Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020

Μπύρα: Το φάρμακο που… ξεδιψάει

Κωνσταντίνος Μπορδόκας
Η μπύρα αποτελεί για τους περισσότερους το αγαπημένο δροσερό συνοδευτικό ποτό του καλοκαιριού. Ίσως γι αυτό πριν 100 χρόνια οι διαφημιστικές καταχωρήσεις των
ζυθο-βιομηχανιών έχουν αντίστοιχο δροσιστικό, χιουμοριστικό ύφος :«Ήλθε ! Ήλθε ! Ήλθεν η μπύρα Μποκ. Ήλθεν εις την «Κασταλίαν» των αδελφών Φραγκίσκου. Αλλ’ όχι δια πολλάς ημέρας. Μόνον δια δύο. Θα την πιείτε σήμερον και αύριον. Ξέρετε τι εστί μπύρα Μποκ. Είναι η λεγόμενη διπλή μπύρα. Αληθινόν νέκταρ. Αλλά οι μεγάλες απολαύσεις δεν διαρκούν πολύ. Η «Κασταλία» δίδει την πολύτιμην μπύραν Μποκ ως δώρον, χωρίς υπερτίμησιν μόνο δια δύο ημέρας. Προλάβατε να την ρουφήξετε σήμερον και αύριον».
Οι διαφημίσεις στον Τύπο της περιόδου, δεν έχουν μακέτες, αλλά κείμενα, που σήμερα φαίνονται αστεία: «Μπύρα ;Ποια; Εκείνη που πωλούν οι αδελφοί Φραγκίσκου εις το μέγα ζυθοπωλείον των επί της οδού Πατησίων. Η μπύρα της «Κασταλίας». Η ξανθή, η αφρώδης. Αυτή μάλιστα. Είναι έγκλημα να περάσει και μια ημέρα χωρίς να την πιείτε. Εις υγείαν σας».
Λιθογραφία με το «Αρμοκίνητον Ευρωπαϊκόν Εργοστάσιο Ζύθου» του Κάρολου Φιξ.
Κάποιες φορές η διαφήμιση μπύρας, γίνεται συνδυαστικά με αυτή του χώρου πώλησης, αφού ότι κάποια μαγαζιά πωλούν αποκλειστικά συγκεκριμένες φίρμες: «Η διεύθυνσις του Πριγκηπικού ζαχαροπλαστείου, οδός Σταδίου 36, αναπληρούσα μιαν έλλειψην του, και κατ’ απαίτησην της πολυπληθούς πελατείας του, εγκατέστησε τέλεια μηχανήματα και προσφέρει παγωμένη μπύραν Φιξ από την θαυμαστωτέραν και τελειοτάτην παραγωγήν του επαξίως φημισμένου καταστήματος».
Προπολεμική διαφήμιση εμφανίζει την μπύρα, σχεδόν, σαν φάρμακο αφού «προσφέρει» δύναμη, υγεία, γέλιο, ενώ είναι και «ο δημιουργός της μυϊκής δυνάμεως, ο χτίστης του εγκεφάλου και του σώματος»…
Το ίδιο παρακάτω: «Κατενθουσιασμένοι είναι τώρα οι θαμώνες του εν τη πλατεία της Ομονοίας ζυθοπωλείου Ζαχαράτου. Αφ’ ενός η γλυκυτάτη μουσική και εξ άλλου η θαυμασία μπύρα, αποτελούν ένα ντουέτο ελκυστικώτατον. Και ο κόσμος φυσικά συρρέει διπλάσιος τώρα, και φεύγει πάντοτε κατενθουσιασμένος και με μιαν ομόφωνον γνώμην, ότι δεύτερον παρόμοιον ζυθοπωλείον και παρόμοια ορχήστρα, και, ιδίως, παρόμοια μπύρα δεν υπάρχει εις τας Αθήνας. Η τελευταία μάλιστα ημπορεί να κάμει φίλους των Αθηνών και …Γερμανούς ακόμη».

ΚΛΙΚΑΡΕ ΣΤΟ ΛΙΝΚ ΠΑΤΑ (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ) ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ:

https://www.facebook.com/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις