Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020

"Τέλος" τα τεστ για τον κορωνοϊό

Μπλόκαρε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας αφού ζητεί να διακοπεί η αποστολή δειγμάτων κορονοϊού για τεστ από δεκάδες Νοσοκομεία όλης της χώρας

Σοβαρή εμπλοκή με τα χιλιάδες τεστ που πραγματοποιούνται καθημερινά για τον κορωνοϊό, φαίνεται ότι προκύπτει στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).

Πρόκειται για το βασικό κέντρο που ελέγχει σήμερα εργαστηριακά όλα τα δείγματα για τον κορωνοϊό των δημοσίων νοσοκομείων που αποστέλλονται από τη χώρα.

Με εξαιρετικά επείγουσα επιστολή του το ΕΚΕΑ που απέστειλε στις βασικότερες Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας (ΥΠΕ) που ελέγχουν τα νοσοκομεία της Αθήνας, του Πειραιά και των νησιών, της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας, της Πελοποννήσου καθώς και της Κρήτης ζητά να μην στέλνονται πλέον δείγματα για τεστ καθώς όπως σημειώνει: «Σας ενημερώνομαι ότι από σήμερα 1.9.2020 το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας δεν δύναται να πραγματοποιεί τον Μοριακό Έλεγχο του covid-19 για τις δομές σας. Λόγω της αλόγιστης χρήσης των εξετάσεων, ξεπεράστηκε το όριο της δυνατότητας προμήθειας αντιδραστηρίων από το ΕΚΕΑ». 
Κέντρο Αιμοδοσίας
Κέντρο Αιμοδοσίας

Το θέμα φέρνουν στη δημοσιότητα μέλη τη Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) που εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους ενώ μιλούν και για καθυστερήσεις που υπάρχουν ούτως ή άλλως στη διεξαγωγή των τεστ. Σύμφωνα με τους Μαίρη Αγρογιάννη Μέλος Δ.Σ. ΕΙΝΑΠ και Ηλία Σιώρα Γραμματέας ΕΙΝΑΠ, σήμερα υπάρχουν καθυστερήσεις στα αποτελέσματα των τεστ για τον covid-19 στα μεγαλύτερα Νοσοκομεία της χώρας.

Ενδεικτικά σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία αναφοράς στον Ευαγγελισμό εκκρεμεί η απάντηση 160 δειγμάτων, στο Σωτηρία 100 δείγματα. «Πρόκειται για δείγματα που ελήφθησαν τις προηγούμενες δύο μέρες και αφορούν και ασθενείς που αναμένουν χειρουργείο. Η δυνατότητα των νοσοκομείων είναι περιορισμένη και δεν μπορεί να καλύψει ούτε και τη γενική εφημερία» αναφέρουν χαρακτηριστικά τα μέλη της ΕΙΝΑΠ.

Μπλοκαρισμένο ΕΚΕΑ εδώ και καιρό

Όμως φαίνεται πως δεν είναι σημερινό το φαινόμενο το ΕΚΕΑ να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στην εξέταση των δειγμάτων. Εδώ και εβδομάδες παρουσιάζονται καθυστερήσεις στην διεξαγωγή των τεστ, αφού το ίδιο πρόβλημα είχε προκύψει και με τα υποχρεωτικά τεστ στους υγειονομικούς. Όπως είχε αποκαλύψει το ethnos.gr στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) ήταν σε αναμονή για να βγουν τα αποτελέσματα για 1600 δείγματα που δόθηκαν από υγειονομικούς νοσοκομείων μόνο της Αθήνας. Το ΕΚΕΑ, όπως μετέφεραν υψηλόβαθμες πηγές στο ethnos.gr, είναι αυτή τη στιγμή σε μία εξαιρετικά πιεσμένη κατάσταση δεδομένου ότι δέχεται δείγματα από όλη τη χώρα, ενώ έχουν προστεθεί και αυτά των υγειονομικών το τελευταίο διάστημα.

Συνέπεια όμως είναι απαιτούνται τουλάχιστον 2 με 3 ημέρες για να βγει το αποτέλεσμα ενός τεστ. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, για τον λόγο αυτό δόθηκε ατύπως εντολή σε νοσοκομεία που παρουσιάζουν μία ευαισθησία λόγω των νοσηλευόμενων, όπως είναι τα ογκολογικά, να λείπουν για δύο ημέρες οι εργαζόμενοι και να μην επιστρέφουν για εργασία μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του τεστ τους.

Το υπουργείο Υγείας μέσω των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, επρόκειτο να συνάψει σύμβαση με το Ινστιτούτο Παστέρ αλλά και το εξειδικευμένο εργαστήριο του ΕΚΠΑ προκειμένου να μπορούν να διεξάγονται περισσότερα τεστ. Μέχρι στιγμής πάντως δεν φαίνεται να έχει προχωρήσει η διαδικασία. Να σημειωθεί ότι σήμερα το κόστος για ένα τεστ στο ΕΚΕΑ κυμαίνεται στα 13 ευρώ ενώ στο Ινστιτούτο Παστέρ και το ΕΚΠΑ είναι πολύ ακριβότερο και μπορεί να φθάσει και τα 50 με 60 ευρώ. Με βάση τα επίσημα στοιχεία που ανέφερε και ο πρωθυπουργός, σε όλη τη χώρα γίνονται πλέον 17.000 με 18.000 τεστ για τον κορωνοϊό.


 ΚΛΙΚΑΡΕ ΣΤΟ ΛΙΝΚ ΠΑΤΑ (ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ) ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ:

https://www.facebook.com/





Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις