Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020

Η Άγκυρα ζητά από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ «να μην ξαναστείλει η Ελλάδα πολεμικά πλοία στην ελληνική υφαλοκρηπίδα»

Η Άγκυρα ζητά από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ «να μην ξαναστείλει η Ελλάδα πολεμικά πλοία στην ελληνική υφαλοκρηπίδα»
Γράφει: Θάνος Νικηταράς
Συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πραγματοποίησε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, με θέμα συζήτησης την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.


Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους μάλιστα ακούστηκε το προφανές, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ζήτησε από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ να μην ξανά στείλει η Ελλάδα πολεμικά πλοία στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, με τον Τουρκόφιλο Γενς Στόλτενμπεργκ να απαντάει πως η ασφάλεια της Τουρκίας είναι σημαντική για το ΝΑΤΟ.

Μάλιστα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ υποστήριξε πως πλέον υπάρχει ένας μηχανισμός για επικοινωνία μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, που προέκυψε χάρη στις εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις των δυο πλευρών.
Βέβαια, βάσει των όσων ειπώθηκαν στην σημερινή τους συνάντηση δημιουργούνται ερωτήματα για το τι ακριβώς χρήση θα έχει η συγκεκριμένη γραμμή. Θα πρέπει η Ελλάδα να ρωτάει την Τουρκία για τις κινήσεις του Πολεμικού Ναυτικού; 

Στη δήλωση που έκανε ο Τσαβούσογλου, μετά το τέλος της συνάντησης με τον Στόλτενμπεργκ, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «μετά τα γεγονότα στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουμε λάβει μέτρα για τα εθνικά συμφέροντα τα δικά μας και των Τουρκοκυπρίων. Το ΝΑΤΟ ανέλαβε μια πρωτοβουλία. Δεν θέλουμε ένα ατύχημα μεταξύ συμμάχων. Η στάση της Ελλάδας ήταν αρνητική τις πρώτες μέρες. Υπήρξε ένταση, αφού η Ελλάδα έστειλε τα πολεμικά της πλοία στην περιοχή που κάναμε σεισμικές έρευνες. Βλέπουμε ότι η Ελλάδα συμμετέχει πλέον σε αυτές τις συναντήσεις και είμαστε ευτυχείς».


Από την πλευρά του, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε: «Η ασφάλεια της Τουρκίας είναι σημαντική για το ΝΑΤΟ. Μια ασφαλής τηλεφωνική γραμμή δημιουργήθηκε μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτή η γραμμή είναι ανοικτή 24/7. Αυτός ο μηχανισμός προέκυψε χάρη στις εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις των δυο πλευρών. Ευχαριστώ και τα δύο μέρη για αυτήν τη θετική εξέλιξη. Ελπίζω ότι τα υπάρχοντα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν. Αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα».

Ακολούθως, ο Τσαβούσογλου μίλησε και για την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, επισημαίνοντας πως «δεν είναι νέο ότι η Αρμενία επιτίθεται σε πολίτες και άμαχους. Το έκαναν ξανά τον Ιούλιο και τώρα επιτέθηκαν σε πολίτες και στρατιώτες. Πρόκειται για εγκλήματα πολέμου και δεν έχουν γίνει ακριβείς προτάσεις για τη λύση του προβλήματος τα τελευταια 30 χρόνια. Όλοι πρέπει να ζητήσουν από την Αρμενία να αποσυρθεί από τα εδάφη που έχει καταλάβει».

Την Τρίτη ο Στόλτενμπεργκ θα βρεθεί στην Αθήνα για συναντήσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και άλλους αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
Να υπενθυμίσουμε ότι μια από τις βασικότερες απαιτήσεις της Άγκυρας είναι η αποστρατικοποίηση νησιών των ελληνικών νησιών.


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;

Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις