Τρίτη 11 Αυγούστου 2020

Πρόκληση Oruc Reis: ΕΚΤΑΚΤΟΣ Ο Μητσοτάκης ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς

Άγρια νύχτα με το τουρκικό ερευνητικό ερευνητικό σκάφος να πλέει μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα - Σκληρό μήνυμα Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Τουρκία - Εμπρηστικός Ερντογάν


Τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης θα έχει επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς έπειτα από τα γεγονότα με το Oruc Reis.

Δραματική νύχτα με το Oruc Reis να πλέει μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Δραματική ήταν η νύχτα που πέρασε στο Ανατολικό Αιγαίο με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis να πλέει από τις 17:30 τη Δευτέρα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αγνοώντας τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις από τις φρεγάτες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού για αποχώρηση από την περιοχή.
Η Άγκυρα κλιμάκωσε χθες επικίνδυνα την ένταση καθώς εξέδωσε νέα Navtex-απάντηση στην ελληνική αντί-Navtex βγάζοντας τα ερευνητικά πλοία Oruc Reis, Ataman στην περιοχή για έρευνες.
Από εκείνη την ώρα και έπειτα δύο ελληνικές φρεγάτες, οι οποίες από την πρώτη στιγμή που το Oruc Reis μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το καλούν να αποχωρήσει, παρακολουθούν κάθε του κίνηση. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση από τους Τούρκους. Και το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι απλό αλλά ταυτόχρονα και ιδιαίτερα κρίσιμο:
Ποια θα είναι η επόμενη κίνηση της Αθήνας αν το Oruc Reis συνεχίσει να αγνοεί τα μηνύματα των ελληνικών φρεγατών;
«Κόκκινη γραμμή» για την Ελλάδα θεωρείται η έναρξη των ερευνών. Αν το Oruc Reis ρίξει τα καλώδια στο βυθό και ξεκινήσει έρευνες τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Ακόμα και αυτό της στρατιωτικής δράσης. Ως πρώτη ενέργεια είναι το να σπεύσει ελληνικό σκάφος και να κόψει τα καλώδια του τουρκικού ερευνητικού.
Το ίδιο ακριβώς είχε κάνει το 2018 η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» όταν το ερευνητικό Barabaros επιχείρησε να ποντίσει καλώδια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Αυτό, ωστόσο, που κάνει ιδιαίτερα κρίσιμες τις επόμενες ώρες είναι το πώς θα δράσουν τα συνοδευτικά πλοία των Τούρκων σε μια τέτοια περίπτωση.
Οποιαδήποτε εκτίμηση αυτή την ώρα είναι παρακινδυνευμένη και όλα δείχνουν να κρέμονται από μια κλωστή.

Η Τουρκία θέτει πλέον και θέμα Καστελόριζου

Ο Τούρκος αξιωματούχος του υπ. Εξωτερικών, Cagatay Erciyes, έκανε σήμερα τα ξημερώματα μια εμπρηστική ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter με την οποία ουσιαστικά ανοίγει και επίσημα θέμα Καστελόριζου και παράλληλα υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δημιουργεί εντάσεις στο Αιγαίο και όχι η Τουρκία. Ο Τούρκος διπλωμάτης θέτει ευθέως θέμα Καστελόριζου, λέγοντας πως οι αξιώσεις της Ελλάδας έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο.
«Το Oruc Reis ξεκίνησε τη δραστηριότητα της υπεράκτιας έρευνας σήμερα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα που δηλώθηκε στον ΟΗΕ. Η Ελλάδα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση για αυτή τη δραστηριότητα», ανέφερε ο Cagatay Erciyes και πρόσθεσε πως η Ελλάδα έχει δημιουργήσει προβλήματα λόγω ενός ελληνικού νησιού 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων (3,86 τετραγωνικών μιλίων) με το όνομα Καστελόριζο που βρίσκεται 2 χιλιόμετρα (1,24 μίλια) μακριά από την ηπειρωτική τουρκική χώρα και 580 χιλιόμετρα (360 μίλια) από το Ελληνική ηπειρωτική χώρα.
«Η Ελλάδα διεκδικεί 40.000 km2 θαλάσσιας περιοχής δικαιοδοσίας λόγω αυτού του μικρού νησιού και επιχειρεί να σταματήσει το Oruc Reis και να μπλοκάρει την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτός ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός δεν είναι συμβατός με το διεθνές δίκαιο. Είναι αντίθετος με την αρχή της ισότητας. Ωστόσο, η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ και τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν αυτόν τον ισχυρισμό και να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία να σταματήσει τις νόμιμες υπεράκτιες δραστηριότητές της. Αυτό δεν είναι αποδεκτό και λογικό», τόνισε ο Τούρκος αξιωματούχος που κάλεσε ΗΠΑ και ΕΕ να σταματήσει τους άδικους παράλογους ισχυρισμούς της. «Είναι η Ελλάδα και όχι η Τουρκία που δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή λόγω τέτοιων μαξιμαλιστικών ισχυρισμών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σκληρό μήνυμα Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Τουρκία: Προκλητικές δράσεις στην Ανατολική Μεσόγειο – Σταματήστε αυτά τα σχέδια

Να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του «Ορούτς Ρέις» στην Ανατολική Μεσόγειο, καλεί την Άγκυρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και εκφράζει για μια ακόμα φορά την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις ενέργειες της Τουρκίας.
Απαντώντας σε ερώτηση, o εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες δράσεις ως προκλητικές και είπε ότι αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».

Ερντογάν: Δεν θα επιτρέψουμε να μας εγκλωβίσουν στις ακτές μας

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε μήνυμα πως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να την εγκλωβίσει στις ακτές της.
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, την οποία χαρακτήρισε ως παράνομη, ενώ μεταξύ άλλων τόνισε ότι η Τουρκία δεν έχει βλέψεις για άλλα εδάφη.
Επανέλαβε ότι η Άγκυρα μετά από παράκληση της Άνγκελα Μέρκελ ανέβαλε τις σεισμικές έρευνες «ως κίνηση καλής θέλησης» και προσέθεσε: «Όμως η ελληνική πλευρά έδειξε για άλλη μια φορά πως δεν συμπεριφέρεται με φιλικό τρόπο και κατευθύνθηκε σε μια συμφωνία με την Αίγυπτο που δεν έχει καμία νομική βάση».
«H Τουρκία δεν έχει βλέψεις στα νόμιμα δικαιώματα, στα εδάφη ή στις θάλασσες των άλλων. Όμως θέλουμε κι εμείς να μας προσεγγίζουν με τον ίδιο τρόπο. Δεν θα επιτρέψουμε να αγνοούν την Τουρκία με την τεράστια έκταση των 780 τετρ. χιλιομέτρων εδαφών και να προσπαθήσουν να την εγκλωβίσουν στις ακτές της με κάποια νησιά λίγων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Στον κόσμο καμία χώρα δεν σκύβει το κεφάλι σε ένα τέτοιο ηλίθιο και αβάσιμο αίτημα» ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.
Κάλεσε όλες τις χώρες της Μεσογείου «να συναντηθούμε, να βρούμε μια φόρμουλα που προστατεύει τα συμφέροντα όλων και είναι αποδεκτή από όλους», λέγοντας πως «όσοι κλείνουν τα αυτιά τους σε αυτό το κάλεσμα με ενέργειες που ξεπερνούν το μπόι τους και με βήματα που δεν τους αρκεί η δύναμη τους, αμαυρώνουν το μέλλον της χώρας τους με τα δικά τους χέρια».
Είπε πως η Τουρκία είναι «υπέρ του διαλόγου και της επίλυσης των διαφορών με δίκαιο τρόπο και είμαστε έτοιμοι» και συμπλήρωσε: «Μέχρι να επικρατήσει η κοινή λογική, εμείς θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τα σχέδια μας και στο μέτωπο και στη διπλωματία. Έτσι το Oruc Reis χθες το βράδυ τις 8.00 απέπλευσε από την Αττάλεια και κατευθύνθηκε στην περιοχή εργασιών του και το πρωί στις 8.00 ξεκίνησε τις εργασίες του».

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Έχουμε την ισχύ να καταστρέψουμε κάθε «συμμαχία του κακού»

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του αναφέρει πως η Τουρκία έχει όλες τις δυνάμεις για να καταστρέψει κάθε «συμμαχία του κακού» στην Ανατολική Μεσόγειο.
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση το τουρκικό ΥΠΕΞ τονίζει ότι η Άγκυρα έχει τις δυνάμεις και την ικανότητα να καταστρέψει όλες τις συμμαχίες του κακού που έχουν συγκροτηθεί εις βάρος της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επίσης η ίδια ανακοίνωση σημειώνει ότι οι έρευνες στην περιοχή θα συνεχιστούν και ότι η τουρκική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή δεν αποσκοπεί στην κλιμάκωση των εντάσεων, αλλά έχει μόνο «αμυντικούς σκοπούς» εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι «χειρονομία καλής θέλησης, την οποία κάναμε κατόπιν αιτήματος της Γερμανίας και της ΕΕ για να δοθεί η ευκαιρία στη διπλωματία και να αναζωογονηθούν τα κανάλια διαλόγου, δεν έλαβε καμία ανταπόκριση».
«Η Τουρκία θα ανατρέψει γρήγορα τη σατανική συμμαχία που διαμορφώθηκε εναντίον της και έχει την ικανότητα και τη δυνατότητα να το κάνει με δύναμη και αποφασιστικότητα»
Τι αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση: «Όπως είναι γνωστό, η σεισμική ερευνητική δραστηριότητα που είχε προγραμματιστεί για τον περασμένο Ιούλιο, εντός της υφαλοκρηπίδας του ερευνητικού μας σκάφους Oruç Reis και εντός των περιοχών αδειών που παραχωρήθηκαν στην TPAO (κρατική  τουρκική πετρελαϊκή εταιρεία)  από την κυβέρνησή μας το 2012, τέθηκε σε αναστολή για λίγο μετά από εντολή του Προέδρου μας.
Αυτή η χειρονομία καλής θέλησης, την οποία κάναμε κατόπιν αιτήματος της Γερμανίας και της ΕΕ για να δοθεί η ευκαιρία στη διπλωματία και να αναζωογονηθούν τα κανάλια διαλόγου, δεν έλαβε καμία ανταπόκριση.
Η Ελλάδα έχει δείξει ότι δεν είναι ειλικρινής και έντιμη σχετικά με τον διάλογο με την πειρατική συμφωνία που συνήψε με την Αίγυπτο στις 6 Αυγούστου 2020. Με αυτήν τη συμφωνία, παραβιάστηκε η υφαλοκρηπίδα της χώρας μας και της Λιβύης στην Ανατολική Μεσόγειο. Με αυτήν την εξέλιξη, το πλοίο Oruç Reis ξεκίνησε την προγραμματισμένη σεισμική ερευνητική δραστηριότητα από σήμερα.
Δεν υπάρχει νομική βάση για την Ελλάδα να αντιταχθεί στη δραστηριότητά μας.
Δεν εναπόκειται σε κανέναν να προσπαθήσει να αποκλείσει τη χώρα μας από τη Μεσόγειο, η οποία βρισκόταν υπό τουρκική κυριαρχία εδώ και αιώνες. Εκείνοι που ενεργούν με την αντίληψη "Είμαι ο μόνος ιδιοκτήτης" της Μεσογείου θα απογοητευτούν πικρά
Η Τουρκία θα ανατρέψει γρήγορα τη σατανική συμμαχία που διαμορφώθηκε εναντίον της και έχει την ικανότητα και τη δυνατότητα να το κάνει με δύναμη και αποφασιστικότητα.
Από την άλλη πλευρά, η στρατιωτική μας παρουσία στην περιοχή δεν στοχεύει να προκαλέσει κλιμάκωση και αποσκοπεί αποκλειστικά στην άσκηση του δικαιώματος νόμιμης άμυνας εάν είναι απαραίτητο. Φυσικά δεν επιτρέπεται η στρατιωτική επέμβαση σε πολιτικό πλοίο».

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις