Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

Οι ΗΠΑ ξεκινούν τη μεταφορά 12.000 στρατιωτών τους από τη Γερμανία σε Βέλγιο και Ιταλία

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα μεταφέρουν την έδρα της Ευρωπαϊκής Διοίκησής τους από τη Στουτγκάρδη της Γερμανίας στο
Βέλγιο, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου τους για τη μετακίνηση περίπου 12.000 στρατιωτών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κατ’ εντολή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου Μαρκ Έσπερ είπε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον θα αποσύρει συνολικά 11.900 στρατιώτες από τη Γερμανία και θα μεταφέρει ένα μεγάλο μέρος αυτής της δύναμης στο Βέλγιο και στην Ιταλία. Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν επίσης να αναδιατάξουν δυνάμεις τους στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής, εφόσον καταλήξουν σε συμφωνία με τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών για το καθεστώς τους, πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον.

Τον περασμένο μήνα ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να περιορίσει σε 25.000 τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών που σταθμεύουν στη Γερμανία, κατηγορώντας το Βερολίνο ότι δεν τηρεί τον στόχο που έχει θέσει το ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες και ότι εκμεταλλεύεται τις ΗΠΑ σε εμπορικά θέματα.

Ο Έσπερ είπε ότι οι πρώτες μετακινήσεις στρατιωτών από τη Γερμανία προς άλλες χώρες ενδέχεται να γίνουν εντός των επόμενων εβδομάδων. Αυτή η επιχείρηση αναδιάταξης των αμερικανικών δυνάμεων είναι πιθανόν να κοστίσει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια, παραδέχτηκε.
Ο υπουργός τόνισε ότι ο στόχος αυτής της αναδίπλωσης είναι «στρατηγικός», αφορά δηλαδή την «αποθάρρυνση» της Ρωσίας. Ωστόσο, λίγα λεπτά αφότου ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου στο Πεντάγωνο, ο πρόεδρος Τραμπ είπε ότι η αποχώρηση των στρατιωτών από τη Γερμανία οφείλεται στην άρνηση του Βερολίνου «να πληρώσει περισσότερα» στο ΝΑΤΟ.

«Βαρεθήκαμε να είμαστε τα κορόιδα. Μειώνουμε τις δυνάμεις μας επειδή δεν πλήρωναν. Είναι πολύ απλό», είπε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Από τους περίπου 34.500 στρατιώτες που σταθμεύουν σήμερα στη Γερμανία, οι 6.400 θα επιστρέψουν στις ΗΠΑ ενώ 5.600 θα επανατοποθετηθούν σε άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Έσπερ. Οι 2.000 από αυτούς θα σταλούν στην Ιταλία και στο Βέλγιο.

Η έδρα της Ευρωπαϊκής Διοίκησης θα μεταφερθεί στο Μονς του Βελγίου, όπου βρίσκεται και η Διοίκηση του ΝΑΤΟ. Με αυτόν τον τρόπο, ο Αμερικανός στρατηγός που κατά παράδοση είναι επικεφαλής και των δύο Διοικήσεων δεν θα χρειάζεται να μετακινείται συνεχώς μεταξύ των δύο χωρών.

Ενδέχεται επίσης να μεταφερθεί σε άλλη χώρα και η Αφρικανική Διοίκηση των ΗΠΑ, που βρίσκεται και αυτή στη Στουγκάρδη. Δεν έχει όμως ληφθεί κάποια συγκεκριμένη απόφαση για το θέμα αυτό, είπε ο Έσπερ.

Οι 2.500 Αμερικανοί στρατιώτες που σταθμεύουν στη βρετανική βάση του Μάιλντενχολ και επρόκειτο να μετακινηθούν στη Γερμανία, θα παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μολονότι ο Έσπερ είπε ότι η αναδιάταξη μπορεί να ξεκινήσει σε μερικές εβδομάδες, ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να επανεξετάσει αυτό το σχέδιο. «Αν αρχίσουν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους (οι Γερμανοί), θα το σκεφτώ», είπε χαρακτηριστικά.

Κίνδυνος η απόσυρση λένε οι Γερμανοί

Η απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων από τις βάσεις στην Γερμανία θα αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ, προειδοποίησε ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Νόρμπερτ Ρέτγκεν.
Αντιδρώντας στην σημερινή ανακοίνωση της Ουάσιγκτον περί μετακίνησης 12.000 αμερικανών στρατιωτών από την Γερμανία, ο κ. Ρέτγκεν, ο οποίος είναι και υποψήφιος για την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), σε δηλώσεις του στην «Augsburger Allgemeine», εξέφρασε την λύπη του για την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης σημειώνοντας ότι «οι στρατιώτες των ΗΠΑ είναι πάντα ευπρόσδεκτοι στην Γερμανία», ενώ παραδέχθηκε ότι ήλπιζε πως θα βρισκόταν τελικά τρόπος να μην υλοποιηθεί η εξαγγελία του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. «Η αποτελεσματικότητα του στρατού των ΗΠΑ δεν θα αυξηθεί, αλλά θα περιοριστεί και θα επιτευχθεί το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που έδωσε ως αιτιολόγηση ο υπουργός ‘Αμυνας», δήλωσε ο γερμανός χριστιανοδημοκράτης, αναφερόμενος στον Μαρκ Έσπερ, ο οποίος έκανε λόγο για μεγαλύτερη «στρατηγική ευελιξία» που θα αποκτήσουν οι δυνάμεις της Συμμαχίας με την μετακίνηση των αμερικανών στρατιωτών. «Πρόκειται για λάθος εκτίμηση, συνέχισε ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, υποστηρίζοντας ότι «τα στρατεύματα των ΗΠΑ «συνεισφέρουν προφανώς στην ασφάλεια της Γερμανίας, αλλά είναι κυρίως η Γερμανία που εξυπηρετεί τις ΗΠΑ, ως διοικητικός κόμβος για τη δική τους διεθνή στρατιωτική παρουσία».
Νωρίτερα ο Διοικητής των αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη στρατηγός Τοντ Γουόλτερς είχε ανακοινώσει ότι από την Γερμανία θα αποσυρθούν συνολικά 12.000 στρατιώτες, εκ των οποίων 6.400 θα επιστρέψουν στις ΗΠΑ, ενώ 5.600 θα μετακινηθούν σε άλλα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ. Από την Στουτγάρδη στην Μονς του Βελγίου, όπου βρίσκεται και ένα από τα κέντρα του ΝΑΤΟ, θα μεταφερθεί και η Κεντρική Διοίκηση για τις δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη.


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις