Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020

Τραγωδία στο Μάτι: «Μου ζήτησε να μειώσω τον χρόνο της πυρκαγιάς» – Οι καταθέσεις του πραγματογνώμονα για τις απειλές και τις παρεμβάσεις

Ενα αδιάκοπο… bullying, έναν καθημερινό εκφοβισμό για τη σωματική ακεραιότητα και επαγγελματική του καριέρα, από τον πρώην αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλη Ματθαιόπουλο, περιέγραψε ο ειδικός
πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος σε έξι διαφορετικές καταθέσεις του στον ανακριτή Αθανάσιο Μαρνέρη, τον Μάρτιο του 2020. Πρόσφατα τα γραπτά τα μετέτρεψε σε σοκαριστικές απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες.
Σύμφωνα με τη συμπληρωματική κατάθεση της 4ης Μαρτίου 2020, ο κ. Λιότσιος υποστήριξε ότι ο κ. Ματθαιόπουλος τον παρότρυνε ακόμη και να γράψει ψευδώς ότι σε μία ώρα η φωτιά είχε κάνει την καταστροφή της, κάτι το οποίο δεν ίσχυε καθώς από την έναρξη της πυρκαγιάς στις 16:41 έως τις 19:00 που έφτασε στη θάλασσα μεσολαβούν 2 ώρες και 30 λεπτά περίπου, χρόνο κατά τον οποίο «δεν επιχείρησαν τα αναγκαία εναέρια μέσα και μάλιστα κατά την πρώτη 1,30 ώρα, όπου επιχείρησε μόνο ένα ελικόπτερο που έκανε μία ρίψη».
Ο μάρτυρας ισχυρίζεται ότι ο πρώην αρχηγός του ζήτησε
να μειώσει το χρόνο που χρειάστηκε για να γίνει η καταστροφή από την πυρκαγιά κατά 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου «προσπαθώντας να αποσείσει τυχόν ποινικές ευθύνες δικές του και πιθανόν συναδέλφων».
Απειλές
Ο Δημήτρης Λιότσιος επεσήμανε ότι ο τότε προϊστάμενός του τον απείλησε πως όσοι κατηγορηθούν «θα σε σκίσουμε». Η απειλή όμως αυτή φαίνεται να επεκτάθηκε, σύμφωνα με την εκτίμηση του μάρτυρα:
«Εκεί όμως που ταράχτηκα πάρα πολύ ήταν όταν γύρισε και μου είπε με ιδιαίτερο στόμφο ότι μετά απ’ όλα αυτά κι αν δεν τον ακούσω θα έρθει και το “μεμονωμένο” και ότι τα πράγματα δεν είναι απλά. Η έκφραση αυτή θεωρούσα (και θεωρώ ακόμη) ότι αποτελούσε και αποτελεί απειλή για την ίδια μου τη ζωή, διότι προηγουμένως είχε γίνει αναφορά ότι θα στραφούν νομικά εναντίον μου εάν κατηγορηθούν, άρα δεν υφίσταται κάτι άλλο από αυτό που προανέφερα».
Ο διάλογος είναι χαρακτηριστικός:
ΑΡΧΗΓΟΣ: Και το μεμονωμένο μετά, δεν είναι απλά τα πράγματα
ΛΙΟΤΣΙΟΣ: γκκ…Οk
ΑΡΧΗΓΟΣ: Με ποιες γνώσεις εσύ έχεις να πεις ότι το αυτοκίνητο άργησε ή το αυτοκίνητο engage και τα λοιπά, μμμμ
ΛΙΟΤΣΙΟΣ: Σύμφωνα με τα χαρτιά που πήρα.
«Εκείνη τη στιγμή είδα με τα μάτια μου το Ματθαιόπουλο, ως αρχηγό του Π.Σ. και μαζί με όλο το σύστημα που εμπλέκει, πολιτική ηγεσία, φυσική ηγεσία, δικηγόρους, άλλοι που προστατεύουν τα συμφέροντα άλλων, όπως αναφέρει να λειτουργεί πλέον ως “δαμόκλειος σπάθη” στο κεφάλι μου, καταστρατηγώντας κάθε έννοια δικαίου, διότι σύμφωνα με τα λεγόμενά του θα έπρεπε να παρανομήσω αποκρύπτοντας την αλήθεια», αναφέρει και συνεχίζει λέγοντας πως εμμέσως πλην σαφώς τον απείλησε με μηνύσεις.
Δολιοφθορά
Ο ειδικός πραγματογνώμονας αναφέρει επίσης ότι η άποψή του για ευθεία απειλή σε βάρος της ζωής του ενισχύεται από το γεγονός πως μετά τη διάταξη του εισαγγελέα, με την οποία τους κάλεσε ως υπόπτους, εν δυνάμει κατηγορουμένους, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Ματθαιόπουλου: «τρεις μέρες μετά είχα τη δολιοφθορά στη μηχανή μου και παραλίγο να μου στοιχίσει την ίδια μου τη ζωή. Ηρθαν στο μυαλό μου πάλι οι απειλές του για ανθρώπους που προστατεύουν τα συμφέροντα άλλων. Αποδεδειγμένα, πλέον, ισχυροποιείται αυτό το γεγονός και από την αντιπροσωπεία της Honda, όπου στην τεχνική της έκθεση αναφέρει ότι πρόκειται για παρέμβαση ανθρώπινου παράγοντα στο κεντρικό παξιμάδι του πίσω άξονα καθώς και η ενέργεια αυτή έχει ως σκοπό την πρόκληση δυστυχήματος».
Μάλιστα, ο μάρτυρας αναφέρει ότι ένα μήνα μετά και ενώ η έρευνα ήταν σε εξέλιξη, η μηχανή του εκλάπη με σκοπό «όπως πιστεύω να μην βρεθούν ίχνη».
Στην κατάθεσή του ο πραγματογνώμονας συνδέει μεταξύ τους τα επίμαχα γεγονότα υπογραμμίζοντας ότι στο παρελθόν δεν είχε διαφορές με κανέναν.
Στις 6 Μαρτίου ο μάρτυρας δίνει νέα συμπληρωματική κατάθεση, στην οποία αναφέρει ότι του ζητήθηκε να μην γράψει «για τη Δούρου και δημάρχους».
Παρέμβαση υπουργού
Χαρακτηριστικά περιέγραψε: «Μάλιστα, μου είπε να μη γράψω ότι προκύπτουν ευθύνες για ανώτερους, ότι γι’ αυτό με κάλεσε εκεί, ισχυριζόμενος ότι υπουργός του είπε να μην γράψω για ευθύνες ανώτερων, για ευθύνες δημάρχων, της κυρίας Δούρου, του καθενός, ή κάποιας υπηρεσίας ή του Δασαρχείου.
Οσον αφορά την υπουργό, πιθανότατα μιλάει για την αρμόδια τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ως πολιτικός προϊστάμενος του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, διότι μόνο από την αρμόδια υπουργό δέχεται υπηρεσιακές εντολές σχετικές με το Σώμα», αναφέρει και συνεχίζει: «Από τις απειλές αυτές είχε φανεί ξεκάθαρα, μέσα από την εξουσία που του δίνει ο θεσμός του και ο βαθμός του, ότι ήθελε να με εξαναγκάσει να λιώσω τα αποδεικτικά στοιχεία που έχω συλλέξει, και μάλιστα μέσα στο επόμενο Σαββατοκύριακο, εμπλέκοντας ακόμη και την ίδια την υπουργό, πιθανότητα την αρμόδια υπουργό, εμπλέκοντας ξανά την τότε κυβέρνηση σε έκνομες πράξεις ώστε να μην αποδώσω ευθύνες πουθενά, σύμφωνα με τις επαναλαμβανόμενες απειλές του».
ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις