Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

Ελλάδα – Γαλλία: Rafale και στο βάθος… Belharra

Του Χρήστου Μαζανίτη

Χθες, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γαλλίδα ομόλογό του, Φλωράνς Παρλύ (Florence Parly).


Σύμφωνα με την λιτή ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας «οι δύο Υπουργοί συζήτησαν για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο δεδομένης της εντεινόμενης τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς. Υπογραμμίστηκε η προσήλωση της Ελλάδος και της Γαλλίας στο Διεθνές Δίκαιο την επιδίωξή τους να προωθήσουν της ασφάλεια και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή με κοινές πρωτοβουλίες. Συζητήθηκαν επίσης, οι διμερείς σχέσεις για ζητήματα που αφορούν στην Άμυνα και την Ασφάλεια, εξοπλιστικά προγράμματα και εκφράστηκε η κοινή βούληση να ενισχυθεί περαιτέρω η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών».

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, οι δύο υπουργοί συζήτησαν τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με την επικείμενη υπογραφή συμφωνίας προμήθειας των δικινητήριων αεροσκαφών 4ης γενιάς Rafale. Ήδη, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ταξίδι αστραπή εκπροσώπου της DASSAULT - κατασκευάστριας εταιρείας των αεροσκαφών.

Όμως, η κουβέντα δεν έμεινε εκεί. Οι πληροφορίες του enikos.gr αναφέρουν ότι επανεκκινήθηκε το ενδιαφέρον για την απόκτηση 2 φρεγατών Belharra. Η τιμή οροφής δεν έχει καμία σχέση με τα νούμερα του παρελθόντος που ζάλιζαν, όπως είχαμε αποκαλύψει στο enikos.gr. Φαίνεται ότι έχει μπει πλαφόν από την ελληνική πλευρά στα 2 δισ. με οπλισμό κι υποστήριξη για 5 έτη.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν και για την συνεργασία των ελληνικών και γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων μέσω ασκήσεων αλλά και κοινών επιχειρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΚΛΙΚΑΡΕ ΣΤΟ ΛΙΝΚ ΠΑΤΑ (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ) ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ:

https://www.facebook.com/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις