Κυριακή 23 Αυγούστου 2020

Η Τουρκία ενεργοποιεί το σχέδιο Suga για απόβαση σε Κεντρικό Αιγαίο και Δωδεκάνησα

Η Τουρκία ενεργοποιεί εκ νέου το σχέδιο απόβασης Suga σε Κεντρικό Αιγαίο και Δωδεκάνησα, που είχε σχεδιαστεί το 2003, εκτιμούν οι Ελληνες επιτελείς.


Σε γενικές γραμμές, προέβλεπε απόβαση στις Οινούσσες και σε δεύτερη φάση στη Λέρο. Το προτεινόμενο επιχειρησιακό σχέδιο είχε τρεις υποενότητες, το προπαρασκευαστικό στάδιο, το στάδιο διαμόρφωσης του επιχειρησιακού περιβάλλοντος και ένα τελικό στάδιο δράσης.

Στη φάση δράσης του Suga οι σχεδιαστές συνέταξαν επιχειρησιακά σχέδια που στόχευαν όλες τις ελληνικές δραστηριότητες σε περιοχές που ονόμαζαν EGAYDAAK (βράχοι, βραχονησίδες και νησιά όπου η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας) και ζήτησαν από τις τουρκικές δυνάμεις να είναι έτοιμες για την εκτέλεση τέτοιων σχεδίων.

Στο σχέδιο δράσης ζητήθηκε από τον ναύσταθμο του Γκιόλτζουκ να είναι έτοιμος να αναλάβει δράση οποτεδήποτε ένας Ελληνας ψαράς έφτιαχνε κάποιο καταφύγιο σε περιοχή EGAYDAAK. Διατάχθηκε να παρενοχλήσει και να παρέμβει σε ελληνικά πλοία και σκάφη κλιμακώνοντας εσκεμμένα την ένταση και εφαρμόζοντας καταναγκαστικά μέτρα.

Οι συνωμότες συζήτησαν διάφορα σενάρια σχετικά με το πώς να πυροδοτήσουν καλύτερα μία σύγκρουση με την Ελλάδα, έναν σύντομο πόλεμο. Για παράδειγμα, μία πρόταση προέβλεπε τη δημιουργία της εντύπωσης ότι το τουρκικό Ναυτικό πρόκειται να πραγματοποιήσει μία μεγάλη αμφίβια επίθεση στην ελληνική βάση στη νήσο Λέρο.

ΚΛΙΚΑΡΕ ΣΤΟ ΛΙΝΚ ΠΑΤΑ (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ) ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ:

https://www.facebook.com/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις