Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020

Τα 4 σενάρια για τις αιτίες του «Αρμαγεδδών» που έπληξε χθες το απόγευμα τη Βηρυτό: Ατύχημα ή κάτι άλλο;

Τα 4 σενάρια για τις αιτίες του «Αρμαγεδδών» που έπληξε χθες το απόγευμα τη Βηρυτό: Ατύχημα ή κάτι άλλο;
Γράφει: Άρης Δημητρακόπουλος
Αποκλείεται η νιτρική αμμωνία να ήταν από μόνη της η αιτία της καταστροφικής έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού με δεδομένου ότι πρόκειται για
μία ουσία εκρήγνυται μόνο εφόσον προσαρμοστεί σε ένα κατάλληλο μηχανισμό και βέβαια υπάρξει πυροκροτητής (πρωτογενές εκρηκτικό).

Η νιτρική αμμωνία είναι λίπασμα, αλλά όπως σημείωσε πρώτο το pronews.gr έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις λόγω της καταστροφικής ισχύος που έχει όταν της προσαρμοστεί μηχανισμός εκπυρσοκρότησης, γίνεται δε ακόμη χειρότερη αν αναμιχθεί με πετρέλαιο.

Tο σενάριο περί πυροδότησης μέσω ηλεκτροκόλλησης είναι αστείο γιατί δεν αρκεί μία σπίθα για να εκραγεί. Είναι δηλαδή σίγουρο πως υπήρχαν κι άλλα εκρηκτικά αποθηκευμένα μαζί της.
Αυτό το επιβεβαιώνουν ειδικοί στα εκρηκτικά τόσο από την Ελλάδα όσο και από τις ΗΠΑ, πως δηλαδή κάποιο άλλο εκρηκτικό προκάλεσε την πυροδότηση της νιτρικής αμμωνίας. Το τι ήταν αυτό που προκάλεσε την πυροδότηση της μέχρι στιγμής δεν έχει απαντηθεί.

Άρα είναι πιθανό το ενδεχόμενο να υπήρξε κάποια δολιοφθορά στην νιτρική αμμωνία ή να ήταν μαζί και άλλα αποθηκευμένα όπλα που εξερράγησαν λόγω κάποιου ατυχήματος ή δολιοφθοράς.

Μάλιστα το πλοίο που την μετέφερε αρχικά το 2014, έφυγε από το Ιράν με κατεύθυνση προς τη Συρία στην οποία δραστηριοποιούνται οι ιρανικές πολιτοφυλακές. Επιπλέον η κατάσχεση έγινε στον Λίβανο που ελέγχεται κατά το ήμισυ από τη Χεζμπολάχ.

Μάλιστα η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί αρκετά συχνά το νιτρικό αμμώνιο για βομβιστικές επιθέσεις, ενώ πολλές φορές κρύβει οπλισμό και εκρηκτικά σε κατοικημένες περιοχές για να αποφύγει αεροπορικά χτυπήματα.

Αυτό δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με τον αν η αμμωνία ήταν τελικά «ξεχασμένη» ή «φυλαγμένη».

Με βάση αυτά τα στοιχεία υπάρχουν 4 πιθανά σενάρια:

Α) Επρόκειτο για αποθήκη της Χεζμπολάχ στην οποία ξεφορτώνονταν όπλα (ρουκέτες, χειροβομβίδες κτλπ) τα οποία στη συνέχεια μεταφέρονταν στη Συρία ή το νότιο Λίβανο και στα οποία επιχειρήθηκε δολιοφθορά από κάποια υπηρεσία ξένου κράτους, χωρίς να γνωρίζει πως στην ίδια αποθήκη υπήρχε και η νιτρική αμμωνία.

Άλλωστε μη ξεχνάμε πως σημειώνονται πολλές παράξενες εκρήξεις σε ιρανικούς στόχους τις τελευταίες βδομάδες.

Β) Επρόκειτο για αποθήκη της Χεζμπολάχ, και επήλθε η έκρηξη από ατύχημα πρώτα σε πρωτεύοντα εκρηκτικά τα οποία «πυροδότησαν» το νιτρικό αμμώνιο ή οποιοδήποτε άλλο δευτερεύων εκρηκτικό υπήρχε εκεί μέσα.

Γ) Το νιτρικό αμμώνιο πυροδοτήθηκε στοχευμένα από κάποια ξένη δύναμη με σκοπό την αποσταθεροποίηση του Λιβάνου, στον οποίο έχει αναπτυχθεί κατακόρυφα η επιρροή του Ιράν.

Δ) Tο ενδεχόμενο του ατυχήματος, πως δηλαδή πράγματι ήταν 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου ξεχασμένοι για 6 χρόνια σε αποθήκη μαζί με πυροτεχνήματα και στρακαστρούκες τα οποία έπιασαν φωτιά και το πυροδότησαν.


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις