Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020

Επιστρέφουν οι Γάλλοι: Νέες διαπραγματεύσεις για τις Belharra


O Mακρόν θέλει να ''στριμώξει'' τον Ερντογάν
Eξελίξεις έχουμε με τις φρεγάτες Belharra, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα τίποτα δεν έχει τελειώσει.


Όπως σας είχε αποκαλύψει πρώτο το Πενταπόσταγμα πριν ένα μήνα, δημιουργήθηκαν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις, ενώ ο Κ. Μητσοτάκης σε συνομιλία του με τον Ε. Μακρόν, του ζήτησε χρόνο για το ζήτημα της απόκτησης των φρεγατών.

Οι τελευταίες εξελίξεις όμως λόγω της προκλητικής Τουρκίας άλλαξαν και πάλι τα δεδομένα.

Οι συνεχόμενες προκλήσεις της Άγκυρας προκαλούν εκνευρισμό στο Παρίσι, όπου έχει πάρει τις οριστικές του αποφάσεις σε σχέση με τον Ερντογάν. Βέβαια, η κάθε χώρα έχει τα δικά της συμφέροντα. Αυτή την στιγμή, Ελλάδα-Γαλλία έχουν κοινά συμφέροντα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε από άλλους να κάνουν την ''βρώμικη'' δουλειά. 

Τι αναφέρει το ρεπορτάζ 

Αναζωπυρώνεται το γαλλικό ενδιαφέρον γα τη ρήτρα αμυντικής συνδρομής και ξαναρχίζει ο διάλογος με τη Γαλλία για το σύνολο της αμυντικής συμφωνίας και τις φρεγάτες, σύμφωνα με την εφημερίδα ''ΕΣΤΙΑ''.

Το ταξίδι-''άστραπή'' του Μακρόν 

Το βαθύ γαλάζιο του Αιγαίου είχε την δυνατότητα να απολαύσει ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος προσφάτως φιλοξενήθηκε στην θαλαμηγό κορυφαίας ελληνικής επιχειρηματικής οικογενείας και έκανε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εστίας», τον διάπλου του Αρχιπελάγους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες που προέρχονται από ελληνο-γαλλική πηγή, η ινκόγκνιτο επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου και η φιλοξενία του από την κορυφαία ελληνική επιχειρηματική οικογένεια η οποία δραστηριοποιείται εντόνως στον τομέα της ενέργειας και έχει κοινά συμφέροντα με την γαλλική Τotal, συνέπεσε:

Πρώτον, με την αναθέρμανση των σχέσεών του με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, οι οποίες χωρίς να είναι ποτέ ψυχρές έχουν γνωρίσει διάφορες διακυμάνσεις.

Δεύτερον, με την αναζωπύρωση των συζητήσεων μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας Γαλλίας – Ελλάδας για την προμήθεια γαλλικών φρεγατών και για την υπογραφή συμφωνίας που θα περιέχει ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής.

Τρίτον, με την συνομιλία Μακρόν με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τραμπ της 7ης Αυγούστου, το περιεχόμενο της οποίας αποδέσμευσε ο Λευκός Οίκος και απεκάλυψε ο εκδότης του «Εθνικού Κήρυκα» Αντώνης Διαματάρης.

Οι σχέσεις Μακρόν – Μητσοτάκη έχουν περάσει διακυμάνσεις, για αυτό προσφάτως μετά το ναυάγιο στις συζητήσεις για τις φρεγάτες ο Γάλλος Πρόεδρος έκανε «δώρο» την άκρως φιλελληνική δήλωσή του στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Μετά το τέλος της συνάντησής τους στο Μέγαρο των Ηλυσίων ανακοινώθηκε μάλιστα ότι οι Γάλλοι θα αποκτήσουν βάση στην Κύπρο, ενώ γαλλικές φρεγάτες έσπευσαν προς προστασία της Κυπριακής ΑΟΖ.

Στην πρόσφατη επικοινωνία των δύο ηγετών (άγνωστο εάν ο Μακρόν ήταν σε ελληνικό έδαφος –η «Εστία» δεν γνωρίζει την ακριβή ημερομηνία της μυστικής απόδρασής του στην Ελλάδα) ο κύριος Μητσοτάκης διέλυσε τις παρεξηγήσεις. Φέρεται να είπε ότι η αγορά ανεστάλη λόγω των δημοσιονομικών υποχρεώσεων της ελληνικής κυβέρνησης προς τους συνταξιούχους (ύψους 1,4 δισ. ευρώ), αλλά δεν αναβλήθηκε οριστικά.

Μετά την επικοινωνία Μακρόν – Μητσοτάκη η οποία επικεντρώθηκε στο ζήτημα της αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ελλάδας–Τουρκίας, ακολούθησε επικοινωνία των Υπουργών Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου και της Γαλλίδας ομολόγου του Φλοράνς Παρλί.


Κατά την διάρκειά της, συζητήθηκε η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τις γαλλικές φρεγάτες τον Σεπτέμβριο, καθώς και για το κείμενο της συμφωνίας αμυντικής συνδρομής που μπορεί να συνοδεύεται από πρόβλεψη για παροχή ναυτικής βάσης στους Γάλλους στην Ελλάδα, από δανεισμό μεταχειρισμένων φρεγατών Fremme, μέχρι της κατασκευής των νέων και από την μεταστάθμευση μιας μοίρας μαχητικών αεροπλάνων Rafale  σε αεροδρόμιο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στην ίδια συζήτηση τέθηκε και το θέμα της κατεπείγουσας προμήθειας ανταλλακτικών για τα ελληνικά μαχητικά Mirage.


ΚΛΙΚΑΡΕ ΣΤΟ ΛΙΝΚ ΠΑΤΑ (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ) ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ:

https://www.facebook.com/




Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις