Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

Τουλουπάκη σε διεθνή MME: Έγινα ο υπ’ αριθμόν ένα στόχος – Η Ένωση Εισαγγελέων: H παροχή προστασίας δεν είναι πάντοτε η ενδεδειγμένη…

Διεθνείς διαστάσεις παίρνει η περίπτωση της Εισαγγελέως κατά της διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, με αφορμή την πρόσφατη διάρρηξη στο διαμέρισμα της ενώ η
Ένωση Εισαγγελέων με επιστολή της προς τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη άφησε αιχμές για κενά στην προστασία των εισαγγελικών λειτουργών.
Ο δημοσιογραφικός ιστότοπος OCCRP.org, που ασχολείται με το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά παγκοσμίως, επικοινώνησε με την εισαγγελέα κατά της διαφθοράς Ε. Τουλουπάκη και δημοσιεύει εκτενές ρεπορτάζ με αφορμή τη διάρρηξη στο σπίτι της.
Η Ε. Τουλουπάκη, επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς και υπεύθυνη για τις έρευνες για το μεγάλο διεθνές σκάνδαλο Novartis, ερμηνεύει ως μήνυμα, όχι μόνο προς την ίδια, αλλά προς το σύνολο των εισαγγελέων και δικαστών συναδέλφων της που πολεμούν τη διαφθορά τα τελευταία χρόνια, το γεγονός αυτό.
Ο ισότοπος επισημαίνει τη σχέση της με το σκάνδαλο της Novartis αλλά και την εμπλοκή σε αυτό εκλεγμένων Ελλήνων αξιωματούχων και γιατρών.
Παράλληλα δημοσιεύει δηλώσεις της περί πολιτικής δίωξης που υφίσταται ως αποτέλεσμα των ερευνών της: «Έγινα ο υπ’ αριθμόν ένα στόχος. Την επόμενη φορά ίσως φτάσουν να με σκοτώσουν», μεταφέρει η ιστοσελίδα.
Ανατρέχοντας στην ιστορία της Novartis στη χώρα μας – από την έρευνα ως τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ύψους 233 εκατ. δολαρίων που κατέληξαν η ελβετική φαρμακευτική και το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ – το OCCRP εξηγεί ότι η συγκεκριμένη υπόθεση έχει χαρακτηριστεί από το μεγαλύτερο σκάνδαλο, με κολοσσιαία ζημία του ελληνικού Δημοσίου, έως τη μεγαλύτερη σκευωρία στην Ελλάδα.
Επιπλέον αναλύει τις διώξεις που υφίσταται τον τελευταίο μήνα η δικαστική λειτουργός, μετά την κυβερνητική αλλαγή στη χώρα, με κατηγορίες μεταξύ άλλων και για «κατάχρηση εξουσίας».
 «Κατάφεραν να μετατρέψουν τους κατήγορους σε κατηγορούμενους έτσι ώστε να σταματήσουν κάθε δικαστική διερεύνηση», είπε στο OCCRP η Ελένη Τουλουπάκη, η οποία δήλωσε «απολύτως πεπεισμένη» ότι η διάρρηξη που υπέστη σχετιζόταν με τις εναντίον της κατηγορίες περί εμπλοκής στην υπόθεση της Novartis, τονίζοντας: «Έχω γίνει στόχος πολλών όλο αυτό το διάστημα».
Παρά δε το γεγονός ότι η αστυνομία είχε εντολή να προστατεύει την περιουσία της και ήταν βέβαιοι ότι η εισαγγελέας απειλείται σε μόνιμη βάση, ήταν υπόπτως απούσα έτσι ώστε δεν απέτρεψε τη διάρρηξη, υποστήριξε η εισαγγελέας, συμπληρώνοντας ότι ένας σκληρός δίσκος και διάφορα αρχεία εκλάπησαν.
Όπως αναφέρει ο ιστότοπος η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς φοβούμενη ότι οι συσκευές της μπορεί να έχουν παγιδευτεί και έτσι να παρακολουθούνται οι επικοινωνίες της, υποψιάζεται ότι μπορεί να έχουν αποσπαστεί επίσης προσωπικά δεδομένα σχετικά με την υγεία της, μια και μεταξύ άλλων επιχειρήθηκε να της αφαιρεθούν καθήκοντα με αυτό το πρόσχημα.
Ο ιστότοπος δεν παραλείπει να αναφερθεί στην άκρως αντιθεσμική συμπεριφορά του υπουργού Ανάπτυξης και αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνη Γεωργιάδη, που όπως υπογραμμίζει ενεπλάκη στην έρευνα της Ελένης Τουλουπάκη και δεν δίστασε να κοροϊδέψει ανοιχτά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη διάρρηξη.
Παρέμβαση της Ένωσης Εισαγγελέων
Στο μεταξύ την προστασία των εισαγγελικών λειτουργών ζήτησε με επιστολή της προς τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη η Ένωση Εισαγγελέων, με αφορμή την επίθεση στην οικία της Ελένης Τουλουπάκη.
Στην επιστολή της προς τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη η ΕΕΕ τονίζει:
“Αξιότιμε κ. Υπουργέ, Μετά το περιστατικό επίθεσης από αγνώστους στην οικία της Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, τίθεται για πολλοστή φορά το ζήτημα της ασφάλειας όσων συναδέλφων χειρίζονται υποθέσεις, που τους εκθέτουν σε κινδύνους. Επειδή η ανταπόκριση του Υπουργείου σας στα αιτιολογημένα αιτήματα συναδέλφων για παροχή προστασίας δεν είναι πάντοτε η ενδεδειγμένη, παρακαλούμε να μεριμνήσετε προσωπικά για την έγκαιρη και προσήκουσα ικανοποίησή τους”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις