Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

Οργή Ερντογάν για τις επικρίσεις για την Αγία Σοφία: «Ισοδυναμεί με επίθεση στην κυριαρχία μας»

Τα επικρατέστερα σενάρια - Οι επιλογές του Τούρκου προέδρου

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε σήμερα τις επικρίσεις εναντίον της δηλωμένης πρόθεσής του να μετατραπεί σε τζαμί η πρώην βασιλική της
Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, παρά τις ανησυχίες που εκφράζονται στην Τουρκία και το εξωτερικό.

«Το να διατυπώνονται κατηγορίες εναντίον της χώρας μας σχετικά με την Αγία Σοφία ισοδυναμεί με άμεση επίθεση στην κυριαρχία μας», δήλωσε ο Ερντογάν.

Την Τετάρτη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είχε καλέσει την Άγκυρα να μην αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, η οποία είναι σήμερα μουσείο.

Τα επικρατέστερα σενάρια - Οι επιλογές Ερντογάν
Όλοι οι διεθνείς αναλυτές συμφωνούν στο ότι ο Τούρκος πρόεδρος άνοιξε το θέμα της Αγίας Σοφίας για να αντιμετωπίσει την πτώση της δημοτικότητάς του, να αποπροσανατολίσει τον κόσμο από τα προβλήματα του και να ξανακερδίσει τη δεξιά και εθνικιστική βάση της ισχύος του σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1.

Τα σενάρια που κυκλοφορούν στον τουρκικό Τύπο είναι τα εξής:

Σενάριο 1ο

  • Άμεση μετατροπή σε τέμενος
  • Παράλληλο άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αν οι αντιδράσεις είναι έντονες

Σενάριο 2ο:

  • Προσευχή στις 15 ιουλίου χωρίς να αλλάξει το στάτους
  • Χρησιμοποιεί το χαρτί της μετατροπής σε τζαμί όποτε τον βολεύει στον διεθνή στίβο

Σενάριο 3ο:

Προαναγγέλει τη μετατροπή σε τζαμί και δεν προχωρεί άμεσα

Αλκιβιάδης Στεφανής: Αναμενόμενη η απόφαση του ανώτατου τουρκικού δικαστηρίου

Αναμενόμενη χαρακτήρισε χθες την απόφαση του ανώτατου τουρκικού δικαστηρίου για την Αγιά Σοφιά ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, μιλώντας στους Αταίριαστους στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Εξήγησε ότι με την απόφαση αυτή το δικαστήριο βγαίνει έξω από το πολιτικό «μπρα ντε φερ» για την οικουμενικότητα ή μη του χώρου της Αγιάς Σοφιάς και παραπέμπει στην κυβέρνηση να αποφασίσει εκείνη πολιτικά τι θέλει να κάνει.
«Και αν λάβουμε υπόψη τις αντιδράσεις τις οποίες γέννησε η σκέψη αυτή του κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, νομίζω ότι η απόφαση αυτή είναι και προς το συμφέρον του κ. Ερντογάν. Του δίνει χρόνο και τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί αυτά τα οποία θέλει», τόνισε ο κ. Στεφανής.
Επανέλαβε επίσης ότι πρέπει να γίνει σε όλους αντιληπτό ότι το ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς δεν είναι θέμα ελληνοτουρκικό αλλά παγκόσμιο και προειδοποίησε ότι χρειάζεται προσοχή καθώς μπορεί να φέρει στην επιφάνεια θρησκευτικές αντιπαλότητες.
«Θέλει πάρα πολύ προσοχή γιατί όποια απόφαση και να πάρεις, πιθανόν είναι να ακουμπήσει στο συναίσθημα ανθρώπων και να ξαναφέρει στην επιφάνεια θρησκευτικές αντιπαλότητες. Κάτι που στην εποχή μας δεν είναι δυνατό να υπάρχει και δεν το θέλει κανένας», τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις