Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

EKTAKTO - Έβρος: Εφοδος από μετανάστες και Τούρκους «δραπέτες» – Τι λέει ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων

Για αύξηση των μεταναστευτικών «πιέσεων» τον τρέχοντα μήνα στον Εβρο, κάνει λόγο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας.


Μιλώντας στον «Ε.Τ.» τονίζει ότι η «πίεση» ασκείται σε όλο το μήκος του ποταμιού και υπογραμμίζει ότι έχουν γεμίσει ασφυκτικά όλοι οι χώροι κράτησης μεταναστών. Μάλιστα, αναφέρει ότι ένα μικρό ποσοστό όσων παρανόμως εισέρχονται σε ελληνικό έδαφος είναι Τούρκοι πολίτες, τους οποίους κυνηγά το καθεστώς Ερντογάν. Οι συγκεκριμένοι κρατούνται σε ειδικούς χώρους, μέχρι να καταθέσουν αίτηση ασύλου.

«Από τις αρχές Αυγούστου η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με τη μέρα. Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με όσα είχαν συμβεί στις Καστανιές τον περασμένο Μάρτιο. Αλλά τότε ήταν μία απόπειρα μαζικής εισόδου μεταναστών από ένα σημείο. Τώρα, υπάρχουν δεκάδες τέτοιες απόπειρες από τα Μαράσια του Βορείου Εβρου έως το δέλτα του ποταμού. Προτιμούν να κινούνται βράδυ, προσπαθώντας να μην πέσουν πάνω σε συνοροφύλακες ή τον στρατό», είπε ο κ. Χαρέλας. Πρόσθεσε ότι ορισμένοι μετανάστες καταφέρνουν να περάσουν σε ελληνικό έδαφος και ειδικά αυτοί που μπαίνουν από τον Βόρειο Εβρο, κινούνται μέσα από τα βουνά προκειμένου να ξεφύγουν από τα μπλόκα που υπάρχουν στην Εγνατία Οδό. «Ομως, υπάρχει και ο κορονοϊός. Δεν γίνονται τεστ στους μετανάστες. Πριν από μερικές μέρες, σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στη Δαδιά με θύματα μετανάστες, πέντε επιζώντες από τους συνολικά επτά επιβαίνοντες διαγνώστηκαν θετικοί», πρόσθεσε. Άλλωστε, λόγω εμφάνισης κρούσματος κορονοϊού έχει μπει σε καραντίνα το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Φυλάκιο Εβρου, με αποτέλεσμα να μη μεταφέρονται εκεί άλλοι μετανάστες. Στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών στον Εβρο, γίνονται εργασίες και δεν δέχεται άλλους μετανάστες. «Ετσι, όλοι οι μετανάστες μεταφέρονται αναγκαστικά στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης στο Χειμώνιο, οι οποίες όμως και αυτές είναι ασφυκτικά γεμάτες», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τους Τούρκους πολίτες που δραπετεύουν από το καθεστώς Ερντογάν, εισέρχονται συνήθως ομαδικά σε ελληνικό έδαφος και αναζητούν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να συλληφθούν και να αρχίσουν τη διαδικασία αίτησης πολιτικού ασύλου. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις ακολουθείται διαφορετική διαδικασία και δεν προωθούνται σε ΚΥΤ, αλλά στα τμήματα συνοριακής φύλαξης της περιοχής. Κι αυτό συμβαίνει μέσα σε συνθήκες πανδημίας και χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για δειγματοληπτικούς έστω ελέγχους για κορονοϊό. «Για αυτούς λαμβάνονται ειδικά μέτρα και ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία», είπε ο κ. Χαρέλας, ο οποίος διευκρίνισε ότι πρόκειται κυρίως για τούρκους εκπαιδευτικούς και δημοσίους υπαλλήλους.

Σήμερα ολοκληρώνεται στο Διδυμότειχο η εκπαίδευση των 400 νέων συνοροφυλάκων που θα αναπτυχθούν στον Εβρο. Θα πάρουν φύλλο πορείας και την ερχόμενη Δευτέρα θα προσέλθουν για πρακτική στις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης του νομού. Συγκεκριμένα, η Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης θα ενισχυθεί με 135 άτομα και με 265 η Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας, που αντιμετωπίζει και το πιο σοβαρό πρόβλημα. «Οι συγκεκριμένοι 400 νέοι συνάδελφοι δεν θα λύσουν το πρόβλημα, ούτε θα βελτιώσουν τις συνθήκες φύλαξης των ελληνοτουρκικών συνόρων. Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα κάνουν την πρακτική τους. Οταν αναλάβουν κανονικά εργασία, τότε θα αποδεσμευτούν τα 400 άτομα της ΕΛ.ΑΣ. που έχουν αποσπαστεί από διάφορες αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας. Ετσι, θα μπει ένα τέλος στις αποσπάσεις και οι αστυνομικοί θα επιστρέψουν στη βάση τους, βελτιώνοντας το εκεί αίσθημα ασφάλειας», κατάληξε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων.

ΚΛΙΚΑΡΕ ΣΤΟ ΛΙΝΚ ΠΑΤΑ (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ) ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ:

https://www.facebook.com/


br />

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις