Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

Νέα αναβαθμισμένη αμυντική συμφωνία με την Γαλλία θα υπογράψει η Ελλάδα – Ακόμα και στρατιωτικές διευκολύνσεις

Συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, ή διαφορετικά όπως ονομάζεται- «ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής βοήθειας» πρόκειται να υπογράψει η Ελλάδα με την Γαλλία.

Οπως μου εξήγησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος πρόκειται για αναβαθμισμένη αμυντική συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες που προβλέπει όχι μόνον κοινές ασκήσεις, ή ανταλλαγή πληροφοριών ή ακόμα συμπαραγωγές οπλικών συστημάτων και εξοπλιστικά (για παράδειγμα φρεγάτες, καθώς και ανταλλακτικά των Μιράζ) αλλά και στρατιωτικές διευκολύνσεις, ακόμα και στρατιωτική παρουσία.
Περισσότερες λεπτομέρειες για ευνόητους λόγους δεν μπορώ να πω. Ο κ. Παναγιωτόπουλος ωστόσο λέει ότι τέτοια στρατιωτική συμφωνία δεν έχει υπογράψει ποτέ η χώρα μας με την Γαλλία. Εκτός απροόπτου πρόκειται να υπογραφεί την προσεχή εβδομάδα με την άφιξη της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας Φλοράνς Παρλί.
Αυτός είναι και ο λόγος που έχουν πυκνώσει το τελευταίο διάστημα οι επισκέψεις των Γάλλων διπλωματών, εκπροσώπων οπλικών συστημάτων, αλλά και πολιτικών στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.
Πέραν των Γάλλων όμως έχουν πυκνώσει τις επαφές τους στο υπουργείο Αμυνας και οι αμερικανοί ενόψει της επίσκεψης του υπουργού Αμυνας στην Ουάσιγκτον στα μέσα Ιουλίου. Θέματα όπως η διεύρυνση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, τα εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά και τα ελληνοτουρκικά πρόκειται να συζητηθούν στη συνάντηση της Ουάσιγκτον αναφέρει tovima.gr
Κλείνει η συμφωνία για την αγορά και ένταξη στο Πολεμικό Ναυτικό των δύο υπερσύγχρονων γαλλικών φρεγατών Βelh@rra.
Αυτό που απομένει, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», είναι να μπουν οι τελικές υπογραφές, το πιθανότερο εντός του πρώτου 15ήμερου του Ιουλίου με μία συνάντηση του υπουργού Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τη γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί.
Το «ντιλ» της απόκτησης των φρεγατών – οι οποίες θα ενισχύσουν σημαντικά τον Ελληνικό Στόλο σε μία περίοδο κλιμάκωσης της προκλητικότητας από την Αγκυρα – θα περιλαμβάνεται σε μία ευρύτερη συμφωνία αμοιβαίας στρατηγικής και αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας που θα υπογράψουν Παναγιωτόπουλος και Παρλί. Αυτό είναι εξάλλου κάτι που είχαν συμφωνήσει Μητσοτάκης και Μακρόν κατά τη συνάντησή τους στα Ηλύσια Πεδία τον περασμένο Ιανουάριο αναφέρουν tanea.gr
ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις