Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2020

Σε δύο ομάδες ο τουρκικός Στόλος – Τότε θέλουν να στείλουν το Oruc Reis, τα ΔΥΟ ΣΕΝΑΡΙΑ

Ποια μέρα ίσως επιλέξει ο Ερντογάν και γιατί...
Υπάρχουν πληροφορίες ότι το τουρκικό ωκεανογραφικό Oruc Reis πρόκειται να αφήσει το αγκυροβόλιο του στο λιμάνι της Αττάλειας
με στόχο να κινηθεί νότια προς τις θαλάσσιες περιοχές που με παράνομη NAVTEX έχει δεσμεύσει η Άγκυρα για τη διεξαγωγή σεισμογραφικών ερευνών εντοπισμού υδρογονανθράκων, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Πότε θα το κάνουν αυτό;


ΠΡΩΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Η Παρασκευή 24 Ιουλίου, ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί από τον Ερντογάν για να εμφανίσει τον εαυτό του ως νέο «πατέρα του τουρκικού έθνους», «εκθρονίζοντας» τον Ατατούρκ.

Ως εκ τούτου η ελληνική πλευρά προβληματίζεται έντονα για το ενδεχόμενο η Τουρκία να επιχειρήσει να συνδέσει την πρώτη ισλαμική προσευχή στην Αγιά Σοφία με μία πανηγυρική έξοδο του «Oruc Reis» από το λιμάνι της Αττάλειας προς τις περιοχές που έχουν δεσμευθεί για την διεξαγωγή των ερευνών.

Φυσικά μία τέτοια ενέργεια θα εξυπηρετούσε την τουρκική προπαγάνδα, ωστόσο θα αποτελούσε, παράλληλα, το έναυσμα για μία άμεση κλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Επιπλέον, η 24η Ιουλίου έχει έναν επιπλέον συμβολισμό για τον Ταγίπ Ερντογάν και για τις αναθεωρητικές επιδιώξεις του στο Αιγαίο και την νοτιοανατολική Μεσόγειο, αφού είναι η ημέρα υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάννης, την οποία η τουρκική πλευρά επιχειρεί να απαξιώσει, καθότι λειτουργεί αφενός ως εμπόδιο σε βασικές τουρκικές διεκδικήσεις στην περιοχή, αφετέρου μέσω της συγκεκριμένης συνθήκης καθιερώθηκε η έννοια του κεμαλικού κράτους και του κεμαλισμού στην Τουρκία, ιδιότητες που ο Ερντογάν θέλει να απαλείψει και στην θέση τους να βάλει τον ισλαμικό κώδικα.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ (το πιθανότερο)

Ο Ερντογάν δεν θα θέλει να επισκιάσει την φιέστα στην Αγιά Σοφιά με ένταση, καθώς θα πρεσβεύει την… ειρήνη. Έτσι θα στείλει το Oruc Reis, αν το στείλει, αμέσως μετά την πρώτη ισλαμική προσευχή ή τις επόμενες μέρες.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο η ελληνική πλευρά παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την δραστηριότητα τόσο του «Oruc Reis», όσο και του τουρκικού στόλου, ένα μεγάλο μέρος του οποίου εξακολουθεί να κινείται με πορεία νότια προς τις θαλάσσιες περιοχές που έχει δεσμεύσει η Άγκυρα για έρευνες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των τουρκικών πλοίων ανέρχεται σε περίπου 25, τα οποία εμφανίζονται να κινούνται σε δύο ομάδες, με την μία να προπορεύεται της άλλης:

Η πρώτη ομάδα αποτελείται από περισσότερα από 15 πλοία τα οποία αναχώρησαν από τη ναυτική βάση του Ακσάζ
Η δεύτερη ομάδα από περίπου 10 πλοία που αναχώρησαν από τον κόλπο της Σμύρνης. Έχουν πορεία προς νότο, ακολουθώντας τον πρώτο στολίσκο.
ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις