Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

video - Κάηκε μέρος του αρχαιολογικού χώρου στις Μυκήνες αλλά τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα έθαψαν το γεγονός – Μενδώνη: το καμένο κάτω δεν είναι τίποτα τρομερό!

Ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους που αποτελεί παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, οι Μυκήνες, κάηκε χθες αλλά η
κυβερνητική προπαγάνδα επιχείρησε για μία ακόμη φορά να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα και να αποκρύψει το γεγονός. Αρωγός βέβαια, και σ’ αυτή την προσπάθεια της, τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ που μετέδωσαν αυτούσια και χωρίς ίχνος κριτικής όσα σέρβιρε στην κοινή γνώμη η προπαγάνδα του ΥΠΠΟ και του Μαξίμου. 

Πριν από πέντε εβδομάδες είχαμε την μεγάλη πυρκαγιά στις Κεχριές Κορινθίας, την οποία πολλά διαδικτυακά και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης δεν είδαν ποτέ. Χτες ήταν η σειρά των Μυκηνών να καούν και να ξεδιπλωθεί σε όλο του το μεγαλείο ο φιλοκυβερνητικός προπαγανδιστικός μηχανισμός.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής των Πυροσβεστικών υπηρεσιών Πελοποννήσου αρχιπύραρχος Θανάσης Κολυβήρας, «η φωτιά πέρασε σε τμήμα του αρχαιολογικού χώρου και έκαψε ξερά χόρτα, χωρίς να απειλήσει το Μουσείο». Η φωτιά αν και ξεκίνησε περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά, ωστόσο, επεκτάθηκε γρήγορα. Ειδικότερα, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε αρχικά απέναντι από τον Τάφο του Αγαμέμνωνα κατευθυνόμενη σε παρακείμενη ρεματιά, με τον άνεμο να την σπρώχνει προς την Προσύμνη. Όμως στη συνέχεια εξαπλώθηκε ανεξέλεγκτα.

Πολλές ιστοσελίδες όμως δεν έδειξαν ιδιαίτερο ζήλο να καλύψουν το θέμα. Μια ανάρτηση κάπου χαμηλά στη σελίδα και βγήκε η υποχρέωση. Κάποια άλλα έπαιξαν με τη νοημοσύνη του αναγνωστικού τους κοινού: «Μυκήνες: Σώθηκαν από την πυρκαγιά λόγω σωστών μέτρων» ήταν ο εύγλωττος τίτλος του Liberal.gr, που δημοσίευε παράλληλα σοκαριστικές φωτογραφίες με τις φλόγες να γλείφουν τις αρχαιότητες. Άλλα μέσα, όπως η δημόσια ΕΡΤ, επέλεξαν να εμφανίσουν το θέμα μετά από ρεπορτάζ για τα τελευταία μπάνια του κόσμου.

Και το Υπουργείο Πολιτισμού φαίνεται, πάντως, πως ζήλεψε τον συμπαθέστατο «αντιπρόεδρο του Εδεσσαικού». Σε ανακοίνωσή του ανέφερε μετά βεβαιότητας ότι «η πυρκαγιά δεν προξένησε ζημιές στις αρχαιότητες», αλλά άφηνε και μια «πισινή» συμπληρώνοντας «όσον αυτό είναι δυνατό να διαγνωσθεί από την μέχρι στιγμής δυνατότητα πρόσβασης στα πληγέντα τμήματα του αρχαιολογικού χώρου».
Αμέσως παρακάτω στην ανακοίνωση το υπουργείο ανέφερε: «Οι περιοχές που επλήγησαν εντός του αρχαιολογικού χώρου είναι: Η Ανατολική Πτέρυγα του Ανακτόρου, οι Βόρειες Αποθήκες, η περιοχή του αρχαϊκού ναού στην κορυφή του λόφου, η άνω δυτική κλιτύς της Ακρόπολης, η ΝΔ Συνοικία και η περιοχή του Θρησκευτικού Κέντρου των Μυκηνών».



Πώς είναι δυνατόν να μην προκλήθηκαν ζημιές αλλά να επλήγησαν ολόκληρες περιοχές;
Το ζήτημα δεν εξαντλείται πάντως στις λεκτικές ακροβασίες που μπορεί να χρησιμοποιήσουν οι συνεργάτες της κ. Μενδώνη για να καλύψουν σοβαρές ελλείψεις και ολιγωρίες. Ούτε τα μέσα ενημέρωσης των εκατοντάδων χιλιάδων της Λίστας Πέτσα μπορούν να καλύψουν την άβολη πραγματικότητα: Ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους, που αποτελεί παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, κάηκε. Και η κυβερνητική προπαγάνδα επιχειρεί να αποκρύψει το γεγονός.
ο γκαντέμης!!!

Ωστόσο τις σημαντικές φθορές που προκάλεσε η φωτιά που ξέσπασε στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών και η οποία τέθηκε υπό μερικό έλεγχο το βράδυ της Κυριακής 30/8 αποτυπώνουν φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και αρκετούς μήνες είχε επισημανθεί η εγκατάλειψη του χώρου και στην περιοχή υπήρχαν ξερόχορτα και σκουπίδια.
Μενδώνη: “Το να βλέπει ο επισκέπτης το καμένο κάτω δεν είναι και τίποτα τρομερό”
Η ζημιά που προκλήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών από τη φωτιά ήταν «η λιγότερη δυνατή» ισχυρίζεται η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, κατά την αυτοψία που έκανε στον αρχαιολογικό χώρο το πρωί της Δευτέρας 31/8.
ΚΛΙΚΑΡΕ ΣΤΟ ΛΙΝΚ ΠΑΤΑ (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ) ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ:

https://www.facebook.com/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις