Σάββατο, 18 Ιουλίου 2020

“Οι απαντήσεις στην Τουρκία δεν μπορεί να ΄ναι γραφικές”

Γράφει ο Δρ.  ΟΘΩΝ-ΗΛΙΑΣ ΦΛΩΡΑΤΟΣ

Μηχανολόγος Μηχ. Διδάκτωρ Ε.Μ.Π.

Γραμματέας Προγράμματος ΛΑ.Ο.Σ.


Μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τις τριμερείς μυστικές διπλωματικές επαφές σχετικά με την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, με Γερμανική πρωτοβουλία, αλλά και τις συνεχώς κλιμακούμενες προκλήσεις από την Τουρκία,

Δεν μπορεί να θεωρούνται σοβαρές αντιδράσεις του τύπου: «Να πούμε και ‘μείς CASUS BELI», χωρίς να συνειδητοποιείται ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αν η Τουρκική απάντηση είναι «ελάτε αν τολμάτε».

Επίσης δεν είναι δυνατόν να ακούγονται γραφικότητες (παρά την κατανοητή αγανάκτηση), που να ζητάνε αλλαγή της χρήσης του σπιτιού του Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη. Πέρα από το άκομψο της εξίσωσης της Αγίας Σοφίας με το Σπίτι του Κεμάλ, θα περίμενε κανείς από υπεύθυνους πολιτικούς, να γνωρίζουν ότι το συγκεκριμένο κτήριο έχει παραχωρηθεί στο Τουρκικό κράτος με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης το 1935 και είναι από τότε Τουρκικό έδαφος, μέρος του προξενείου τους στη Θεσσαλονίκη. Οι Τούρκοι το έκαναν μουσείο, όχι εμείς, για να του αλλάξομε χρήση.

ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να σταματήσουν άμεσα και οι ανόητες εκφράσεις ικανοποίησης με ανούσιες δηλώσεις χωρίς αντίκρισμα, καθώς και βλακώδεις πρακτικές δήθεν καλής θελήσεως, οι οποίες το μόνο που κάνουν είναι να αποθρασύνουν την Τουρκία, πείθοντας την ότι η πολιτική της, των εκβιασμών και των απειλών, δουλεύει. Παράλληλα δίνομε την εντύπωση σε «συμμάχους» και «εταίρους», πως είμαστε διατεθειμένοι να απεμπολήσομε κυριαρχικά μας δικαιώματα μέσω διαπραγματεύσεων.

Να γίνει επιτέλους κατανοητό από όλους στην Ελλάδα, ότι κανένας από το Διεθνή Παράγοντα, δεν ενδιαφέρεται να συνταχθεί με τον «κλαψιάρη» της παρέας, πόσο μάλλον αν δεν υπάρχει η όποια προοπτική δημιουργίας ευρύτερων προβλημάτων στα συμφέροντα του.

ΠΡΕΠΕΙ επιτέλους να δοθεί μία ΣΟΒΑΡΗ απάντηση από την Ελλάδα, υπό μορφή ενεργειών οι οποίες και θα καλύψουν ουσιαστικά πιθανές αντιδράσεις από μέρους μας. Διαφορετικά υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να βρεθούμε και φταίχτες από πάνω.

Για παράδειγμα, πως θα δικαιολογηθεί η αντίδραση μας απέναντι σε Τουρκικές έρευνες στην Ελληνική ΑΟΖ νότια της Κρήτης μέχρι το Καστελόριζο όταν δεν έχομε οριοθετήσει στον ΟΗΕ την συγκεκριμένη περιοχή σαν δική μας, σε αντίθεση με την Τουρκία πού το έχει κάνει. Η συνεχής επίκληση του Διεθνούς Δικαίου δεν αρκεί, από τη στιγμή που εμείς οι ίδιοι δεν το εφαρμόζομε.


Εδώ που έχουν φθάσει τα πράματα, χρειάζονται κινήσεις που θα μας δώσουν την πρωτοβουλία κινήσεων, στοχεύοντας ευθέως τις Τουρκικές απειλές και εκβιασμούς.

Για το σκοπό αυτό ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ:

1.                Να καταστεί σαφές ότι δεν μπορεί να είναι θέμα διαπραγμάτευσης Ελλάδας – Τουρκίας, η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει το Διεθνές Δίκαιο.

2.                Να ξεκαθαριστεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε συζήτηση με την Τουρκία υπό καθεστώς τετελεσμένων, εκβιασμών, αμφισβήτησης της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας και απειλής πολέμου στην περίπτωση που η Ελλάδα ασκήσει τα δικαιώματα που έχει βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

3.                Να δοθεί άμεσα στο ΝΑΤΟ ρηματική διακοίνωση, ότι η Ελλάδα αποδεσμεύεται από τις υποχρεώσεις της, βάση του Άρθρου 5, έναντι της Τουρκίας για όσο ισχύει το CASUS BELI, δεδομένου ότι δεν νοείται σύμμαχος να απειλεί σύμμαχο με πόλεμο. Επιπλέον, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι σε περίπτωση Τουρκικής επίθεσης εναντίον μας, θα ΑΠΑΙΤΗΘΕΙ από την Ελλάδα η ενεργοποίηση του άρθρου 5, δεδομένου ότι η Τουρκία θα έχει θέσει τον εαυτό της de facto εκτός Συμμαχίας.

4.                Να γίνει άμεσα χάραξη ΑΟΖ με βάση τη μέση γραμμή και να δοθούν στον ΟΗΕ οι σχετικές συντεταγμένες.

5.                Να δοθεί ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ, ότι ενόψει των Τουρκικών απειλών και μονομερών διεκδικήσεων, κατά παράβαση κάθε έννοιας Διεθνούς Δικαίου, ότι εάν υπάρξει οποιαδήποτε ενέργεια της Τουρκίας η οποία θα εκληφθεί ως απειλή για την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος τότε, επιφυλασσόμαστε για τη λήψη κάθε διαθέσιμου μέτρου, διπλωματικού ή άλλου, στη βάση του δικαιώματος της αυτοάμυνας, προς εξουδετέρωση της απειλής.

6.                Να γίνει άμεσα συμφωνία ΑΟΖ με την Κύπρο, ώστε να διευκολυνθεί στη συνέχεια η σχετική συμφωνία με την Αίγυπτο.

Η Ελλάδα επιβάλλεται να προετοιμαστεί τάχιστα για να διεκδικήσει αυτά πού ΝΟΜΙΜΑ δικαιούται, βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

Επιτέλους όποιος εκ των Πολιτικών μας και όχι μόνο, δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ας πάει σπίτι του.


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις