάρχουν άλλες διαφορές με την Τουρκία. Αυτό είναι το πλαίσιο» .


Όσον αφορά, παράλληλα, την μονομερής κήρυξη ΑΟΖ από την Ελλάδα, ο κ. Δένδιας την απέρριψε κατηγορηματικά λέγοντας ότι «για να υπάρξει νόμιμος καθορισμός ΑΟΖ, πρέπει να υπάρχει συμφωνία μεταξύ των κρατών, όπως κάναμε με την Ιταλία».

«Δεν γίνεται μονομερώς η κήρυξη ΑΟΖ. Η μονομερής κήρυξη είναι μόνο δήλωση πρόθεσης, δεν είναι καθορισμός» έσπευσε να προσθέσει, επικαλούμενος το Διεθνές Δίκαιο.

Ερωτηθείς τέλος, για την πιθανότητα συνάντησης με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο κ. Δένδιας παραδέχθηκε ότι «έχουμε καιρό να βρεθούμε, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει συμφωνία για συνάντηση».

Ωστόσο, όπως εξήγησε, σε εξέλιξη βρίσκονται διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες εφόσον αποδώσουν καρπούς, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια νέα συνάντηση.

Πλέον είναι φανερό πως η Αθήνα δεν θεωρεί την Κύπρο κάτι περισσότερο από άλλη μία χώρα της ευρωπαϊκής Ένωσης.


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις