Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020

«Έχουν Γνώσιν οι Φύλακες…»

Άρθρο του Στέφανου Σωτ. Γκίκα*

Τις τελευταίες ημέρες είναι αλήθεια ότι το θερμόμετρο στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις «κτύπησε κόκκινο». Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία
κλιμακωνόταν βδομάδα με βδομάδα από τις αρχές του χρόνου, έφτασε στο αποκορύφωμά της με την παράνομη ΝΑVΤΕΧ ανοιχτά του Καστελόριζου και την έξοδο του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο.

Η κλιμάκωση από πλευράς Τουρκίας, τις παραμονές μάλιστα από την απεχθή μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί, ήταν ασυνήθιστη και προβλημάτισε. Φαινόταν σαν η διπλωματία να υποχωρούσε μπρος στην ισχύ των όπλων. Οι στιγμές ήταν κρίσιμες και ήταν η ώρα των αποφάσεων, των σωστών αποφάσεων.
Χωρίς δεύτερη σκέψη οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με εντολή του Πρωθυπουργού ήλθαν σε άμεση ετοιμότητα ανάληψης επιχειρήσεων, οι διαθεσιμότητες αυξήθηκαν σε μέγιστο βαθμό, ο Ελληνικός Στόλος εξήλθε των Ναυστάθμων συντεταγμένα, οι πολεμικές Μοίρες της ΠΑ το ίδιο και όλες οι Δυνάμεις του ΣΞ.

Μέσα σε μόλις 24 ώρες οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν έτοιμες – εφόσον θα παραβιάζονταν η Εθνική Κυριαρχία – να απαντήσουν δυναμικά!

Παράλληλα το μήνυμα της αποφασιστικότητας που εκπέμψαμε δεν άφηνε περιθώρια αμφιβολίας σε κανέναν. Παραβίαση «κόκκινης γραμμής» από την Τουρκία θα επέφερε δυναμική αντίδραση, με κίνδυνο θερμού επεισοδίου και με ότι αυτό συνεπάγεται.

Το διπλωματικό παρασκήνιο πήρε φωτιά, ενημερώθηκαν όλοι οι ηγέτες και οι Διεθνείς Οργανισμοί για το διακύβευμα μιας άστοχης τουρκικής ενέργειας στην ΑΟΖ του Καστελορίζου και άρχισε η μια μετά την άλλη χώρα να προειδοποιεί και να καταδικάζει τις προκλητικές συμπεριφορές της γείτονος…

Όμως ο καθοριστικός αποτρεπτικός παράγων που «μάζεψε» την Άγκυρα ήταν η άμεση αντίδραση των Ενόπλων μας Δυνάμεων και κυρίως η επιχειρησιακή ανάπτυξη του Ελληνικού Στόλου σχεδόν στο σύνολό του.

Είναι πολύ πιθανόν η Άγκυρα να «δοκίμαζε» τις αντοχές της Αθήνας και  αν οι τεθείσες και ανακοινωθείσες «κόκκινες γραμμές», ήταν πράγματι «κόκκινες»…


Η Ελλάδα με την ψυχραιμία, την αποφασιστικότητα, την άμεση ανάπτυξη των Μονάδων και την επιχειρησιακή προπαρασκευή, σε συνδυασμό με την ενεργητικότερη διπλωματία των τελευταίων χρόνων, απέδειξε ότι αυτά που λέει τα εννοεί…

Τώρα, η τουρκική στρατηγική διαμορφώνεται σε δυο άξονες: πρώτον, ρίχνοντας τους τόνους στα Ελληνοτουρκικά και ζητώντας διαπραγμάτευση, και δεύτερον, αυξάνοντας την προκλητική συμπεριφορά απέναντι στην Κύπρο με αποστολή ερευνητικών πλοίων στην ΑΟΖ της Μεγαλονήσου.

Σε ότι αφορά στο πρώτο, διαπραγμάτευση για την Ελλάδα σημαίνει συζήτηση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και τίποτε άλλο, για την Τουρκία όμως σημαίνει συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, κάτι που δεν πρόκειται να γίνει φυσικά αποδεκτό…

Σε ότι αφορά στο δεύτερο, η αντιμετώπιση των προκλήσεων της Τουρκίας – την παρούσα χρονική περίοδο – γίνεται με την ενίσχυση των διπλωματικών προσπαθειών για καταδίκη της Τουρκίας, με μεγαλύτερη εμπλοκή της ΕΕ και των ΗΠΑ και αν συνεχιστούν οι προκλήσεις, με την εφαρμογή αυστηρών κυρώσεων από πλευράς Ευρώπης. Αυτό το τελευταίο είναι ένα «όπλο» που στην τρέχουσα συγκυρία είναι πολύ υπολογίσιμο. Με την τουρκική οικονομία να βυθίζεται, την λίρα να κατρακυλά, τα συναλλαγματικά αποθέματα να συρρικνώνονται επικίνδυνα και όλα πια να θυμίζουν την συναλλαγματική κρίση του 2018 στην Τουρκία, η επιβολή κυρώσεων μπορεί να δουλέψει αποτρεπτικά.

Σε κάθε περίπτωση μετά τα τελευταία γεγονότα, όλοι κατανοούν ότι η ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων μας Δυνάμεων είναι απαραίτητη, διότι και διαπραγματευτική ισχύ θα προσδώσει και αν απαιτηθεί προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο πεδίο, αυτή θα γίνει πιο αποτελεσματικά.

Στο πλαίσιο αυτό, η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την προηγούμενη Τετάρτη στην Βουλή, ότι πρέπει να αυξήσουμε την χρηματοδότηση για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, σκόρπισε χαμόγελα και αισιοδοξία! Οι προτεραιότητες στους εξοπλισμούς έχουν μεν τεθεί, αλλά αυτό που τώρα προέχει είναι η αύξηση της ισχύος σε σύντομο χρόνο και η προμήθεια όπλων που θα αποτελούν πολλαπλασιαστές ισχύος…

Έχουν γνώσιν οι Φύλακες….

*Βουλευτής (ΝΔ) Κερκύρας, πρ. Εκπρ. Τύπου ΥΠΕΘΑ, Αρχιπλοίαρχος ΠΝ ε.α.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις