Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Τιμή ρεκόρ για τον χρυσό: Ξεπέρασε τα 1.930 δολάρια ανά ουγγιά! - Όλοι φοβούνται για το μέλλον...

Τιμή ρεκόρ για τον χρυσό: Ξεπέρασε τα 1.930 δολάρια ανά ουγγιά! - Όλοι φοβούνται για το μέλλον...
Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Ο χρυσός έφτασε σήμερα στην τιμή-ρεκόρ των 1.930,48 δολαρίων ανά ουγγιά ενώ η τιμή του, η οποία ανεβαίνει πάνω από 1% στις αγορές της Ασίας,
ενδέχεται προσεχώς να σπάσει το φράγμα των 2.000 δολαρίων, σύμφωνα με αναλυτές.

Οι επενδυτές μοιάζουν να δίνουν την ψήφο εμπιστοσύνης τους σε έναν πόρο που αποτελεί προαιώνιο ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους κρίσης.

Τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης που αποφάσισε να λάβει η Federal Reserve, η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, ωθούν προς τα κάτω το αμερικανικό νόμισμα, κάνοντας ακόμη ελκυστικότερο τον χρυσό.

Πάντως, καθώς η τιμή του πολύτιμου μετάλλου εκφράζεται στο δολάριο, είναι συχνά ακριβότερος για όσους χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα. Το προηγούμενο ιστορικό ρεκόρ της τιμής του χρυσού ήταν τα 1.921,18 δολάρια ανά ουγγιά και είχε καταγραφεί τον Σεπτέμβριο του 2011.

Η πανδημία του κορωνοϊού και ο τρόπος αντιμετώπισής της από το σύνολο των κυβερνήσεων του πλανήτη, με απαγορεύσεις, περιοριστικά μέτρα και «πάγωμα» κάθε οικονομικής δραστηριότητας έχει δημιουργήσει μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια οικονομική κρίση.

Όταν υπάρχει μια παγκόσμια κρίση και πτώση στις παραγωγικές δραστηριότητες τότε τα νομίσματα του πλανήτη χάνουν ακόμα περισσότερο σε όρους πραγματικής αξίας και όλοι στρέφονται στον χρυσό ο οποίος όταν όλα καταρρέουν ορίζει ποιος είναι πλούσιος και ποιος όχι ανάλογα με το ποιος τον κατέχει.

Πολλοί αναρωτιούνται γιατί ο χρυσός είναι τόσο πολύτιμος στην ανθρώπινη οικονομική ιστορία. Πολύ απλά διότι δεν οξειδώνεται και ζει για... πάντα, ότι κι αν σημαίνει αυτό, αντίθετα με τα χαρτονομίσματα και την ονομαστική αξία του χρήματος (το οποίο οδεύει να γίνει ηλεκτρονικό) που εξαφανίζονται κυριολεκτικά «στον αέρα».


Ο χρυσός συμβολίζει την πραγματική αξία, ενώ το σημερινό χρήμα συμβολίζει την «ρευστότητα» και την άμεση χρήση του. Γιαυτό και το χρήμα όταν παράγεται κυριολεκτικά από τον «αέρα» έχει χρησιμότητα για αυτούς που το επενδύουν πρώτοι, μέχρι να φτάσει στα λαϊκά στρώματα έχει χάσει στην διαδρομή μεγάλο μέρος της αξίας του καθώς αυξάνονται οι τιμές των αγαθών.

Μεγάλο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί από το υπερτύπωμα αμερικανικών δολαρίων κάτι που επιχειρεί να σταματήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ν.Τραμπ με την πολιτική των δασμών καθιστώντας τα ξένα προϊόντα πιο ακριβά.

Το αμερικανικό δολάριο λόγω της σύνδεσής του με το πετρέλαιο έχει πάρει την θέση του χρυσού από το 1973 με μια όμως ουσιώση διαφορά.

Ο χρυσός δεν είναι άπειρος, ενώ το δολάριο μπορεί να τυπωθεί απρόσκοπτα με αμείωτους ρυθμούς καθιστώντας το μια πληθωριστική βόμβα.

Ο πλανήτης εν ολίγοις έχει «μπουχτίσει» στο δολάριο.


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις