Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020

Μητσοτάκης: Η Τουρκία να κλείσει τον δρόμο της κρίσης και να ανοίξει τον δρόμο της λύσης

Σε δήλωση προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Για όλα όσα μεσολάβησαν στην Ανατολική Μεσόγειο, που, όπως είπε απειλούν τη σταθερότητα του ΝΑΤΟ, μίλησαν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. 
«Όταν ένα μέλος στρέφεται κατά ενός κράτους-μέλους, στρέφεται κατά του ίδιου του ΝΑΤΟ» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, σημείωσε πως το ζήτημα με την Τουρκία δεν είναι διμερές θέμα, είναι θέμα που αφορά όλους του εταίρους του ΝΑΤΟ, ενώ τόνισε πως πρόκειται για μια συνολική πρόκληση, κίνδυνος που καραδοκεί σε μια γεωστρατηγική ζώνη για τις ΗΠΑ και όλο τον δυτικό κόσμο.
Σημείωσε δε, πως χαρακτηριστικό παράδειγμα επιλογών που στρέφονται ενάντια στα ίδια τα συμφέροντα της Συμμαχίας είναι η απόκτηση από την Τουρκία των αντιαεροπορικών συστημάτων s-400.
Η Ελλάδα επιδιώκει την ειρηνική λύση των διαφορών, σύμφωνα με τις Αρχές του δικαίου και της αλληλεγγύης και υποδέχεται θετικά το πρώτο που έγινε από την Τουρκία προς αποκλιμάκωση, τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Μένει να δούμε αν πρόκειται για καλή πρόθεση» είπε και πρόσθεσε: «Προσδοκούμε συνέπεια και συνέχεια και αναμένουμε τον άμεσο καθορισμό της ημερομηνίας της έναρξης του διαλόγου».
Αναφορικά με τις αποφάσεις που αφορούν στον διάλογο σε τεχνικοστρατιωτικό επίπεδο τόνισε πως συμφωνήθηκε να εδραιωθεί 24ωρη γραμμή επικοινωνίας μεταξύ των στρατιωτικών επιτελείων των δύο κρατών ενώ έκανε λόγο για ένα καλό κείμενο το οποίο αποφασίστηκε. 
«Εναπόκειται στην Τουρκία να κλείσει τον δρόμο της κρίσης και να ανοίξει τον δρόμο της λύσης» σημείωσε.
Τέλος, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του τερματισμού των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ ενώ δήλωσε πως ενημέρωσε τον κ. Στόλτενμπεργκ για την ενίσχυση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Επίσης, οι δύο άνδρες μίλησαν για το μέλλον του ΝΑΤΟ και επανεπιβεβαίωσαν πως η βασική αρχή είναι αυτή της αλληλεγγύης.

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ είναι αλληλέγγυο στην Ελλάδα.

Ο Γ. Γ. του ΝΑΤΟ, με τη σειρά του, εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά αναφορικά με την επίσκεψη στην Αθήνα και χαρακτήρισε την Ελλάδα «πολύτιμο σύμμαχο, που συνεισφέρει στο ΝΑΤΟ» κατά πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.
Δήλωσε «ευγνώμων» για τη συνεισφορά της χώρας μας στη Συμμαχία, όπως και για το ότι η Ελλάδα δαπανά πάνω από το 2% του ΑΕΠ της για να καλύψει αμυντικές δαπάνες.
Εν συνεχεία ενημέρωσε σχετικά με τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του τετ-α-τετ τους. Όπως είπε, συζητήθηκε η κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ έγινε ειδική μνεία στην «προσφορά της Ελλάδας στον αγώνα κατά της προσφυγικής κρίσης».
«Το ΝΑΤΟ είναι αλληλέγγυο στην Ελλάδα. Η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο είναι να υποστηρίζει τις ελληνικές και τουρκικές Αρχές αλλά και τη Frontex».
Όσον αφορά στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, αναφέρθηκε και αυτός στην 24ωρη γραμμή επικοινωνίας Αθήνας–Άγκυρας, η οποία όπως είπε θα μπορέσει να διευκολύνει την «αποκλιμάκωση σε θάλασσα σε αέρα».
«Ο μηχανισμός μπορεί να οδηγήσει στο να δημιουργηθεί χώρος για διπλωματικές προσπάθειες» επίλυσης των διαφορών των δύο χωρών, συμπλήρωσε.
ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις